Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, December 29, 2010

Jelajah I-City & Wedding Farid



Semenjak kawin ni, kami laki bini jarang ben
o keluar berjalan. Kalau berjalan pun mesti tak ke Muar, ke Lumut yakni kampung halaman masing-masing. Tengok wayang tu adalah sekali dua. Maybe sebab dah feel kami laki bini suka menghabiskan masa di rumah dan membuat aktiviti rekaan sendiri seperti menanam rumput, mencabut rumput yang menggangu rumput yang kami tanam, menengok tv siaran tempatan (ye, rumah kami tiada astro lagi) dan sebagainya yang boleh dilakukan di rumah. Sangat boringkan??? Hihi...


So, Sabtu yang lepas kami laki bini berjaya memecah
tradisi dengan menjelajah ke I-City. Haha... Ingatkan best lah sangat tempatnya. Penuh dengan pokok-pokok berlampu je pun. Tapi disebabkan dah menjejakkan kaki, kami laki bini pun buat-buat macam tempat tu best jela sebab taknak spoil mood. Ambil gambar pun buat-buat muka hepi padahal... Hokeh malas cerita panjang. Layan jela gambar di bawah ye!


Sang suami tersayang!

Muka masing-masing buat-buat hepi. Haha...


Then, keesokan harinya pula kami laki bini ke Kundang menghadiri majlis perkahwinan geng satu kelas time sekolah rendah dulu. Oh, maybe ada yang tak tahu kami laki bini ni dah kenal dari zaman belum akhil baligh lagi iaitu darjah 5. Haha... Tapi kenal je since darjah 5, bercintunnya start zaman matriks.


Kawan kami ni namanya Faridatul Farhana, tapi disebabkan beliau ni ala-ala tomboy gitu time skewl dulu, so kami panggil dia Farid. Dulu tomboy, sekarang ni... Wow! Meletop mak! Cantik bangat! Anyway, congrates Farid dan pasangannya Najmi. Semoga bahagia sehingga ke akhir hayat. Aminnn....

Me wif the bride & groom

Thursday, December 23, 2010

Nausea Again??? Arghhh!!


Lately, aku muntah teruk balik. Sehari kadang-kadang lebih 4x sehari. Dulu masa baru 2 months preggy memang tak payah cakap la. Makan ape je confirm keluar balik! Dah la muntah teruk, masak pun tak boleh. Segala bau-bauan semuanya pasti akan meloyakan termasuklah bau dapur, bau orang belakang rumah menumis, then sometimes bau selimut gebu (yang dulu dirasakan bau yang paling sedap) pun rase loya nak bau. Bila dah tak boleh masak, hari-hari sebelum hubby pergi kerja, dia akan belikan stok nasi lemak untuk aku. Sehari dua boleh la telan. Hari-hari makan nasi lemak tak ke haru?? Then my hubby dah tak larat sangat tengok wife dia ni muntah teruk hari-hari, dia pun membuat keputusan menghantar aku pulang ke rumah my mum. 3 minggu jugakla aku dekat sana = berjauhan dengan hubby. Tapi demi kesihatan, terpaksa jugak la.


Dekat rumah my mum, hari-hari my mum yang masakkan. So, breakfast, lunch, makan petang, dinner semua lengkap. Mula-mula tu memang la muntah jugak. Tapi dah 2-3 hari duduk rumah my mum, dah tak muntah dah. Just kalau salah makan je baru muntah teruk. Macam hari tu, jiran sebelah rumah my mum bagi seplastik buah ciku. Then aku pun sedap-sedap makan sampai dekat 10 bijik! Last-last hambek ko. Muntah teruk 2-3 hari. Seriknya~~~


Then bila dah 3 minggu, dah rasa macam ok banyak. So, disebabkan kesian dekat my hubby tinggal sorang-sorang, aku pun buat keputusan balik ke rumah. Tapi nak dijadikan cerita, balik je rumah aku muntah teruk lagi. Huuuaaaaa~ Pegi check-up baby 3 months, berat aku turun 0.05kg dari yang sebelumnya. Doc nasihat, kena banyak makan makanan berkhasiat. Tapi dah kalau makan asyik muntah je macam mane tu?? Last-last doc bagi ubat tahan muntah.


Ubat tahan muntah yang tak berkesan!


Even dah telan ubat tahan muntah pun aku still muntah jugak. Sabo kan jela. Then sekarang ni aku dah start takde selera nak makan. Cakap je ape, spagetti, mekdi, nasi ayam, nasi ayam penyet, roti canai ke... Semuanya... terase meloyakan! Ape yang boleh diterima perut hanya roti cokelat dengan buah pisang je. Nasi plus lauk-lauk lain pun kalau makan pasti ke toilet bowl la jawabnya. =( Kalau selamat dalam perut tu, alhamdulillah la...


Oh oh oh~~ Semoga nause ni cepat-cepat hilang. Dah tak sabar rasanya nak makan best-best macam dulu. Baru terasa nikmatnya dulu dapat merasa makan sedap-sedap. Huhu... Kadang-kadang kesian dekat si kecik ni. Tah dapat zat yang cukup ke tidak sebab ibunya asyik tak lalu nak makan je. Harapkan 2 biji pil yang aku telan hari-hari ni jela bagi zat dekat dia.


Asid Folik. Nasib ko kecik cenonet!


Vitamin lain


Oh, nak tunjuk sikit peneman aku di kala lara di tinggal keseorangan di rumah. Hihi... Anak kucing jiran sebelah. So so gebu!!! Bulu dia macam kapas! Dah tu sangat manja pulak tu.


Si Comel yang manja =)


Tuesday, December 21, 2010

Di saat Kebosanan Keseorangan di Rumah


Bosannya! Hubby pagi2 da pegi keje. Yang aku pulak, disebabkan tengah jobless lagi sekarang ni, tinggal la keseorangan di rumah. Ape yang aku buat??? Kemas rumah, sapu halaman rumah, basuh pinggan mangkuk, siram pokok bunga yang sekangkang kera tu, facebooking, blogwalking, then tengok tv cite feveret, Alisa & Putera Katak. Almaklum la, rumah tak masuk Astro. So, tgk siaran tempatan je la.


Bila dah bosan nie, mula la desperate nak cari kerja. Dulu masa mula2 habis settlekan tesis, beria cakap nak duduk rumah puas-puas. Tapi sekarang nie dah lain pulak. Maybe sebab tgh preggy ni, bila tinggal sorang rase macam sunyi sgt. Kadang-kadang tu sampai bercakap dengan anak-anak kucing sebelah rumah sorang-sorang. Main-main dengan mereka, tidokan mereka. Haha... Serious! Dah bosan tahap dewa la tu!


Kadang-kadang cakap jugak dengan baby dlm perut ni, (even perut tak besa lagi) supaya baby cepat-cepat keluar. Then boleh teman ibu bila ayah pegi keja. Tak la ibu bosan duduk sorang-sorang dekat rumah.


Oklah, cukup la luahan perasaan hari ni. Nantikan hubby bace sedih pulak dia. Oh, patut la tangan kanan ni rase sesengal tak hilang lagi. Rasenye orang dekat lab hari tu amek darah tak betol kot. Macam salah cucuk. Dekat urat tak kena. Yang kena cucuk sebelah urat. Patut la sengal semacam je tangan kanan ni seminggu. Waaaa... seriknya nak kena amek darah lagi!

Thursday, December 16, 2010

3rd Check-up @ DEMC


14.12.2010. My 3rd check-up at DEMC. Pepagi buta da mengekor hubby ke ofis sebab nak terus pg DEMC after hubby tab work card dia.

Takmo cite banyak (sebab tgh lapa). So, hari tu, aku kena buat:


1. Urine test. Alhamdulillah -ve. Means, takde diabetes kot.


2. Blood test. Part ni nak maki sikit org dekat lab DEMC tu. Ganas ngok! Ambil darah sampai sengal2 tangan kanan aku ni satu hari. Siap bengkak plus biru lagi. Compare dgn ambil darah dekat KK Sg. Rambai aritu. Tah bila nurse cucuk pun aku tak sedar. Alih2 da siap je. Takpelah. Maybe budak praktical kot. Dimaafkan le... (ibu mengandung tak baik marah2)


3. Ape lagi. Scan baby la! Nak tunjuk gambar scan baby ke tak? Sebab jelas sangat2. Takut orang terkejut je. Yela, baby baru 13 minggu, baru ade tengkorak, tulang belakang, tulang peha plus 10 jari. Dr. Mazita siap kira lagi jari baby. Cukup ada 5 & 5. Alhamdulillah~~ Eh, nak tunjuk ke tak??? Jgn terkejut ya!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hai! Hehe...


Oklah. Lapa ni. Nak makan ape ye?? Hujan2 ni sodap ni makan cucur ikan bilis. Jumpa lagi di lain entry. Daa....

Thesis Done! Yeay!!


Salam...


Wuhuuu!!! Lamanya tak berbelog! Sangat2 takde mood lately... Lagi pulak before dis busy dengan thesis. & Alhamdulillah, tanggal 1 Disember aritu aku berjaya jugak submit thesis dengan jayanya! Tersangatlah perit nak menyiapkan thesis tersebut. Meh nak cerita sikit beberapa pengalaman yang sgt memeritkan...


1. Masa tengah pulun buat Chapter 4 (case analysis yakni part paling susah), aku mengalami simptom-simptom perempuan mengandung yang amat dahsyat! Muntah tak ingat dunia! Muntah memanjang. Nasibla hubby ada di sisi bagi sokongan moral yang sepenuhnya agar aku tak putus asa siapkan thesis. Dan Alhamdulillah~ aku berjaya jugak siapkan walaupun aku tau confirm byk correction kena buat! Haha..


2. Presentation thesis. Part ni memang takkan lupa sampai mati kot. Sangat2 cuak! Dah la present sorang dalam bilik di hadapan 3 orang panel (suppose 5 org tp 2 org lagi ada hal). Tapi nasib baik la present sorang2. Kalau ramai yang tengok, tak ke malu kena tembak dengan panel. But Alhamdulillah~ my presentation went very smoothly. Ade la 2 soalan aku main tembak je jawab. Tapi panel angguk2 iyekan je. Haha...

Tips nak bagi kurangkan nervous - Baca surah Alam Nasyrah banyak kali. For me, ia terbukti berkesan! Tapi kena well-prepared la jugakkan?


3. Second Reader. My second reader takde masa presentation. So, dia sangat banyak tanya tentang my thesis. Dekat 2 jam jugakla aku meng'explain' dekat dia. Last2, dia just suruh ubah tittle thesis dari 'Current Status of Force Majeure Clause in Construction Contract in Malaysia' to 'Applicability of Force Majeure Clause in Construction Contract in Malaysia'. Tapi, kalau dah tukar tittle, abes satu thesis jugakla aku kena betulkan rite? Sebab memanjang dalam thesis aku cot-cet2 pasal current status, then kena ubah kepada applicability pulak. Huhu... Pasrah jela...


4. Correction thesis. Part ni memang lagi perit. Tengah2 buat correction thesis tu la kena demam, batuk, selsema plus muntah2 lagi. Adoyai... Seksa! Tapi perjuangan harus diteruskan.


5. Submission thesis. Yeay! Akhirnya thesis berjaya dihantar! SYUKUR ALHAMDULILLAH~~~

My copy utk simpanan. 2 copy lagi dah selamat dihantar. =)

& nak wish congrates buat Lina, Kak Aisyah, Ika & Ronnie yang jugak telah berjaya menyiapkan thesis sehingga ke akhirnya. Oh, yang lain tu dah terlebih advance dpt siapkan thesis in short sem! Kami terlambat sikit. Hehee...


Oh, wanna wish special thanks to my lovely supervisor En. Norazam Bin Othman yang sangat2 caring dengan studentnya. En. Norazam ni sgt sporting tau! Selalu discuss pasal thesis dgn dia sekejap je. Menyembang je byk. Hihi...

En. Norazam yang baik dalam bulatan merah. =)


& also to my lovely husband, parents & siblings yang banyak memberikan sokongan moral. Love u all till infiniti~~


Lepas ni dah boleh fikir nak pakai baju apa time konvo! Yeay!!! Tapi tak boleh nak bergaya sakan kot sebab tgh preggy. Hopefully my baby bump tak la obvious sgt time konvo tu. Hihi~~

Sunday, December 5, 2010

Alhamdulillah...


Yeay!! Akhirnya... Thesis berjaya di submit!! Syukur ALHAMDULILLAH... Berjaya juga mengejar segulung sarjana. So, sekarang dah boleh berangan berkonvo dengan perut yang memboyot. Ngeee~

P/s: Akan update dengan panjang lebar bila nausea da hilang =(


Friday, November 5, 2010

Baby @ 7th weeks...


Kronologi hari-hari yang memenatkan~


Jumaat (29.10.2010)

Tunggu hubby balik dari kantor. Siap packing-packing barang sebab nak balik kg. Yabedabeduuuu~


Sabtu & Ahad (30.10 & 31.11.2010)

Di rumah my mum di Muar. Lamenye tak balik kg. Rindu betul bau-bauan my mum (sbb me ni pantang tgk my mum, asyik nak peluk je nak cari bau. haha). Dihidangkan dengan pelbagai jenis buah-buahan sampai tak terlarat nak makan. Then asyik kena kaunseling dengan my brother (Dr. Zakaria) tentang pregnancy. Habis segala risalah pasal pregnancy dia bagi kat aku. Siap belikan buku ttg pregnancy lagi. He's such a caring brother! Bertuah badan...


Isnin (1.11.2010)

Bergegas ke UTM Skudai untuk ketemu supervisor kesayangan, En. Norazam. Sebelum tu, ke PSZ untuk memulangkan buku-buku tebal sebanyak 7 buah dan seterusnya kena bayar denda RM49 disebabkan lewat hantar selama sebulan. Padan muka! Then, pulang ke Muar semula sebab hubby tak larat nak drive balik Shah Alam.


Selasa (2.11.2010)

Pagi-pagi buta da bangun siap-siap sebab my brother suruh buat buku merah dekat klinik dia. Seronok aku dpt layanan vvip dari staff dia. Yelah, adik doktor la katakan. Haha... Ambil kesempatan betul! Dekat 2 jam jugak aku kat klinik Sg. Rambai tu. Banyak betul nurse tu bagi nasihat. Then my brother pun sibuk nak scan-scan perut aku. So cute! Disebabkan scan klinik tu sgt cabuk, tak nampak satu ape pun! Tapi my brother berusaha jugak tu scan. Haha. Comel betul abg aku ni beria dia nak tgk bakal anak sedara dia.

Then habis buat buku merah, bertolak terus ke Shah Alam sebab ada appointment dgn doc. Mazita di DEMC. Nasib da tak ramai orang, so tak payah nak kena que ambil no. Doc terus scan perut. Then nampak kantung baby dah semakin besar. Then doc zoom tgk dalam kantung tu. Nampak my BABY! So cute! Dah ada heart beat lagi. So, doc kata, ALHAMDULILLAH~ it's a normal pregnancy.



Balik-balik rumah terus tido terbongkang. Haha... Then malamnya start muntah-muntah balik. Maybe penat sangat kot. Semoga morning sickness ni cepat hilang. Nak kena fokus study for exam PTD pulak. Then, presentantion thesis on Raya Haji-2. Habes mood nak raya tahun ni! Takpela, demi tesis =(

Thursday, October 28, 2010

Setelah 6 minggu...


First sekali nak ucapkan takziah kepada kawanku Nadzirah di atas kehilangan babynya seawal 4 bulan. Hopefully Nad tabah ye... InsyaAllah akan ada rezeki lagi nanti. Banyak-banyakkan bersabar ye Nad...


Secondly, congrates buat my bff Bain yang telah disahkan preggy. Dia da preggy ala-ala lebih kurang aku, sebulan lebih suda. Buat Bain,


"Babe, tak sangkekan kita dpt preggy sesama. Dulu asyik cakap nak preggy sesame je. Last-last ter'same' jugak. Haha". Tuhan tu Maha Mendengarkan??


Ok, jom start dengan kejadian yang telah berlaku setelah 6 minggu preggy. Berikut adalah kejadiannya:


1. Morning sickness yang sangat teruk. Hoho... setiap ape yang ditelan bakal dikeluarkan kembali. Kalau once makan tak muntah tu, memang tadah tangan bersyukur sangat-sangatlah! Yela, kalau da makan asyik muntah, mestila perut asyik bunyik-bunyik laparkan? So, bila tak muntah tu, rase seronok giler sebab baru nak merasa nikmat kenyang. Huhu... Kesiankan?


2. Badan lembik. Bila da makan asyik terkeluar balik, badan pun takde tenaga. Nak turun naik tangga rumah ni pun kena tarik nafas dulu. Huhu. Sedih!


3. Tak boleh bau 3 benda. Ikan bilis, bawang dan bau dapur. Haha... Dekat 2 minggu jugak la aku tak masak. Masuk dapur je rase macam loya. Belum bau lagi ikan bilis dengan bawang. Bau sikit je boleh terus ke wek wek. Kesian my hubby asyik kena makan luar je lately. Tapi bukanlah bermakna aku tak masuk dapur langsung. Boleh masuk dapur, tapi kena tutup hidung dulu. Haha...


Setakat ni itu jela kot. Mengidam benda pelik-pelik tu belum lagi. Haha. Tapi setakat ni tekak boleh terima nasi lemak dengan nasi goreng je. Yang lain-lain tu boleh makan, tapi bila da makan, alamatnye keluar balik la. Haha...


Kadang-kadang tu rindu giler nak masakkan untuk hubby. Kesian tengok hubby asyik tak berselera je makan luar. So sorry ye dear. Nanti bila da sihat sikit, saya buat nasi ayam untuk kamu ye!


Ni masa 5th week pregnant. Doc kata, yang bulat merah tu cuma kantung baby je. Baby tak nampak lagi sebab tersangatlah kecik.


P/s: Lately banyak sangat dengar saudara-mara terdekat kehilangan baby masa dlm kandungan. Takutnya! Semoga Allah melindungi kandunganku ini. Amin....

Friday, October 22, 2010

Meh nak bagi Tips sikit...


Sepanjang 5 bulan lebih berkahwin, aku hari-hari dok tanya hubby,

"Bila la kita ni nak dpt babykan?"

Then hubby jawab...

"Belum ada rezeki lagi. Sabarla ye..."

Kalau tepon my mum, aku selalu tanya,

"Nape macam lambat je dpt baby ni mak? (dengan nada sayu)

Then my mum jawab...

"Takpe, belum ada rezeki. Habiskan la dulu tesis tu."

Bila jumpa kawan-kawan, semua tanya,

"Dah berisi ke belum? Nanti kalau jumpa kitorang lagi, jangan la berdua lagi ye. Bertiga la pulak."

Alasan aku selalu jawab,

"Sabarla. Tunggu aku abes tesis dulu br pk baby." Padahal hati da buak-buak nak baby!!!

Bila tengok kawan-kawan yang kawen after aku kawen da nak dpt baby, rasa macam.... =( Lagi bila tengok diorang post hari-hari dekat fb, ngidam nak makan tulah, ngidam nilah, baby da tendang-tendanglah, sakit kepalalah, asyik muntah-muntahlah, perut da nampaklah!

Lepas tu sibuk nak tanya-tanya orang lain, "Da berisi ke belum?". "Cepat-cepatlah!"

Ape igt senang ke nak buat anak?? Perrghhh! Rasa annoying gile!

Then bila baca blog pon same. Tapi tak la rase se'annoying' dekat fb. Haha...

Then, bila turn aku pulak preggy, terus senyap orang yang dok tanya-tanya kat atas tu. Ucap tahniah pun tak. Ape kes???

Sori, ter'emo' sekejap. Haha...

Actually, tujuan aku tulis entry ni bukanlah nak bangga diri ke ape. Just nak share some tips yang maybe boleh membantu bloggers yang mungkin menanti rezeki yang satu ni. Tips-tips ni aku collect dari pembacaan dari internet, buku-buku & petua-petua orang-orang tua. Tips untuk meningkatkan kesuburan. Hihi... Terbukti berkesan kot sebab aku dah amalkan. Plus dengan doa yang tak lekang, InsyaAllah Allah akan makbulkan...

Tips-tipsnye...

1. Elakkan makan makanan segera @ fast food. McD ke, KFC ke, Pizza Hut ke, Burger King ke burger tepi jalan ke, maggie ke... semualah! Sebab dikatakan di dalam makanan segera ni mengandungi bahan yang boleh membantutkan kesuburan. Serious bila tahu fakta ni, aku dengan hubby terus tak makan makanan segera ni. Then, bila da preggy baru start makan balik. Haha.. boleh pulak macam tu.

2. Elakkan makan semua jenis jeruk @ asam. Dalam tu pun ada bahan yang diterangkan seperti di atas.

3. Elakkan meminum minuman yang mengandungi kaffein. Haha... Yang ni aku agak fail! Tapi aku cuba jugak la sebab aku mmg addicted dgn nescafe. Siap dpt anugerah pembancuh nescafe tersedap dlm family. Haha.. So, bila dah tahu fakta ni, aku pun try la kurangkan dari beberapa cawan nescaffe sehari kepada satu cawan sahaja. Then, ada kajian menunjukkan, secawan minuman kaffein sehari dpt meningkatkan kesuburan, tetapi lebih dari secawan minuman kaffein sehari dpt mengurangkan kesuburan. Tp bila dah preggy, boleh pulak stop minum. Hihi.. Mind set betol!

4. Amalkan makan asid folik. Baik untuk meningkatkan kesuburan. Then ada kajian menunjukkan yang suami pun patut kena makan asid folik. Tapi my hubby tak makan pon.

5. Jangan minum minuman berais dan bergas. Yang ni tak tau atas sebab ape...

6. Yang predict hari subur tu rase semua dah tahu kot. Kalau boleh, hari ke 12, 13, 14, 15, 16 selepas datang period tu pandai-pandai la ye buat ape yang patut. Haha.

7. Ni petua aku reka sendiri. Sejak dari dekat u lagi aku ada dapat satu doa ni. Doa untuk murah rezeki. Rezeki yang tidak terjangka. Doanye senang je. Surah At-Taubah ayat ke-2 terakhir tu (Laqad jaaa akum...), amalkan 7 kali setiap solat. Lebih baik kalau hafal. Then bila baca tu, niat dalam hati nak dpt baby. Like me, bila start amalkan surah ni, sebulan kemudian dah disahkan preggy. Alhamdulillah...

Then, kalau nak tau jugak, disebabkan aku selalu amalkan surah inilah rezeki sejak dekat u asyik melimpah-ruah. Akhir tahun degree tiba-tiba dpt biasiswa dekat 10k. Then tambah pulak my uncle bagi biasiswa jugak. Then my uncle sponser kahwin lagi... See! Rezeki tak terjangka. So, manalah tahu bila amalkan doa ni rezeki baby pun boleh dpt. InsyaAllah...

Banyak lagi nak share tapi yang ni jelah dulu. Kena sambung men'tesis' balik. Tapi tengok hubby tido rasa mcm nak tido pulak. Huhu... Oit Pya! Cepat sambung buat tesis!!!

Thursday, October 21, 2010

Kenapa Orang Yahudi Bijak Pandai???


Harap maaf. Entry ni ada sedikit panjang (bukan sedikit, tapi banyak!). Thanks to my lil bro yang bersusah payah mencarikan kakaknya article di bawah. Siap suruh kakaknya ni buat equation math lagi hari-hari. Hihi... So cute la my lil bro!


Mengapa Yahudi Bijak?


Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship di beberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu Mengapa Yahudi Bijak?. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, di mana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan didunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya. Ketika tahun kedua, akhir bulan Disember 1980 dan sedang saya menghitung hariuntuk pulang ke California, saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa Tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya poun tergerak membuat tesis untuk Phd saya, di samping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun. Ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data-data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.


Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami. Saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya. Oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, Ya! Ini untuk anak saya yang masih di dalam kandungan. Saya sedang melatih otak beliau, semoga beliau menjadi genius apabila dewasa kelak. Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jemu, beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak. Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau. Sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan kurma bersama susu, dan untuk tengahari, makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang. Menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak di dalam kandungan. Menurut beliau, ini adalah adat orang-orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.


Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Saya perhatikan mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan. Menurut mereka, campuran daging dan ikan tidak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian terutama badam. Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang ke rumah Yahudi anda akan dihidangkan buah-buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran di sekolah. Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dan merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes. Ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah tekalah sendiri..!)


Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka. Pemakanan anak-anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah-buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Didalam pengamatan saya, kanak-kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin. Ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota-notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak-kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak). Maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi. Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun ke belakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah ditangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagimereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari. Menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara. Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan matapelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering. Idea itu akan dibawa ke institusi tinggi di Politeknik dan Universiti. Satu lagi yg diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun diuniversiti, para penuntut di bidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiapkumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, makatidak hairanlah mereka dapat menguasai perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen. Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satucaranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen di kepala. Banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala. Ini dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang-orang Jepun. Mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang-orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell computer, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah.


Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak bolehdilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung. Galakkanlah si ibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak-kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak-anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi si perokok.


Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali. Di sini perokok seperti dianak-tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!! Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta,di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidunganda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! Dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka dipertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri. Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival. Yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis essay sepanjang 5 mukasurat penuh. Essaynya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato'! Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon


Menarik bukan???

Tuesday, October 19, 2010

Orang Laen Hepi, Aku Stress!


Orang lain kalau dapat tahu diorang pregnant, mestilah hepikan??? Bukanlah nak kata aku tak hepi. Hepi... Hepi sangat-sangat!! Siapa tak hepi nak ada anak sendiri. Tapi... disebalik hepi tu, stress lagi lebih kot. Stress pasai apa??? Apa lagi... tesis kot!!!


Semalam jumpa my lovely supervisor, En. Norazam Othman dekat Geomatika College. Penat dia bagi kata-kata perangsang suruh aku siapkan tesis secepat mungkin. Dan lagi, dia suruh aku submit draft dekat dia end of this week. Haha... Mana tak stress mak oi!!


Hopefully, aku boleh siapkan tesis ni secepat mungkin! Penat dah! Serious, lagi sanggup ambil berjuta-juta examssss dari buat tesis (iye je berjuta!). Mungkin la kot masa degree dulu aku just main dengan system. Yang payah pon nak cari data jela. Then da jumpa data, sumbat-sumbat dalam system, running-running, then keluar result. Senang! Tak la senang sangat, tapi senang la jugak nak banding dengan tesis master ni yang memerlukan otak baca case law panjang-panjang, then buat conclusion sendiri. Salah conclude, abes........


Nasib baik ada hubby yang boleh dibawak berdiskusi bersama. Kadang-kadang tu bila discuss dengan dia pasal tesis, dia pulak yang macam terlebih paham. Ape yang aku tak paham tu dia boleh paham. Terrorkan??? Hihi... Macam malam tadi, tiba-tiba aku craving nak makan nasi lemak ayam berempah. So, sepanjang perjalanan ke gerai yang kitorang selalu makan nasi lemak tu, hubby tanya progress tesis. Dia suruh aku recall case law ape yang aku dah baca. Paham tak contents dia... Then dia yang tolong relatekan dengan tajuk tesis aku. Hihi... Love my hubby so much!!!


Oh, esok nak kena buat first check-up at DEMC (Darul Ehsan Medical Centre). Hubby awal-awal da book pakar sakit perempuan PEREMPUAN. Not LELAKI. Hopefully, semuanya ok. Doakan la ye...


Saturday, October 16, 2010

Kisah Pregnancy Test yang menakutkan. Part 2


Sebab da pernah buat upt or urine pregnancy test tu, aku pon selambe je la test. Da tak bace ape2 da instruction kat belakang packing tu. Bila da test tu, terus tutup mata, tak mo tgk dulu. TAKUT! Haha... Serious! Pregnancy test memang sesuatu yang sungguh menakutkan!


Tapi sampai bila nak takutkan? Last-last mesti kena tengok jugak. So, after 5 minit termenung sambil berfikir "Nak tengok ke tak? Nak tengok ke tak?". Last2, tertengok la jugak. Hasilnya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Positive! Yeah! Yeah!


Tapi perasan tak line yang satu lagi tu tak clear. Terus stop hepi sekejap. Dalam hati kate, "Ni pregnent ke tak ni?" Tiba-tiba datang perasaan tak puas hati. Hubby pulak kedekut beli satu je pregnancy test. Huhu.. Then ape lagi, terus call hubby nak bagitau yang aku da jumpa pregnancy test tu lalu ter'test'. Tapi hubby tertinggal bb dia dekat rumah pulak! Haiyooo! Call officemates dia, tp semua belum pun sampai office.


Last-last hubby call. Tanpa lengah-lengah lagi terus bagitau dia yang aku da buat pregnancy test tu dan result dia Positive! Punyalah dia hepi. Lepas tu aku tanya dia, siapa yang suruh call ni? (sebab aku call 2 orang officemates dia & bagitau suruh dia call balik). Then hubby ckp takde orang suruh dia call pun. Dia sendiri yang nak call nak suruh aku ambil pregnancy test tu and test! Haha... Beria dia sorokkan, last-last dia pun tak sabar da nak tau result!


Tapi tulah, disebabkan line yang satu lagi tu tak clear, aku pun minta hubby belikan lagi pregnancy test lain sebab nak confirmkan lagi. Hasilnya pun same. Positive tapi yang satu line lagi tak clear.


See! Satu line tu tetap tak clear!


Hubby tak puas hati. Then malam esoknye kami berdua pun ke klinik. Sampai klinik, doc tanye "Ye sakit ape??" Aku pon macam gagap-gagap cakap, "Nak buat pregnancy test". Haha... Then bila doc tanye da lewat bp hari period, then ada tanda-tanda awal kehamilan macam muntah ke ape ke?? Then bila aku kata ada, doc terus suruh buat upt tu lagi. Last-last dekat klinik line yang satu tu macam clear pulak tak macam before dis. (tak sempat pulak nak snap gambar). Akhirnya, doc kira-kira, aku da 5 weeks pregnant. ALHAMDULILLAH.....


Tapi still early lagi. Kena banyak-banyak doa semoga semuanya berjalan lancar.

Friday, October 15, 2010

Kisah Pregnancy Test yang menakutkan. Part 1


Lately, aku mengalami beberapa simptom-simptom yang kurang enak iaitu seperti di bawah:


1. Sakit br***t yang teramat-amat sangat. (Tak paham?? Sila abaikan ye!)


2. Disebabkan sakit yang di atas tu, menyebabkan aku susah nak tido malam. Insomia melanda.


3. Disebabkan tak boleh nak tido malam, jadinye mengantuk yang teramatlah sangat di waktu siang. Lepas hubby pergi kerja je, terus terbongkang tido balik. Lagi rela tido dari makan ke, study ke tengok tv ke, menengok bunga ke....


4. Bila da mengutamakan tido dari makan, akibatnya, selalu lambat makan, perut masuk angin lalu muntah. Ni tak tau nak salahkan perut masuk angin atau ape..


5. Selalu cramp dekat perut. Sakit ooo... Macam nak period tapi tak period-period pon.


6. Dekat seminggu tak period. (Ceh baru seminggu da kecoh!)


Ha... disebabkan simptom-simptom di atas tu, aku pun pergilah memujuk hubby pergi membeli pregnancy test tu. Hubby sebenarnya malas nak beli sebab dulu kalau dia beli, belum miss period lagi aku da pegi menge'test'. Haha... Tak sabar-sabar punya perempuan!


Tapi disebabkan hubby pun perasan yang aku mengalami simptom-simptom di atas tu, so hubby pun dengan baik hati telah membeli pregnancy test yang lain. Yang ni hubby beria nyorok-nyorokan sebab taknak bagi aku test dulu. "Tunggu 2 weeks miss period baru boleh test", katanya... Buat muka sedih pun hubby tak bagi jugak. Pasrah!


Last-last semalam bila hubby pegi kerja, aku pon punyalah selongkar bilik. Cari punya cari............... Jumpa!!!! Ngeh... ngeh! Ape lagi, dengan tiada perasan bersalah, pergilah menuju ke bilik air lalu menge'test'.


Bersambung part 2.....


Wednesday, October 13, 2010

Sikit Lagi... Pelan-pelan kayuh...


Makin dekat tarikh submission tesis ni, makin slow pulak progressnya. Adoi... penin kapla! Dekat chapter 4 ni pulak dia nak stuck! (taknak bg aku grad ke ape...) Hari-hari merupakan hari memujuk hati plus otak ni supaya bertahan menyiapkan tesis. Dan hari-hari berfikir,


"Sanggup ke nak extend lagi?" Oh Tidak!


Lagi berfikir,


"Semua orang dah nak siap ni, ko je tak siap lagi macam mane ni?" Oh Tidak!


Lagi berfikir,


"Semua orang dah kerja, dah bagi duit dekat mak pak masing-masing. Ko je dok ngulat-ngulat buat tesis. Tak ke buang masa namanya!" Oh Tidak!


Lagi berfikir,


"Bukan ko tak leh buat. Orang lain boleh siapkan masa short sem, ko pon mesti lagi boleh siapkan!" Yeah...yeah... Semangat!


Lagi berfikir,


"Kesian dekat hubby, selalu kena tinggal tido sorang-sorang sebab aku kena siapkan tesis sebab mood optima buat tesis selalu datang tengah-tengah malam."


Lagi berfikir,


"Kalau ko tak stop berfikir then merapu dekat blog ni, memang tak siaplah tesis ko!"


Ya Allah, permudahkan urusan hambamu ini.....

Ala, Siti Kelembai da start la. Jap lagi la sambung tesis. Ngehngeh...

Tuesday, October 12, 2010

Semoga Allah Mencucuri Roh Mereka.


Macam-macam perkara terjadi pada tarikh keramat 10.10.10. Selain berita gembira seperti persandingan kayangan antara Datuk Dr. Sheikh Muszaphar & Datin Dr. Halina, pertunangan ex-classmate zaman degree dulu iaitu Siti Nur Apai (bukan nama sebenar), ada juga berita sedih terjadi pada tarikh keramat ini.

Antaranya ialah berita tragedi kemalangan di kilometer 223 Lebuh Raya Utara Selatan. Ucapan takziah ingin diucapkan kepada seluruh ahli keluarga mangsa kemalangan ngeri tersebut. Sehingga kini, 12 nyawa telah disahkan terkorban. Innalillah....


Tak sanggup nak tepek banyak-banyak gambar. Sungguh menyayat hati! Gambar separuh tangan tercabut pun ada! MasyaAllah! Apepun, semoga Allah mencucuri roh mereka & mereka semua ditempatkan di tempat orang yang beriman. Al-Fatihah...

Dan pada tarikh yang sama juga saya telah dikejutkan dengan pemergian seorang rakan lama, Nor Azam Bin Mustafa. Innalillah... Arwah nie merupakan rakan sekelas semasa di Sek. Ren. Sungai Karang, Kuantan. Dan yang paling menyedihkan, terdapat kabaran yang arwah meninggal akibat buatan orang. (harap sgt berita ni tak benar!!!)

Gambar Profile Fb arwah

Sedih! Tu je yang boleh digambarkan perasaan sekarang. Sebabnya, arwah ni seorang yang sangat-sangat baik. Even dapat mengenali arwah hanya beberapa tahun dan waktu itu masing-masing masih kecil, namun pemergian arwah sangat-sangat dirasai. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman... Al-Fatihah....

Kadang-kadang tu baru terfikir. Hidup ni hanya sementara & yang kekal hanyalah di sana. Hari ini masih bernyawa, tah esok lusa siapa tahukan?

Friday, October 8, 2010

Oh Bunga!


Tajuk mcm tak sesuai (ke ok je?) Tapi takpela. Dah tak tau nak letak tajuk ape. Haha...

Lately, aku tak tau kenape aku suka sgt-sgt tanam bunga (mentang-mentangla submition thesis da d'extendkan). Disebabkan ada la sikit (byk sebenarnya) ms lapang dekat rumah ni, so aku habiskan dengan aktiviti menanam pokok bunga. Boring menengok laman yang hanya ada rumput+lalang-lalang, so aku pun tanamla sikit pokok bunga biar nampak sikit ada kaler-kaler2. Haha... Tapi ni baru permulaan, so takla byk sgt pokok yang ditanam. Just sekarang ni tengah gigih menanam rumput dekat laman depan rumah. Bukan rumput karpet ya! Rumput yang biasa-biasa aja. Yang tak payah susah-payah nak kena kerat sebab spesis dia takkan panjang punya. Kontot memanjang. Haha...

Jom tengok hasil setelah seminggu bercucuk-tanam.

Ini bunga Ros Jepun namanya.

Ini la rumput spesis kontot tu. Tah bp tahun agaknya baru boleh penuh laman.

Disebabkan terlebih rajin sebab asyik nak menengok plus mengira berapa bunga da kembang harini, so selalulah aku keluar rumah. Dan disebabkan aku ni selalu keluar rumahla aku dpt berkenalan dengan jiran sekitar rumah. Ramai yang dok tanya apa benda yang aku asyik dok terbelek-belek. Rupenya belek bunga. Haha.. Gian sungguh minah ni dengan bunga sekarang.

Yang paling kesian dekat my hubby la. Hari-hari asyik dengar bini dia dok berangan nak beli pasu besar letak ikan emas plus bunga kiambang nak letak dekat laman la, nak beli pokok bunga ros, nak beli batu-batu buat hiasan dekat laman, nak beli macam-macamlah! Haha... Tp yang penting kena abiskan merumput dulu. Byk lagi tak siap. Penat tu buat sengsorang. Esok cuti nak kerah hubby tolong merumput sekali. Yeah!!!

Monday, September 27, 2010

Bilalah dapat berkonvo lagi...


Today, got message from my classmate, Ika. Tut...tut... (bunyi message). Aku yang baru nak bangun tido pagi tadi pun cepat-cepat ambil handphone (yg hidup segan mati tak mau tu). Then, baca la msg tu...


Message tu berbunyi,


"Update for dissertation MBG! Hantar final draft, 2 copy binding, 5 Nov @ 7 Nov 2010. Harap maklum."


Terus bulat mata!! Dalam hati kata,


"Ha! Kena submit draft 5 Nov! Giler ke ape!!! Chapter 4 pun baru nak start da nak kena submit 5 Nov!"


Ape lagi... Aku terus bangun capai towel mandi (masa mandi siap fikir nak syampu rambut ke tak sebab nak cepat). Haha... Habis mandi and siap-siap semua terus on lappy then terus study case. Dah tak igt ape dah! Yang igt, nak kena siapkan tesis cepat! Sebab haruslah konvo sem ni sebab jeles menengok gambar di bawah ini.


Congrates buat Abu, Apamz, Aizat, Imran, Malinja, Wong, Lilian, Poy Yee, Wan Wei & Kak Intan yang selamat berkonvo Master semalam!

Source: Fb Imran


Tengok! Siap ambil gambar tium-tium dengan ikan lagi! Mana tak jeles! Haha... So, haruslah berkonvo sem ni kalau nak ambil gambar dengan jubah besar yang ada strip purple (utk fakulti Alam Bina). Beza dengan konvo yang dulu, cuma topi die je plus line keemasan tu...


Berkonvo kali pertama. Bilalah nak konvo kali ke-2 pulak.


Dalam kelam-kabut mentelaah case law tu, tiba-tiba terigt nak reply message Ika balik. Dalam message tu berbunyi,


"Awalnya! Kate 11 Oct!"


Then Ika replied.


"X. before ni kalo ikotkan 11 Oct. Lagi awal. Huhu"


Aku da pelik. Ha? Bukan 5 Nov tu lagi-lagi awal ke???


Then barulah aku sedar yang sebenarnya aku telah salah faham. 5 Nov tarikh submit draft tu diigtkan 5 Oct. Haha... orang mamai baru bangun tido la katakan. Bulan Nov dengan Oct pun dah tak kenal. Before dis kena submit final draft 11 Oct. So bila ika message bgtau kena submit 5 Nov tu aku igt 5 Oct (lagi cepat 6 hari). So, terus cool down then bukak blog type entry ni. Haha...


Time abes solat Zohor, terus buat sujud syukur. Syukur sgt-sgt sebab masih ada banyak masa utk aku menyiapkan tesis. Sungguh tak tenteram hidup nie bila mengenangkan tesis ni. Huhu...


Oklah. Nak sambung buat tesis. (mentang-mentang tarikh submit da de'extend'kan, siap main blog ye kau!). Doakan aku dpt habiskan tesis ni dengan tenang ye kawan-kawan. Bubbye!

Friday, September 17, 2010

Perihal Muka


Hellow! Selamat pagi semua! (Kalau baca entry nie waktu petang jadi selamat petang. Kalau baca entry nie waktu malam jadi selamat malam ye!)

Just hari nie nak share sikit pengalaman 24 tahun me menjaga muka. Actually, my face nie takdelah punya masalah yang kronik sgt pun. Kalau orang tengok dari jauh or kalau orang tak telek betul-betul my face nie mesti akan cakap:

"Eh, kulit u bersih la... Takde problem pun." Takpun,

"Eh, bersihnya kulit u. Pakai ape ye?"

Haha...

Bersih la sangat... Padahal, kalau sental dengan make-up remover tu, baru tau 'bersih' nyew kulit muka I. Haha...

Actually, me nak cerita sikit satu story nie. Kalau dulu, memang kulit muka ni susahlah nak ada masalah. Senang je nak jaga. Tak payah nak pakai ape-ape produk penjagaan muka. Just cuci muka je, tu pun pakai cleanser cap Safi mentimun tu. Then, kalau tiba-tiba muka nie naik jerawat, tepek-tepek dengan Oxy dah! Esoknye hilang.

Tapi sekarang tidak lagi. Sedih! Nie semua gara-gara gatal pergi try buat facial muka time last year degree dulu. Sampai sekarang ni my face asyik tumbuh white heads je. Banyak pulak tuw!!! Lagi-lagi dekat pipi sebelah kanan. Selambak! Anyone boleh suggest produk muka apa yang berkesan untuk hilangkan white heads???

Ramai kawan suruh me try produk 'Tia Amelia'. Tapi bila da guna, kulit jadi macam tegang semacam. Then rasa macam panas je. Bila panas mesti la muka pun jadi merah-merah. Terus stop guna. Abes terbang jugak la duit beli produk tu sebab beli satu set. Siap dengan toner semualah! Maybe sebab my skin punya type sensitive kot. Sebab tu tak sesuai. :(


Tia Amelia's Product. Source: Googles

Then, me try produk 'Syahirah'. Tapi still tak berkesan jugak. Harap muka jadi terlebih putih macam tepung gomak ada. White heads tu still maintain selambak dekat muka. Lepas tu my hubby selalu complain, lagi-lagi time nak tido yang me da bau macam 'ubat' bila pakai mosturizer Syahirah tu. Haha...

Syahirah's Product. Source: Google

Dah tak tau nak pakai apa dah! But still jugak la pakai produk Syahirah tu sebab da belikan? Igt macam nak try Aveana, D'navechee's product. Macam bagus je. Sebabnye, terbaca ada satu testimoni tu cakap macam ni:

From: Rusmaizar
"Ok. Saya baru menggunakan produk ini. Sebelum ini kulit muka saya suka naik jerawat yang kecil2. Selepas menggunakan produkni. Muka saya makin kurang jerawat. Kulit wajah saya nampak bersih dan berseri. Kini saya lebih yakin menggunakannya. Saya juga bagitahu pada kawan2 untuk cuba produk ini."

Jerawat kecil-kecil tu means white heads la kan kan??? Harus cepat ni beli product ni!! Hihi...

Aveana's Product. Source: http://www.dnavechee.com.my/ms


Oklah. Nanti nak paw my hubby suh dia belikan. Kiki...

Tata....

Tuesday, September 14, 2010

Raya yang tak berapa nak Raya...


Salam...

Apepun, mula-mula sekali mestilah kena bagi ucapan rayakan? Jadi...


"Selamat Hari Raya Semua!!! Maaf Zahir & Batin sekiranya ada tersilap, tersasul, terkecil hati, terguris ke dengan apa yang ditulis oleh saya selama ini... Takde duit raya ke? Ehehee..."


Jadi, berbalik kepada tajuk. Kenapa raya tahun ni macam tak berapa nak raya??? Meh nak buat list sikit.

1. Sebab da kawin, so da tak dapat duit raya. Malah kena bagi duit raya lagi dekat anak-anak buah-buahan semua. Haha...

2. Hanya dapat beraya 2 hari sahaja di rumah mak & apak tercinta. Selalunya sampai raya sebulan habis, me beraya dekat rumah mak. But since da kawen ni kena la fairkan? Raya ke-2 dah ke rumah opah my hubby di Kuala Kangsar. Lepas tu raya ke-5 da kena keje. Ade ke patut???

3. Semua orang beraya sakan ambil gambar. Tah macam mane tahun ni boleh terlupa nak ambil gambar family beraya. Lagi sedih takde gambar beraya berdua dengan hubby. Sungguh takde feeling raye...

4. Mengenangkan tesis yg progressnye macam siput sedut tu. Alahai... sungguh spoil mood nak raye. Siap da bawak buku seberat 5 kilo tu balik kampung beraya sekali lagi. Tapi tak bukak2 pun. Mintak-mintak after resign ni me semangat la sikit nak habiskan tesis tu. Sungguh tak tenteram tido, makan, tengok tv semua bila mengenangkan tesis.

Ok, itu shj listnya. Nanti kalau ada me tambah lagi.

Tetiba rasa sedih bila mengenangkan ketupat raya tahun ni tak berapa nak jadi. Terlebih isi beras, so jadi ketupat keras! Haha.. Ampun mak!

Monday, August 23, 2010

Sad Story...


Lame da tak update blog nie. Since da kerja plus busy membulatkan mata jadi burung hantu tengah-tengah malam godek tesis, blog nie pun da dilupakan buat sementara waktu. Tapi selalu je gi terjah blog orang. Tapi sekarang nie pun macam dah jarang bloggers update blogkan???

Beria je nak menceceh cerita sedih kat orang. Haha... Tak kire, nak cerita jugak. So, ape la sangat cerita sedihnye??? Emm.. so sad bila my hubby da start ke offshore last Wednesday. Kalau before dis dia ke Singapore buat testing mesin shut-down tu, sekarang nie dia dah kena naik platform pulak set-up mesin tue. Dah la tengah-tengah bulan pose nie pulak dia kena pergi. Katanye maybe dalam two weeks je. Pastu tiba-tiba katenye tak sure lagi boleh balik raye ke tak??? Means, ada kebarangkalian la me beraya sorang2 dis year! Waaa.... Tak suka!!!

Malam before my hubby nak gerak tue, mulanya igt boleh la nak control emo. Takmo nangis-nangis. Tapi mengenangkan bila dia dah sampai sane line takde, means tak boleh nak tepon selalu, then kalau my hubby nak tepon pun kene beratur ikut line macam orang gune public phone sebab ade 2-3 kerat je phone atas platform tu, menangis tersedu-sedu jugak dibuatnye... Abes basah jugak la t-shirt my hubby sebab me buat lap air mata. Sob...sob...

Ok, itu kes-1. Kes-2 nye, start dari hari Khamis la me berbuka sorang2. Sedey... Macam anak terbiar je berbuka sorang2. Sampaikan nak pergi bazar ramadhan pun takde mood. Makan je ape ade kat rumah. Pastu sambil makan nangis lagi...

Pastu lagi satu hal bila nak solat. Before dis, kalau me boleh solat, kami akan solat sama-sama, means solat berjemaah. Jarang sangat2 kami solat asing melainkan bila time kerja je. So, bila time nak solat tu, tertengok kain pelekat my hubby kat atas tempat letak sejadah tu, mula la nak nangis lagi... Abis solat nangis lagi...

Time nak tido lagi la. Dah biasa ada teman kat sebelah, nie bila pusing je tengok takde orang. Nangis lagi... Nasib baik my hubby ada tinggal t-shirt yang dia dah pakai. So me pun amek buat teman tido. Spray2 perfume dia kat t-shirt tu then peluk time tido. Bila terbangun pagi tengok t-shirt tu takde, terus cari-cari then bila jumpe, cium-cium then baru boleh tido balik. Sob...sob...

Begitulah keadaannye bila kena tinggal. Bila mak tepon tanye kabar, mulala nangis-nangis lagi dekat mak. Pelik... But since dah kawin ni langsung tak boleh berenggang langsung dengan my hubby. Tapi bila mengenangkan life yang seterusnya akan macam ni jugak, means akan selalu ditinggal oleh my hubby, me jadi macam redha jela...

Last-last, me buat keputusan nak quit kerja. But tengoklah keadaan macam mane. Maybe after raya. So, kalo kena tinggal lagi, me balik dok celah tiak my mum. Haha...

P/s: Tengah tulis entry nie pun mata dan bergenang-genang... Sob...sob...

Friday, August 13, 2010

Ramadhan Datang Lagi...


Salam...

Ramadhan datang lagi... Sedar tak sedar, dah masuk 3 hari kita berpuasakan? Oh before that, Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua. Masih belum terlewat lagikan?

Seronok menengok semua orang berpuasa. But for me, sangat tak seronok!!! Almaklumla, bestie yang every month datang tu dah datang. But so sad, sebab awal-awal lagi tak boleh berpuasa. Lagi sgt2 sedih sebab igt bestie tue dah taknak datang terus sebab dia datang sangat2 lewat. Takpela, maybe belum ada rezeki lagi...

Ok, cerita pasal puasa pulak. Start dengan sahur. Dulu, before kahwin, tugas hari2 time sahur adalah menghidang lauk-pauk plus buatkan air je. But sekarang ni bila dah kahwin, kenalah rajin2kan diri masak. But sangat seronok bila tengok hubby makan sampai habis apa yang dimasak. Kebiasaannya, lauk yang dimasak utk makan malam tu akan dipanaskan balik je untuk sahur. Nasib ada microwave, senang keje. Haha... Thanks to Dr. Wan (my uncle's bff) sebab hadiahkan microwave as wedding gift!!! Sgt teruja dpt present ituw! Hehe...

Time berbuka pulak, my hubby mcm takde selera je nak makan berat2. So before dis, me just buat cucur and goreng keropok lekor. Just semalam je my brother in law datang rumah then ajak my hubby pg berbuka di luar. Me tak ikut sebab perut meragam.

So, today... nak masak ape ye? Tiba2 macam nak masak ayam masak merah. Lauk berbuka maybe beli je kot. Tgklah keadaan macam mane. Kalau rajin buat lah mee goreng ke, mihun goreng ke.... Haha... Rajin ke???

Haha.. gile bosan punye entry...

Thursday, August 5, 2010

Tentang Aurat...


Pagi2 lagi dah menjelajah ke blog orang lain. Tapi malangnya, semua masih tak berupdate. Huhu... Sgt malas nak berbelog sekarang ni. Maybe sebab dah start masuk sem baru then dah kena start mentelaah untuk dissertation. Warrghhh! Sungguh tertekan! Lagi sanggup sit for examssss dari buat thesis. Manyak poning ooo....

Ok lupekan... Actually, entry kali nie adalah berkenaan dengan apa yang ditulis oleh my bff, Bain regarding 'Bila Lelaki Menjadi Dayus'

But, first of all, me nak mintak maaf kalau ade sesiapa yang tersinggung ye...

Sangatlah menyokong tentang apa yang dikatakan oleh my bff nie. Bukan ape, trend orang sekarang ni, memang suka dedah sane dedah sini kot even pada asalnya bertudung litup.

Antara yang pelik regarding bab2 aurat nie. Ni from my observation la kan...

1. Ramai bride yang actually pada umumnya memakai tudung. Tapi suka meletakkan gambar2 time make-up nikah or sanding yang tidak menutup aurat. Bukan setakat bagi reveal tang rambut, tapi ada yang siap pakai singlet tu yang tak tahan...

2. Ramai bride yang time akad nikah elok je bertudung litup. Sejuknye mak pak mertua tengok menantu macam tue. Tapi... bila time sanding, mak aihh... terbuka semua especially tang dada. Semua nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Kalau 1000 jemputan, 1000 orang la yang menengok aurat tu...

3. Gambar pre-wedding. Kalau boleh semua bride to be mesti nak amek gambar pre-weddingkan? Gambar pre-wedding pulak mesti punyalah ada adegan2 yang memerlukan pegang sana pegang sini. Better jangan tunjuk la gambar macam tu ok. Nak tunjuk gambar2 yang tak pegang2 takpe =)

4. Like my bff said, ade setengah gurl ni, time pegi keje or majlis2 formal pakai tudung elok je. Tapi bila dah keluar dengan bf ke, tunang ke, husband ke, terbang tudung tu tah ke mana. For those yang dah especially dah kahwin tu, please la... kesian dekat hubby masing2. Sanggup ke melihat hubby yang disayang diseksa kelak akibat perbuatan kita yang tidak menutup aurat.

5. Pakai tudung tapi still tak mengikut hukum. Means, pakai tudung tapi nampak bahagian dada, pakai lengan pendek, pakai baju ketat yang menampakkan bentuk anggota badan. Ishh... Kadang2 tu sedih tengok gurl zaman sekarang ni. Lagi2 sekarang ni da ade trend pakai tudung yang ade bonjot2 kat belakang tu. Even ramai dah tau fesyen tu berdosa, tapi sebab nak cantik, sanggup buat jugak. Astagfirullah...

Ok..ok.. cukuplah tu. Banyak lagi kalau nak dicerita bab aurat ni. Tapi yelahkan, manusia semua ada kekurangan. Me too! But I'm so lucky sebab dapat hubby yang sgt...sgt...sgt menjaga aurat I. Thank you dear!!!

Lurve my hubby so much!!!!!

P/s: Untuk renungan bersama, info mengenai cara menutup aurat yang betul, sila baca di sini.

Monday, July 19, 2010

..:Tol Terlampau!:..


Tajuk tak tahankan? Haha... Just nak share sikit experience 'TOL' masa my wedding dulu. Bagi orang Johor, mesti sedia maklum tol tu apedia. Tapi kalau yang belum tau tu, TOL ni adalah adat bagi orang Johor yang mane, kalau pengantin lelaki nak duduk atas pelamin tu, diorang kene bagi duit dulu. Tak paham??? Bace link kat bawah ni k!

Kosmo - Tol Perkahwinan (Mesti klik okeh!)

Before bercerita panjang, jom layan gambar kejap.

Before kena TOL. Ouwhh! Miss my nieces!!

Hah! Hambek ko! Berderet mokcik2 tunggu duit TOL. Haha..

Sian my adik ipar. Jenuh dia nak bagi angpau sorang satu. Hehe..

Kesian my hubby. Abes kene paw! Huhu..

Then, sape yang da click yang dekat atas tu mesti pelik, apehal pulak minah ni boleh masuk KOSMO kan?? Ceh..ceh.. Tetibe saje nak enterprem. Actually, ade sorang my fren ni wartawan KOSMO. So dia beria mintak tolong nak buat liputan tentang TOL mase my wedding tu. Siap kene buat rakaman semula TOL tu. Sabo jela... Heheh...

Photoshoot kali ke-2. Khas tuk En. Shalmizi Hamid.

Duit Tol Perkahwinan KOSMO - My Wedding. Wink...wink...


Actually, dis entry bukanlah nak cerita pasal me masuk KOSMO. Just nak share something. So, regarding the tittle, memang TOL time my wedding tu sangatlah melampau2 teruknya. Melampau bukan ditujukan kepada semua mokcik2 di atas yang telah sengaja meminta TOL. Bukan itu... Sebab aku pun yang suruh sebenarnye mokcik2 tu duduk berderet ramai2 mintak TOL sebab atas request my fren Syalmizi tu. & aku pun da awal2 suruh my hubby masukkan notes RM1 je dalam setiap sampul. Just yang melampaunye, TOL yang diminta oleh mak andam. Serious tinggi nyah!!! Malas la nak cakap berape. Sebab kalau di mention di sini, sure semue b-2-b yang dah book dgn bridal ni rase mcm bridal ni agak melampau. Yela, dah bayar package sume, nak tambah lagi TOL yang tinggi. Serious cekik darah!!!

Bukan apa, kalau dimentionkan awal2, bolehlah pihak lelaki preparekan TOL tu awal2kan? Ni, last minute baru bagitau. Means awal tu, mase kitorang book package lagi. Bukan bila dah bayar semua baru bagitau.

Okok.. Hal ni pun dah berlalu. So, halalkan jela. Banyak sebenarnye perkara yang tak puas hati tentang bridal ni. & banyak jugak yang puas hati. So, bile mengenangkan yang puas hati tu, hati ni pun let go je perasaan tak puas hati tu. Haha.. Ayat belit-belit. Oklah. Sambung lain kali k! Adiossss!