Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, October 28, 2010

Setelah 6 minggu...


First sekali nak ucapkan takziah kepada kawanku Nadzirah di atas kehilangan babynya seawal 4 bulan. Hopefully Nad tabah ye... InsyaAllah akan ada rezeki lagi nanti. Banyak-banyakkan bersabar ye Nad...


Secondly, congrates buat my bff Bain yang telah disahkan preggy. Dia da preggy ala-ala lebih kurang aku, sebulan lebih suda. Buat Bain,


"Babe, tak sangkekan kita dpt preggy sesama. Dulu asyik cakap nak preggy sesame je. Last-last ter'same' jugak. Haha". Tuhan tu Maha Mendengarkan??


Ok, jom start dengan kejadian yang telah berlaku setelah 6 minggu preggy. Berikut adalah kejadiannya:


1. Morning sickness yang sangat teruk. Hoho... setiap ape yang ditelan bakal dikeluarkan kembali. Kalau once makan tak muntah tu, memang tadah tangan bersyukur sangat-sangatlah! Yela, kalau da makan asyik muntah, mestila perut asyik bunyik-bunyik laparkan? So, bila tak muntah tu, rase seronok giler sebab baru nak merasa nikmat kenyang. Huhu... Kesiankan?


2. Badan lembik. Bila da makan asyik terkeluar balik, badan pun takde tenaga. Nak turun naik tangga rumah ni pun kena tarik nafas dulu. Huhu. Sedih!


3. Tak boleh bau 3 benda. Ikan bilis, bawang dan bau dapur. Haha... Dekat 2 minggu jugak la aku tak masak. Masuk dapur je rase macam loya. Belum bau lagi ikan bilis dengan bawang. Bau sikit je boleh terus ke wek wek. Kesian my hubby asyik kena makan luar je lately. Tapi bukanlah bermakna aku tak masuk dapur langsung. Boleh masuk dapur, tapi kena tutup hidung dulu. Haha...


Setakat ni itu jela kot. Mengidam benda pelik-pelik tu belum lagi. Haha. Tapi setakat ni tekak boleh terima nasi lemak dengan nasi goreng je. Yang lain-lain tu boleh makan, tapi bila da makan, alamatnye keluar balik la. Haha...


Kadang-kadang tu rindu giler nak masakkan untuk hubby. Kesian tengok hubby asyik tak berselera je makan luar. So sorry ye dear. Nanti bila da sihat sikit, saya buat nasi ayam untuk kamu ye!


Ni masa 5th week pregnant. Doc kata, yang bulat merah tu cuma kantung baby je. Baby tak nampak lagi sebab tersangatlah kecik.


P/s: Lately banyak sangat dengar saudara-mara terdekat kehilangan baby masa dlm kandungan. Takutnya! Semoga Allah melindungi kandunganku ini. Amin....

3 comments:

buRn said...

Amin.. Semoga sht selalu!!

qistina abdullah said...

besarnya pengorbanan seorang ibu untuk mengandung seorang anak ye....

kesiannya kak pya....
takde ke petua2 nak hilangkan morning sickness?
ermm bukan sebab alami benda sama cuma selalu dengar orang preggy selalu dpt symptom tu...
cam xbest je....
huhu

b.E.L.L.e said...

hehe..babe..cam xcaye kan?kehkehkeh..pape pon. take care taw!!!