Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, October 8, 2010

Oh Bunga!


Tajuk mcm tak sesuai (ke ok je?) Tapi takpela. Dah tak tau nak letak tajuk ape. Haha...

Lately, aku tak tau kenape aku suka sgt-sgt tanam bunga (mentang-mentangla submition thesis da d'extendkan). Disebabkan ada la sikit (byk sebenarnya) ms lapang dekat rumah ni, so aku habiskan dengan aktiviti menanam pokok bunga. Boring menengok laman yang hanya ada rumput+lalang-lalang, so aku pun tanamla sikit pokok bunga biar nampak sikit ada kaler-kaler2. Haha... Tapi ni baru permulaan, so takla byk sgt pokok yang ditanam. Just sekarang ni tengah gigih menanam rumput dekat laman depan rumah. Bukan rumput karpet ya! Rumput yang biasa-biasa aja. Yang tak payah susah-payah nak kena kerat sebab spesis dia takkan panjang punya. Kontot memanjang. Haha...

Jom tengok hasil setelah seminggu bercucuk-tanam.

Ini bunga Ros Jepun namanya.

Ini la rumput spesis kontot tu. Tah bp tahun agaknya baru boleh penuh laman.

Disebabkan terlebih rajin sebab asyik nak menengok plus mengira berapa bunga da kembang harini, so selalulah aku keluar rumah. Dan disebabkan aku ni selalu keluar rumahla aku dpt berkenalan dengan jiran sekitar rumah. Ramai yang dok tanya apa benda yang aku asyik dok terbelek-belek. Rupenya belek bunga. Haha.. Gian sungguh minah ni dengan bunga sekarang.

Yang paling kesian dekat my hubby la. Hari-hari asyik dengar bini dia dok berangan nak beli pasu besar letak ikan emas plus bunga kiambang nak letak dekat laman la, nak beli pokok bunga ros, nak beli batu-batu buat hiasan dekat laman, nak beli macam-macamlah! Haha... Tp yang penting kena abiskan merumput dulu. Byk lagi tak siap. Penat tu buat sengsorang. Esok cuti nak kerah hubby tolong merumput sekali. Yeah!!!

5 comments:

Nora Diana Rohimi said...

besh2 jadi pekebun kan piah..hee gud luck with ur laman..nanti ak melawat laman ko..hee

apaiyapalot! said...

Wah. Surirumah. Plan next week on ke tidak?konfomasi secepat mgkin donk

Sophie said...

To Nora:

Sila-silakan la dtg ye. Amat dialu-alukan. Hehe...

To Apai:

Nnt ak msg k! Dgr ms kat rumah Lesong aritu ramai takleh join. Nnt ak confirmkan balik k!

Anonymous said...

ye btol.mggu depan kami isytiharkan family day. jadi sume org plg ke kg halamn tok menyambut fmili day!jadi silela buat mggu lepas tu.heheheh

buRn said...

wahhh!! dah de bunga dah?? sori my dear, xprasan cz keje byk sgt !!