Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, February 13, 2014

Sustained Release Vita-C Plus dari Shaklee! My feveret supplement ever!

Bismillahirrohmanirrahim dan Assalamualaikum wbt.

Lamanya tak update blog! My lappy kesayangan telah rosak sekian lama akibat diketuk-ketuk oleh anak-anak kesayangan. Huhu.

Ok tak boleh lama. Terus ke tajuk, Sustained Release Vita-C Plus dari Shaklee ni. Seriously, daku memang berjanji pada diri sendiri untuk consume suplemen ni selagi hayat di kandung badan. Haha ayat tak menahan! Tapi serious, best gile kentang kut SR Vita-C Plus ni. Ok nak listkan apa perubahan yang aku dah rasai selama hampir 3 bulan consumed suplemen ni.

- Jerawat susah nak naik. Kalau naik pun cepat surut.
- Parut jerawat bawah dagu yang dulu belum hilang satu dah tambah satu dah hilang!
- Kulit seluruh badan cerah sekata. Kesan-kesan gelap dekat kaki (sebab dulu keluar tak pakai stokin), area buku lali dan lutut semua semakin pudar.
- Selsema jarang menyinggah. Ada la juga tapi alhamdulillah tak menghidap lama.

Kan kan bestkan my testimoni? Tak percaya? Meh la cuba sebotol. Heheh.



Sustained Release Vita-C Plus dari Shaklee!

Shaklee Sustained Release Vita-C Plus merupakan produk pertama yang menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan dan sistem penyaluran semulajadi yang melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa 5 jam!

---------------------------------------------------------------------------
KHASIAT SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS:

♡ Membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. 'Perkataan KOLAGEN itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.' Pengamal SR Vita-C Plus ini akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, selain luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.

♡ Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisme kolestrol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Penghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan strok.

♡ Detoksifikasi. Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ia tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Perokok amat memerlukan vitamin C agar dapat membersihkan darah dan mengelakkan kerosakan buah pinggang.

♡ Vitamin C berperanan dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon (hormon fungsi imun). Stress mampu memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C, sistem imun seseorang akan menjadi lemah dan mudah diserang penyakit. Juga memperbaiki insomnia dan masalah mental seperti keresahan.

♡ Penyakit SKURVI adalah akibat kekurangan vitamin C. Pendarahan pada badan, lebam-lebam, gusi mudah berdarah, gigi mudah tercabut, luka lambat sembuh, pendarahan dalam otot dan sendi adalah disebabkan kekurangan vitamin C. Oleh itu, pengambilan vitamin C mampu mengatasi segala masalah di atas.

♡ Kekangan masa dan tekanan kehidupan menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum. Dr. Bruce Miller mencadangkan dos yang diperlukan oleh badan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji buah oren. Sebiji Sustained Release Vita-C Plus adalah bersamaan dengan 7 setengah biji buah oren!

♡ Meningkatkan sistem imun. Membantu membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, juga mengurangkan simptom selsema.

♡ Memerangi kanser. Anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-Cells untuk melawan sel kanser dan membuang bahan kimia merbahaya dari badan.

♡ Mencantikkan kulit. Pengambilan vitamin C setiap hari akan membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat!

---------------------------------------------------------------------------
KELEBIHAN SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS Shaklee:

- Vitamin C pertama SEMULAJADI dan bertindak secara 'Sustained Release' atau dilepaskan dalam badan secara perlahan-lahan untuk membolehkan vitamin C sentiasa berada dalam badan kita.

- Ia dilepaskan perlahan-lahan dalam badan sebanyak 100mg setiap jam untuk satu tablet.

- Vitamin C yang didatangkan bersama-sama dengan Bioflavonoid iaitu bahan penting yang akan membantu penyerapan vitamin C dengan lebih baik.

- Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan dan dilepaskan ke dalam sistem tubuh secara perlahan-lahan mengikut keperluan.

Namun, kesan pengambilan vitamin C ini bukanlah sekelip mata. Ia mengambil masa dan kesan optimum akan dirasai sekiranya anda konsisten di dalam pengambilan.

Sebotol mengandungi 180 biji dengan pengambilan cuma sebiji sahaja selepas sarapan pagi. Sebotol tahan 6 bulan!

Berminat? Contact saya untuk dapatkan harga istimewa ye!

Tuan Kedai,
Sofiah Abdollah | 011.11335711
sofiah.abdollah@gmail.com
Your Shaklee Independant Distributor [1074019]

Sunday, January 12, 2014

Set Kulit Sihat & Cantik dari Shaklee!


Bismillahirrohmanirrahim & Assalamualaikum w.b.t.

Dua hari tak update blog kesayangan. Haha addicted sudah! Rupanya sangat penat menjadi seorang WAHM ni. Apa tu WAHM? Short form yang sangat glamour dikalangan Shaklee Independant Distributor sekarang yang mana mereka berhenti kerja dan menjadi 'Working at Home Mother'. Yes, daku bukan lagi fulltime housewife, tapi WAHM! Tepuk2 bahu sendiri. Haha!

Setiap masa berfikir tentang marketing strategy untuk jual suplemen Shaklee, camno nak buat iklan yang boleh pengaruh orang beli. Dan sekarang ni hobi terbaru daku adalah mengambil gambar suplemen-suplemen Shaklee! Haha! Penuh dah handphone dengan gambar suplemen. Plus buat poster-poster suplemen sendiri. Lama tak ngedit gambar, ketar-ketar tangan masa first time pegang mouse. Lama dah tak buka laptop sebenarnya sebab Afeef suka ketuk-ketuk laptop kesayangan sampai hang! Huhu. Selama ni pun berfacebook & insta tru phone je.

Oklah, this time nak bercerita tentang Set Kulit Sihat & Cantik dari Shaklee. Suplemen ini membantu anda menyihatkan kulit dari dalam dan seterusnya menjadikan kulit luaran cantik dan berseri-seri, InshaAllah dengan pengambilan yang konsisten.

Set Kulit Sihat & Cantik Lengkap

Mengandungi, ESP.

Boleh baca khasiat ESP di gambar ye. 
Nanti akan buat satu entry tentang ESP

Sustained Release Vita-C Plus.

Boleh baca khasiat Sustained Release Vita-C Plus di gambar ye. 
Nanti akan buat satu entry tentang Vita-C Shaklee ni.

Vita-E Complex.

 Boleh baca khasiat Vita-E Complex di gambar ye. 
Nanti akan buat satu entry tentang Vita-E Shaklee ni.


Secara ringkasnya tentang Set Kulit Sihat & Cantik dari Shaklee ni.

ESP: Ia merupakan sumber protien lengkap. Seperti mana yang kita tahu sel-sel badan kita adalah terdiri daripada proteinkan? So, bila sel-sel badan jadi tidak sihat apabila diserang radikal bebas, kulit akan menjadi kusam, ditumbuhi jerawat dan jeragat. Jadi, bila consume ESP ni, sel-sel yang terdiri daripada protein akan diperbaharui dan hasilkan kulit akan jadi lebih sihat dan berseri-seri. ESP juga mampu membantu memudarkan parut jerawat, chicken pox dan jeragat di wajah.
[ESP tahan sebulan setengah]

Sustained Release Vita-C Plus: Sebiji Vita-C mengandungi vitamin C yang terdapat di dalam 7 buah biji oren. Ia mampu membantu menghasilkan kolagen dalam kulit dan hasilnya kulit akan menjadi lebih anjal dan awet muda. Ia juga mampu mencerahkan kulit seluruh badan secara sekata. Selain itu, Vita-C Shaklee juga boleh dijadikan masker (akan buat entry lain tentang ni ye).
[Sustained Release Vita-C Plus tahan 6 bulan woh!]

Vita-E Complex: Mampu membantu dalam memudarkan jeragat dan mengurangkan kedutan di wajah. Ia juga membantu mengurangkan keradangan kulit. Seperti contoh, Vita-E mampu mengurangkan merah-merah, kesakitan dan gatal-gatal pada kulit akibat ditumbuhi jerawat yang sangat kronik.Ia juga merupakan anti-oksida dan mampu melambatkan penuaan. Jadi hasilnya wajah akan menjadi awet muda. Selain itu, Vita-E Shaklee juga boleh dijadikan masker (akan buat entry lain tentang ni ye).
[Vita-E Complex tahan 4 bulan woh!]


Berdasarkan pengalaman sendiri yang dah consume ESP selama 5 bulan, Sustained Release Vita-C selama 2 bulan & Vita-E Complex selama 2 minggu, kesannya pada kulit wajah dan seluruh badan sangat ketara! Jerawat pun dah tak tumbuh mencanak-canak terutama di waktu hormon tidak stabil. Haha ayat cover.

Oh, setiap pembelian Set Kulit Sihat & Cantik akan mendapat free shaker comel seperti di bawah ye.

Comelkan? Ringan dan senang di basuh.

Sebenarnya masih mencari shaker seperti di bawah ni. Tapi still tak jumpa-jumpa. Jumpa yang comel seperti di atas je. Oklah kan asal dapat free shaker kan? Hehe. 


Anyone ada contact untuk saya beli shaker seperti di atas untuk borong, boleh tinggalkan komen ye!


Shaker lama seperti di bawah yang colourful sudah kehabisan stok! Huhu.

Shaker ni pun sebenarnya saya dapat free. Beli susu Afeef! Hahak!


Oklah, mata dah tak berapa nak larat ni. Blog ni pun kalau type panjang-panjang mesti orang boring nak bacakan?

Oh, hari ni COD barang dekat kawan UTM dulu, Lyanto! Hehe! Lama tak jumpa ko Lyan. Harapnya dapatlah kesan terbaik dari suplemen Shaklee ye aku doakan sentiasa. =)

With Lyan =)

So, yang mana berminat nak beli Set Kulit Sihat & Cantik or mana-mana suplemen Shaklee dari saya, boleh contact number di bawah ye!

Sofiah Abdollah | 011.11335711
SID [1074019]
COD area Bandar Damansara Perdana, Ikea, The Curve dan sewaktu dengannya.

#Dalam progress nak buat FanPage di FaceBook. ILOVENaturalSupplement =)


Wassalam.

Wednesday, January 8, 2014

Demo Lecithin Shaklee sebagai Agen Pecah Lemak


Bismillahirrohmanirrahim & Assalamualaikum w.b.t.

Apa itu Lecithin dah diceritakan di dalam entry sebelumnya. But meh la nak copy lagi, senang ye dak tak payah nak pergi tengok lagi dekat entry lain.


So apa itu Lecithin

Lecithin Shaklee adalah pengemulsi semulajadi daripada kekacang soya. Setiap kapsul membekalkan 3.1g kolina (suatu komponen neuropenghantar asetikolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf). Kolina adalah sangat penting dalam diet harian kerana fungsinya yang menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan.

Pengemulsi semulajadi yang dimaksudkan yang terdapat di dalam Lecithin Shaklee adalah, ia membantu dalam memecahkan lemak-lemak di dalam badan manusia (agen pecah lemak) terutama lemak-lemak yang terdapat di dalam salur darah. Seterusnya lemak-lemak tersebut akan terapung-apung di salur darah dan tidak melekat di salur darah. Kesannya, badan akan mampu menyingkirkan lemak-lemak tidak berguna dengan lebih mudah. Selain membantu mengurangkan kebarangkalian menghidap strok, Lecithin juga amat sesuai dimakan untuk kurus secara sihat. Pengambilan bersama Alfafa Complex mampu mempercepatkan pembuangan lemak-lemak dari badan kerana Alfafa Complex mampu membuang toksin dan lemak-lemak yang terapung di salur darah dengan lebih cepat dari badan.


 Agen Pecah Lemak semulajadi

So, entry kali ni just nak tunjukkan, IYE KE LECITHIN NI BOLEH PECAHKAN LEMAK? Mula-mula join Shaklee pun aku tengok iklan orang jual Lecithin, "Agen Pecah Lemak" katanya. Dalam hati, iye ke boleh pecahkan lemak? Macam tipu je. Haha. Sampailah satu hari terjumpa satu poster menunjukkan demo Lecithin sebagai Agen Pecah Lemak. Tapi tak bolehlah nak copy poster tukan? Penat-penat orang tu buat poster sendiri kita senang-senang je nak ambil kesempatan. Buatlah demo sendirikan? Mana tahu lebih menarik dan mampu mempengaruhi orang membeli Lecithin. Haha.

So, terjadilah poster di bawah semalam. Dengan bantuan hubbyku sayang. Dia tolong kacau-kacau minyak plus menjaga 2 budak ligat, Afeef dan Arissa dari mengacau ibunya membuat demo. Hehe. Thank you so much B! Love you till Jannah! *sempat



Poster, Lecithin Shaklee sebagai Agen Pecah Lemak!


Oklah kan? Walaupun tak semenarik mana, tapi ada jugalah effort untuk buktikan kepada my lovely customer yang membeli SET BAJET KURUS (Lecithin + Alfafa) bahawa memang betul Lecithin ni mampu memecahkan lemak di dalam badan mereka.

Oh, meh la nak ceritakan details tentang demo semalam.

 
1. 2 sudu minyak masak (contoh lemak) dimasukkan ke dalam segelas air. Kelihatan minyak dan air tidak akan bercampur walaupun kita kacau-kacau mereka berdua.

2. 3 biji Lecithin ku korbankan untuk demo di atas ye. Huhu! So, pecahkan 3 biji Lecithin dan masukkan ke dalam campuran minyak dan air tadi.

3. Campuran tersebut dikacau selama beberapa minit. Kelihatan minyak (contoh lemak) sudah mula terurai walaupun dalam masa beberapa saat.

4. Kelihatan minyak (contoh lemak) terurai dengan lebih dahsyat sekali selepas seketika. Haha. Nampak tak, nampak tak?

5. Campuran minyak, air dan LECITHIN SHAKLEE selepas beberapa minit. Kelihatan minyak (contoh lemak) sudah terurai sehingga mencecah bawah gelas.


5. Hasil akhir, minyak (contoh lemak) tersebut tidak melekat di tepi-tepi dinding gelas. 


Teruja betul tengok demo sendiri buat. Haha! So, boleh imagine tak lemak-lemak dalam badan kita bila kita consume Lecithin? Lemak akan diuraikan dengan sangat pantas dan akan terapung-apung di salur darah (itulah yang dimaksudkan dengan emulsikan lemak). Means, salur darah kita tidak akan diliputi lemak tebal yang mampu menyempitkan salur darah dan membawa kepada penyakit jantung, strok dah masalah lain berkaitan jantung. Plus, bila Lecithin berjumpa dengan mana-mana lemak di dalam badan kita, InshaAllah lemak tersebut akan diemulsikan dan sekirannya anda mengambil suplemen untuk detoks seperti Alfafa atau Herb-Lex, lemak-lemak tersebut akan lebih mudah dibuang dari badan.

Alfafa Complex sebagai Agen Detoks yang superb! 
 
 Ada 2 saiz ye, botol kecil ada 330 biji & botol besar ada 700 biji.

 Bulan ni PROMOTION Alfafa Complex, so harga terlajak murah sangat u olls! Rugi tak beli!

Testimoni dari seorang kawan yang baru setengah bulan consume SET BAJET KURUS (Lecithin + ALfafa)

So, terang tak kisah Lecithin sebagai Agen Pecah Lemak? So lepas ni boleh try sebotol Lecithin ya! Haha!

Oh cawan tu hadiah dari officemate hubby dulu masa kitorang kahwin, Kak Ti, secretary bos lama hubby di Trisystem. Thank you Kak Ti! Cantik sangat gelas tu, boleh buat coklat mousse. Haha tapi tak buat-buat pun. Dok tengok je Ana Olson buat tapi diri ini asyik didownkan oleh 2 orang budak ligat yang tak bagi can langsung ibu dia duduk lama-lama dekat dapur. Haha. Ni budak 2 orang bawah ni.

Buah hati pengarang jantung, ulu hati, perut dan sebagainya. Haha!

Oklah, mau tidur. Pukul 2 am sudah. Nak update blog kene tengah-tengah pagi sebab time ni lah 2 orang budak di atas nyenyak tidur. Dah seminggu update blog tengah-tengah malam mata pun dah kembali panda bear. Sungguh tak best! Huhu!

Bersambung lagi nanti, InshaAllah.

Wassalam.

Tuesday, January 7, 2014

Set Kurus Bajet & Terbaik dari Shaklee


Bismillahirrohmanirrahim dan Assalamualaikum w.b.t.

Selepas 5 bulan lebih menjadi pengguna setia Set Bajet untuk Ibu Menyusu iaitu ESP dan Alfafa, dan selepas aku bergelar Shaklee Independant Distributor, barulah aku mencuba Lecithin pula. Alfafa dan Lecithin merupakan SET BAJET KURUS yang amat mampu dimiliki oleh semua orang ye!

 SET KURUS BAJET by Shaklee

ESP + Alfafa Complex + Lecithin merupakan 
Set Bajet untuk Ibu Menyusu & Slim

Kenapa nak makan Lecithin? Haha sebabnya selepas bersalinkan Arissa, perut adalah sangat tidak syok dilihat. Gelebeh-gelebeh. Mungkin disebabkan semasa berpantang selepas melahirkan Arissa, aku ambil remeh hal berbengkung. Sebab berpantang sendirikan? Bila berbengkung tu rasa macam susah sangat nak buat kerja. Tak macam berpantang selepas bersalinkan Afeef dulu, berpantang di rumah mak so memang 44 hari berpantang dan dapat berbengkung dengan jayanya. Perut pun sekejap je dah macam sebelum pregnant. But sadly selepas kelahiran kedua, perut tidak seindah dilihat seperti dahulu. Huaaa!


So apa itu Lecithin

Lecithin Shaklee adalah pengemulsi semulajadi daripada kekacang soya. Setiap kapsul membekalkan 3.1g kolina (suatu komponen neuropenghantar asetikolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf). Kolina adalah sangat penting dalam diet harian kerana fungsinya yang menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan.

Pengemulsi semulajadi yang dimaksudkan yang terdapat di dalam Lecithin Shaklee adalah, ia membantu dalam memecahkan lemak-lemak di dalam badan manusia (agen pecah lemak) terutama lemak-lemak yang terdapat di dalam salur darah. Seterusnya lemak-lemak tersebut akan terapung-apung di salur darah dan tidak melekat di salur darah. Kesannya, badan akan mampu menyingkirkan lemak-lemak tidak berguna dengan lebih mudah. Selain membantu mengurangkan kebarangkalian menghidap strok, Lecithin juga amat sesuai dimakan untuk kurus secara sihat. Pengambilan bersama Alfafa Complex mampu mempercepatkan pembuangan lemak-lemak dari badan kerana Alfafa Complex mampu membuang toksin dan lemak-lemak yang terapung di salur darah dengan lebih cepat dari badan.


 Klik pada gambar untuk pembesaran ya!

Alhamdulillah, selepas sebulan mengambil Lecithin, perut macam ada kurang gelebeh. Kurang ye bukan kempis sepenuhnya. So aku keep consume juga Lecithin sampailah bulan Disember ada PROMOTION OMEGA GUARD pulak. Omega Guard ni membakar lemak 2 kali ganda daripada Lecithin. Lecithin adalah agen pecah lemak manakala Omega Guard pula agen bakar lemak. Omega Guard juga mampu meneutralkan hormon leptin di dalam badan iaitu hormon yang menghantar isyarat lapar kepada otak. So, bila makan Omega Guard ni rasa lapar akan berkurangan, InshaAllah dan anda akan mudah berdiet. Akan cerita lebih lanjut tentang Omega Guard ni dalam entry akan datang ya!

SET KURUS TERBAIK by Shaklee

Alhamdulillah, kesan memakan ESP + Alfafa + Lecithin dan Omega Guard secara konsisten, beserta meminum sekurang-kurangnya 2 liter plain water sehari, perut yang mengelebeh semakin kembali kepada bentuk asal seperti sebelum pregnant dulu. Haha happynya! 

Berminat untuk mendapatkan SET BAJET KURUS atau SET KURUS TERBAIK? Contact saya ok ataupun tinggalkan komen anda di bawah beserta nombor telefon. Saya sendiri akan menghubungi anda =)

Sofiah Abdollah | 011-11335711
Shaklee Independant Distributor [1074019]

Wassalam.

Monday, January 6, 2014

Set Bajet Shaklee untuk Ibu Menyusukan & It Works on Me!


Bissmillahirrohmanirrahim dan Assalamualaikum w.b.t.


So today nak story serba sedikit tentang macam mana boleh terjumpa dengan suplemen Shaklee ni, menjadi pengguna setia dan seterusnya menjadi Shaklee Independant Distributor.

Memang dah tahu tentang Shaklee dari my parents. My abah pernah consume ESP Shaklee, hadiah dari adiknya yang sangat concern dengan penyakit diabetis my abah yang sangat kronik. So mulanya ingat Shaklee ni OBAT! Haha.

So, tahun 2012 adalah tahun Khayla Arissa dilahirkan. Memang dah berniat di dalam hati nak cuba menyusukan Arissa sehingga genap 2 tahun. Sangat sedih ok Afeef cuma dapat fully breastfeed sampai 7 bulan setengah je. Lepas tu susu mengering, mungkin disebabkan aku pregnantkan Arissa.

Lepas Arissa lahir, susu badan memang melimpah-limpah. Banyak sangat hokeh. Sampai bengkak-bengkak dibuatnya. Nak tidur malam pun tak lena. Haha. Nak pump, pump lama dah letgo pulak sebab sakit hati, pump je keluar susu sikit sangat (masa Afeef dulu).



My old medela swing dalam kenangan. Huhu!


Then suddenly susu tiba-tiba drop! Masa tu Arissa dah 6-7 bulan kot. Tidur malam Arissa tak lena pernah lena dah, setiap jam bangun menyusu. Mulalah ibunya menggelabah sebab Arissa ni alergic susu lembu. Memang tak bolehlah nak sumbat susu lembu dekat dia. Tanda-tanda dia alergic susu lembu ialah bila dia minum, muka dan seluruh badan akan naik biji-biji merah dan dia akan menggaru! Kesian sangat-sangat. Then belikan Isomil yang berbau tu, langsung dia lueh. Huhu!


So one day tiba-tiba dekat FaceBook terjumpa Lyana Mansor, dia promote set menyusu bajet dari Shaklee. She is my Master now in Shaklee. Terdetik hati nak mencuba. Iyelahkan, kita ikhtiar selain berdoa pada Allah dikurniakan susu yang banyak. WhatsApp Yana nak beli set menyusu bajet yakni ESP + Alfafa. Resultnya, alhamdulillah susu badan dari cair menenes bertukar menjadi super pekat likat! Plus sebab minum air banyak so susu pun bertambah banyak. But still aku tak buat stok pun. Direct feeding je. Bengkak je sua, settle. Haha! (yang lelaki baca statement ni jangan imagine pulak ye, aku lempang juga karang)

So, here are SET MENYUSU BAJET yang aku cuba. Buat ibu-ibu yang susah hati susu drop boleh cubajaya set ini dulu ye. Berkesan atau tidak itu bergantung kepada badan juga. But it really works on me!



SET BAJET untuk IBU MENYUSU


So sampailah sekarang aku consume ESP dan Alfafa Complex ni. And suprisingly, ESP ni rupanya sangat bagus untuk mencantikkan kulit seluruh badan. 2 minggu consume ESP ni aku tenung-tenung kat cermin, ape pasal la kulit muka ni gebu semacam. Lembut sangat. Jerawat pun macam dah lama tak menepek. Haha! Serious tau. Tak tipu.

Alfafa pulak Yana cakap tu KACIP FATIMAH moden selain daripada khasiat dia membanyakan susu. Haha aku pun iyekan ajelah. Tapi memang betul pun ok. Plus masalah sembelit pun hilang dengan jayanya, syukur alhamdulillah! Hubby sekarang pun dah consume Alfafa sebab dia cakap, makan Alfafa dia bangun pagi dengan bertenaga. Dah tak pening-pening lalat lagi time nak bangun subuh tu.


Khasiat Alfafa disenaraikan di atas ye. Tak nampak? Meh baca bawah ni.

Khasiat Alfafa Complex:

- Tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
- Menghilangkan kelesuan & tekanan
- Memberikan kelegaan semasa haid
- Merawat arthitis
- Bagus untuk elergi & ekzema
- Merawat athma
- Mencuci usus bagi membuang toksin
- Meneutralkan asid dalam badan
- Mencuci buah pinggang & merawat kencing kotor
- Merawat masalah keputihan
- Membantu menegangkan payudara
- Bertindak sebagai kacip fatimah kepada para isteri
- Memulihkan urat selepas bersalin
- Membantu masalah penghadaman & pencernaan
- Meningkatkan stamina suami juga isteri
- Melegakan sembelit
- Membuang angin dalam badan
- Sebagai milk booster


Ada 2 size, botol kecil ada 330 biji dan botol besar ada 700 biji.


Oh, just nak cerita, selepas melahirkan Arissa, bengkung pun kurang sebab berpantang sendirikan, so perut adalah sangat tak syok dilihat. Gelebeh-gelebeh. Haha. So last two month aku try Lecithin pula untuk kempiskan perut. Kesannya alhamdulillah perut semakin mengempis dan kain-kain baju kurung, seluar-seluar lama dah boleh pakai dengan jayanya, syukur!


Set terbaik untuk ibu menyusu. Susu badan banyak, ibu pun slim.


Dan di bawah ni adalah Master Coordinator, Lyana Mansor. Alhamdulillah berjumpa juga dengannya hari ini walaupun sekejap. Best sangat discuss pasal bisness Shaklee dengan Yana sebab dia sangat friendly. Maybe 18 Januari ni akan berjumpa dengannya lagi untuk sharing pasal bisnes lagi. Thank you so much ye Yana sebab sudi luangkan masa dengan Pia (hahah macam la Yana baca blog ni).

with Masterji, Lyana Mansor.


Oh, anything pasal Shaklee boleh contact saya melalui contact number di bawah ye ataupun tinggalkan komen anda. Bulan ni promotion Alfafa ye, harga jatuh merudum tau! Rugi sangat tak beli. Untuk kesihatan dalaman seisi keluarga.

Sofiah Abdollah | 011.11335711
SID [1074019]

Wassalam.

Sunday, January 5, 2014

2013 in Memory


Bismillahirrohmanirrahim & Assalamualaikum wbt.

Baru blogwalking ke blog kawan-kawan lama. Bestnya lahai! Semuanya berupdate! Aku seorang je kut yang bersawang-mawang. Sobsob.


Ok, 2013 in memory.


1. Hubby dapat transfer kerja baru!

Tak ingat tarikh tepatnya tapi dalam bulan Mei macam tu hubby dapat offer tempat kerja baru. Hubby dekat tempat kerja lama asyik dibebani dengan masalah rakan sekerja & senior yang agak annoying. Mungkin sebab my hubby baru berumur 27 tahun dan positionnya itu memerlukan untuk dia mengarahkan orang yang lebih tua, jadi my hubby jadi bahan umpatanlah di tempat kerjanya itu. Sobsob...

Tidak tahan dengan situasi di tempat kerja, dengan kerja selambak yang diberikan, orang lain duduk goyang kaki, balik-balik kerja stres je muka, so one day my hubby cakap "Tak boleh jadi ni, kene cari kerja lain!". Huhu! Aku pun okkan aje sebab yelah, bukan kerja pun. Housewife aje so memang tak jadi masalah besar pun if hubby nak transfer kerja. Just sayang nak tinggalkan rumah kecil kami di Pasir Gudang.

So, here we are, menetap di Flora Damansara, Damansara Perdana sekarang. Petempatan Negro terunggul di Malaysia! Haha! Pindah main terjah, tengok rumah sewa pun dekat website Mudah je. Tergamam sekejap masa malam pindah rumah tu. Seminggu kami berkira-kira nak beli perabot baru sebab kesemua perabot disewakan fully furnished dalam rumah lama dulu. Then bila hubby dah start kerja, dan tempat kerja pun sangat dekat, lama-lama macam ter 'OK' pulak duduk sini. Even jiran pun Negro, tapi buat hal sendirilah masing-masingkan? Doa pada Allah banyak-banyak semoga tiada yang buruk sepanjang duduk di Flora Damansara ni. Dan perabot pun dan terbeli. Mungkin ada rezeki beli rumah nanti barulah kami berpindah kut. Ntah bila la agaknya. Huhu...


2. I'm Shaklee Distributor!

Haha, nak juga cakapkan? Ntah la, mungkin terasa seperti baru dapat kerja baru. From zero housewife yang hanya buat kerja rumah dan jaga anak-anak, sekarang dah ada kerja. Buat kerja dapat gaji, tak buat kerja tak dapat gaji. Hehe. So, nak bonus banyak, haruslah ada sales banyak. Buat masa ni medium aku promote barang Shaklee cuma FaceBook dan alhamdulillah sambutan dari kawan-kawan amatlah menggalakkan. Bulan pertama alhamdulillah dapatlah bonus RM230. Oklah kan starting bisnes. Bulan ni alhamdulillah meningkat bonusnya, syukur Alhamdulillah. Dan hubby pun sangatlah supportive, siap gantikan handphone lama yakni my Galaxy Young kepada si handphone giant di bawah. Gift sebab dapat 10 orang customer bulan pertama bisnes katanya. Hee. Love you so much dear hubby!


 Macam mimpi je. Ahah!


3. Disahkan Demam Denggi!

2 minggu lepas, badan tiba-tiba terasa seram sejuk! Cakap dekat hubby macam nak demam. So esoknya memang demamlah. Haha! Hubby terpaksa EL jaga anak-anak. Jumaat rasanya hari kena demam tu. Sabtu tu ada wedding pula di kampung hubby, di Kuala Kangsar. Demam-demam tu balik juga sebab sepupu rapat hubby kahwin. Tapi aku... terbaring aje di rumah opah hubby. Memang tak boleh bangun langsung. Yang MIL pulak dah syak-syak aku preggy lagi. Haha hadoi!

Malam Ahad tu pergi ke klinik. Doktor cakap maybe disebabkan tonsil bengkak so sebab tu demam. Memang tekak rasa peritnya Ya Allah! Allah aje tahu azabnya. Telan semua benda tak boleh. Minum plain water pun tak boleh. Air suam lagilah! Terasa seperti tekak dihiris-hiris pisau tajam. So bila dah balik rumah sendiri, aku pun google-google tentang tonsil bengkak. Memang kebanyakannya cakap tonsil bengkak tu kombonya demam. So aku redha ajelah. Suruh hubby beli ais-krim vanila. Memang makanan aku selama 2-3 hari cuma ais-krim vanila & milo sejuk sahaha. Boleh imagine tak? Kerempeng terus badan, tapi syok juga. Haha!

Then hari ke-4, tiba-tiba tangan naik biji-biji merah seperti di bawah.


So gatal! Menggaru je kerjanya. Huhu. Call my brother, Dr. Zakaria dan dia suruh aku pergi hospital or klinik kerajaan ambil darah. Masa tu baru terdetik dalam hati, eh aku ni kene denggi ke? So malam tu gegas-gegas balik Muar sebab nak minta tolong my mak tengokkan my hubby yang kena menjaga Afeef & Arissa kalau aku kene admit.

Esoknya pergi KK Parit Bakar dan dokter pun suruh ambil darah. Di bawah resultnya.


Doktor cakap, ni memang tanda-tanda denggi. Platlet darah kurang. So dia bagi balik dulu sebab aku pun dah tak demam. Just keluar biji-biji merah menggatal tu je. She advise to minum sup ketam dan air 100 Plus banyak-banyak. Esoknya kene ambil darah lagi nak check. If platlet darah menurun kene admit wad. Huaa dalam kepala memang tak naklah kan masuk wad, si genit Arissa kuat ngamok tu sapo nak handle, ayahnye sendiri pun kadang-kadang surrender. Huhu.

So balik tu my mak dah siap-siap masakkan sup ketam, plus tanya opinion kawan-kawan ada petua tak nak baikkan denggi. Ramai bagi suggestion minum air perahan pucuk betik. Sebab kat kampungkan so memang adalah daun betik tu. My mak cepat je buatkan jus pucuk betik. Telankan ajelah walaupun pahitnya sampai sekarang duk teringat lagi. Haha! Nak baik punya pasal. 100 Plus pun minum juga. Sempat whatsapp my brother cakap if platlet darah still tak naik esok taknak admit boleh tak? Dia jawap seperti di bawah.



"Nak gamble nyawa buat la". Hahaha hadoi! Dan alhamdulillah esoknya ambil darah dan result darah platlet darah dah kembali normal! Horay bebas denggi! Tapi badan still weak. Nak tidur je kerja. Melepek je atas sofa selepas tu lebih kurang 2 hari. Then my hubby belikan Performance Drink Shaklee sebab ramai suggest tu baik juga untuk orang yang kene denggi. Alhamdulillah lepas minum tu badan kembali cergas. Haha sempatkan promote Shaklee.

Performance Drink by Shaklee, terbaik!


Banyak lagi kisah menarik 2013, tapi ini ajalah yang sempat ditulis. Semoga tahun 2014 kehidupan lebih berkat, bahagia & penuh memori indah, Amiinn..
Oh la mak, dah pukul 3am! Esok nak jumpe my master dalam Shaklee, Lyana Mansor at Pullman, Putrajaya. Saja nak jumpa sebab belum pernah jumpa. Sebelum ni berjumpa di FaceBook aja. Nak tau kisah kejayaan beliau yang berumur hanya setahun lebih tua dari aku tapi dah jadi Master Coordinator Shaklee kau! Bestnya! Teringin menjadi seperti beliau juga. Doakan ya!

Ok, bersambung lagi nanti. 

Wassalam.

Saturday, January 4, 2014

Abang Afeef & Adik Arissa.


Bismillahirrohmanirrahim & Assalamualaikum w.b.t



Just nak tepek gambar anak-anak kesayangan. If ada yang kenal Afeef & Arissa, inilah mereka sekarang. Kesayangan saya dunia akhirat. Penyeri hidup & kekuatan hidup. Hehe.

Ok, mau tidur sudah. Bersambung lain kali ye. 

Wassalam.