Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, December 16, 2010

Thesis Done! Yeay!!


Salam...


Wuhuuu!!! Lamanya tak berbelog! Sangat2 takde mood lately... Lagi pulak before dis busy dengan thesis. & Alhamdulillah, tanggal 1 Disember aritu aku berjaya jugak submit thesis dengan jayanya! Tersangatlah perit nak menyiapkan thesis tersebut. Meh nak cerita sikit beberapa pengalaman yang sgt memeritkan...


1. Masa tengah pulun buat Chapter 4 (case analysis yakni part paling susah), aku mengalami simptom-simptom perempuan mengandung yang amat dahsyat! Muntah tak ingat dunia! Muntah memanjang. Nasibla hubby ada di sisi bagi sokongan moral yang sepenuhnya agar aku tak putus asa siapkan thesis. Dan Alhamdulillah~ aku berjaya jugak siapkan walaupun aku tau confirm byk correction kena buat! Haha..


2. Presentation thesis. Part ni memang takkan lupa sampai mati kot. Sangat2 cuak! Dah la present sorang dalam bilik di hadapan 3 orang panel (suppose 5 org tp 2 org lagi ada hal). Tapi nasib baik la present sorang2. Kalau ramai yang tengok, tak ke malu kena tembak dengan panel. But Alhamdulillah~ my presentation went very smoothly. Ade la 2 soalan aku main tembak je jawab. Tapi panel angguk2 iyekan je. Haha...

Tips nak bagi kurangkan nervous - Baca surah Alam Nasyrah banyak kali. For me, ia terbukti berkesan! Tapi kena well-prepared la jugakkan?


3. Second Reader. My second reader takde masa presentation. So, dia sangat banyak tanya tentang my thesis. Dekat 2 jam jugakla aku meng'explain' dekat dia. Last2, dia just suruh ubah tittle thesis dari 'Current Status of Force Majeure Clause in Construction Contract in Malaysia' to 'Applicability of Force Majeure Clause in Construction Contract in Malaysia'. Tapi, kalau dah tukar tittle, abes satu thesis jugakla aku kena betulkan rite? Sebab memanjang dalam thesis aku cot-cet2 pasal current status, then kena ubah kepada applicability pulak. Huhu... Pasrah jela...


4. Correction thesis. Part ni memang lagi perit. Tengah2 buat correction thesis tu la kena demam, batuk, selsema plus muntah2 lagi. Adoyai... Seksa! Tapi perjuangan harus diteruskan.


5. Submission thesis. Yeay! Akhirnya thesis berjaya dihantar! SYUKUR ALHAMDULILLAH~~~

My copy utk simpanan. 2 copy lagi dah selamat dihantar. =)

& nak wish congrates buat Lina, Kak Aisyah, Ika & Ronnie yang jugak telah berjaya menyiapkan thesis sehingga ke akhirnya. Oh, yang lain tu dah terlebih advance dpt siapkan thesis in short sem! Kami terlambat sikit. Hehee...


Oh, wanna wish special thanks to my lovely supervisor En. Norazam Bin Othman yang sangat2 caring dengan studentnya. En. Norazam ni sgt sporting tau! Selalu discuss pasal thesis dgn dia sekejap je. Menyembang je byk. Hihi...

En. Norazam yang baik dalam bulatan merah. =)


& also to my lovely husband, parents & siblings yang banyak memberikan sokongan moral. Love u all till infiniti~~


Lepas ni dah boleh fikir nak pakai baju apa time konvo! Yeay!!! Tapi tak boleh nak bergaya sakan kot sebab tgh preggy. Hopefully my baby bump tak la obvious sgt time konvo tu. Hihi~~

7 comments:

Anak Tajul Molok said...

TAHNIAH AKAK!!!!

xsabar na tengok baby.

Sophie said...

Thanks Eyra!!!!

Akk pun tak sabar ni, tp lambat lagi la sayang. Kena tunggu 6 bulan lagi =)

buRn said...

waa... dah blh mule blogging?? hehee... miss u dear ;)

Sophie said...

To my hubby:

Boring la kat umah. thanks dear drop comment =)

Farah Zamri said...

kak pya,
kalau baby bump obvious pun ok apa..
biar baby tahu ibu dia tgh convo master..
nanti baby pun kena study hard..

Sophie said...

To Farah:

Iskh... segan la akk farah. Dulu time akk konvo ade sorang preggy mum ni. Bila dia naik pentas, sume org sorak2. Iskh... segan2

marspisc@kcik said...

slm..tiba2 sy nak tnya.katna eh print thesis tu. UTM kan? actually sy student utm gak, keja penang. tgh penin gak ni cari printing kat cni.awk print katna eh.