Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, March 30, 2010

Henna / Inai Berukir...


Actually, ada terbaca tentang hukum memakai henna or inai berukir dalam Islam dekat blog sis Sabby. Sgt panjang lebar tentang penerangannya. & sgt bagus untuk dibuat rujukan. *Thanks Sis!* Tapi mesti ramai pernah dengar tentang article Datuk Abu Hassan regarding Inai Berukir Dilaknat Allah. Dekat bawah ni adalah salah satu petikan dalam article tersebut.

Dalam Kitab Terjemahan Hadis Sahih Bukhari pula hadis bilangan 1685 menyebut maksudnya:

"Dari Abu Hurairah r.a Nabi s.a.w bersabda: "Allah mengutuk wanita yang memperunakan (memberikan) rambunya untuk (menyambung) rambut wanita lain, wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain, wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)"

Then, dalam blog sis Sabby, sis tu ada mention tentang ni...

"Bagi hadith yg dipetik oleh Uztaz Abu Hassan tu, if you read it again pun, terang2 kat hadith to mention perempuan yang dilaknat Allah SWT is yang mengukir dengan tusukan(alat pengukir), hence this hadith is more on tatoo not Henna drawing...He went on saying, When it comes to hukum Haram, Allah SWT always explains it in specific, jarang hukum haramnya yg tak mention in detail in Islam..Like in this issue, Tatoo memang disebut haram, but if you read every single hadith about henna in Islam, esp hadith sahiih, is All on penggunaan Henna by the muslims during the time of Rasulullah SAW..."

Then, terbaca lagi blog hennaratusehari. Lagi detail penulisan dia. Antara yang 'tertarik ' adalah seperti di bawah:

"Hukum memakai inai bagi kaum wanita adalah diharuskan. Namun hanya sekadar di tangan hingga ke pergelangan tangan sahaja, dan tidak melukis/mencorak dengan gambar/lukisan yang dilarang seperti haiwan, logo yang berkaitan dengan ajaran yang sesat atau sebagainya.

- Isu ini diambil dari forum pertanyaan JAKIM
-

Setelah dikaji selidik, hehe... confirm boleh pakaikan?? Tapi, kalau ikutkan, my dad memang keras tak bagi aku pakai henna berukir ni. Tapi kalau pujuk2 confirm cair punya. Haha... My mum just tak bagi buat crowded2 sgt. Tak hingin pun yang crowded2 sgt. Nak simple sesimple yang bawah ni je...

Simple ke macam ni??? Haha..
Source: google

Ok, confirm nak pakai. Sekali seumur hidup je pun nak pakai. Lepas ni maybe dah takkan pakai lagi. B, saya nak pakai ye henna berukir ni... Hehe...


5 comments:

Siti Syuhada said...

bley pakai henna berukir as long as ukiran tue bukan gambar/lukisan yg dilarang...motif bunga and tumbuh2an x jadi masalah....

OpiYa OneL said...

hehe.. ok kak ct. lepas ni nak pakailah. =)

buRn said...

simple nye henna dia tuh?!...hehee...

OpiYa OneL said...

simple la tu. hihi...

Riena said...

opiyaa... suka la inai ni..
simple kan?
lagi pon dia x berselerak,