Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, April 1, 2010

Saksi & Borang Nikah!


Petang tadi ada seorang pakcik datang rumah. That time aku di bilik tgh tensi2 menyiapkan assignmentsss... Tiba-tiba je my mum buat terjah suruh greet pakcik berkenaan sebab beliau merupakan bakal saksi time nikah nanti. Rupanya pakcik tu sepupu my mum. Ohh.. sangat baik pakcik berkenaan. Sangat detail penerangannya regarding borang nikah dan lain-lain. Seorang lagi saksi adalah imam surau berdekatan rumah. Siap dah bagi potostat ic lagi...

Just nak buat reminder tentang apa yang tak settle lagi berkenaan borang nikah.

1. Kad pengenalan beserta salinan - done!

2. Salinan kad pengenalan wali - done!

3. Salinan kad pengenalan saksi borang bagi pemohon - done!
(Saksi bukan dari kalangan keluarga terdekat/jurunikah/ketua kampung/penghulu kawasan dan kakitangan Pejabat Agama berkenaan dan terdiri daripada orang lelaki sahaja)

4. Surat akuan bujang beserta salinan - in progress
(daripada penghulu/ketua kampung or majikan beragama Islam sahaja)

5. Sijil Kursus Pra Perkahwinan beserta salinan - done!
(B, jgn lupa sent nanti k!)


6. Laporan pemeriksaan HIV dari Klinik Kesihatan Kerajaan shj - done!

7. Dokumen kebenaran berkahwin di luar kawasan pasangan beserta salinan dan laporan pemeriksaan HIV - in progress
(B, cepat! Abah dah bising!)

8. Surat akuan pemastautin bagi pemohon yang berlainan tempat tinggal dengan alamat dalam kad pengenalan beserta salinan - in progress
(daripada penghulu @ ketua kampung @majikan jika kakitangan kerajaan sahaja)

9. Of course borang nikah yang telah complete - tak complete lagi =(

p/s: B, saksi nikah bagitau kamu pun kena interview nanti. Jangan nak ngelat cakap takpayah kena interview ye!
p/ss: banyak kerja pun still ada mood nak update blog. huuu~



13 comments:

Mrs Drac said...

eh piya..bakal husband sy org tganu..die takde kene intebiu pulak..borang da complete pun aritu..

jgn nebes ek kene tebiu..heheh

buRn said...

adoiyaiii..kene interview ke?!..uishh... nie yg bt suspen nih.. babe, pe soklan dia nk tnye ek?...tlg risik2 ye..hehee

farahfatihah said...

adoiiii negeri johor je ke yg ada interview? huhuh leceh gak nak kawen kan? byk borg nak kena isi..piya, kalau awak xkeberatan, tag awak yg kat bar tepi tu, sofiya siddiq tu cute la..cam ne awak buat ek? boleh bgtau?

.:Mrs. Engineer:. said...

piya, mastautin bley majikan gk eh?

OpiYa OneL said...

To Mrs. Drac:

Taktau la. Saksi kate, nanti bila borang da complete, kene bawak bakal suami pegi pejabat agama kene intebiu. Tak tau la kalau2 negeri Johor je.

Bagusnya borang da complete. Pya ni takde ms la. Busy je =(

To my B:

Nanti Ya try tanye edot. hihi...

To Farahfatihah:

Rasanya memang negeri Johor wajib interview. Negeri lain tak sure pulak.

Yang sofia siddiq tu kad kahwin pya la farahfatihah. vendor kad kahwin bagi softcopy itamputih. Tu yang pya tempek kat tepi tu. hihi...

To Yanie:

Yang pya bace, bagi negeri Johor, surat akuan bermastuutin tu kene kakitangan kerajaan baru boleh majikan buat.

Mrs Drac said...

piya, kite pun org johor jugak..yg dulu sekola dato'..hehe=p

dialicious said...

nikah kat mane?kalo area Johor n Melaka tu i tau masa nikah mmg mcm2 dia tanya..susah2 gak..heheh
xper semua org akan go thru this stage .all d best!

OpiYa OneL said...

To Mrs Drac:

oh.. thanks bagi komen =)

To sis dialicious:

Nikah dekat muar. Terharunya sis bg komen. Thanks a lot!!!

b.E.L.L.e said...

oit copek settle kan.
kang xkawen ko kang.haha.
tym nikah ti mesti sedey kan?
kalau xsilap aku johore ade wat yg akujanji anak ngan mak tu kan??

b.E.L.L.e said...

hubby aku xde pon kene interbiu.
sonang yo lopeh.haha.

OpiYa OneL said...

To bain:

Tula pasal. Abu lambat sgt settlekan hal dia. Cuak seh..

Yg pasal akujanji tu, kalo tak buat bleh ke ah? Malas betul aku nak bersedey-sedey'an nnt. huuu~

b.E.L.L.e said...

hahah..
taw xpe.
make up cayir nanti.haha.
seb bek aku aritu xde.
die tgk kadi gak.
ade yg wat ade yg x.
aritu adik sepupu aku kawen kt jb.
kene bace akujanji tuh.
drama la cket mak ngan ank.hoho.

OpiYa OneL said...

muar takde kot. haha.. hopefully...