Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, April 24, 2010

Renungan Buat Semua...


Dapat satu e-mail dari seorang saudara Islam bernama Jeffry Abd. Mutaleb. Actually, saudara ni selalu sgt forward e-mail yang berkaitan nasihat, pedoman & etc. Last e-mail dari dia adalah berkenaan surat wasiat dari penjaga makan Nabi Muhammad SAW. So, just nak berkongsi dengan semua...

Surat Wasiat dari Penjaga Makam Nabi Muhammad SAW: Sheikh Ahmad Maeine

Pada suatu malam, ketika membaca Al-Quran di makam Rasulullah SAW, hamba tertidur...
Di dalam tidur, hamba bermimpi didatangi Rasulullah SAW lalu baginda bersabda kepada hamba...

"Dalam 60,000 orang yang meninggal dunia zaman ini tiada seorang pun yang matinya dalam keadaan beriman. Sebab utamanya adalah tiga perkara di bawah:

1. Isteri tidak mendengar kata suami
2. Orang kaya tidak lagi bertimbang rasa
3. Orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan

Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu menyedarkan kepada orang Islam kini supaya membuat kebajikan, kerana hari penghabisan (Qiamat) akan tiba di mana bintang akan terbit dari langit, sesudah itu matahari akan turun di atas kepala"

Sheikh Ahmad Maeine juga berpesan:

1. Berselawatlah untuk junjungan Nabi kita Muhammad SAW
2. Bertaubatlah dengan segera sementara pintu taubat masih terbuka
3. Bersembahyanglah
4. Berzakat jangan ditinggalkan
5. Menunaikan fardhu Haji bila berkemampuan
6. Jangan menderhaka kepada kedua ibubapa
7. Menutup aurat

So, apa yang nak disampaikan dekat sini... Kepada semua B-2-B, kena prepare menjadi seorang isteri yang baik. Nabi Muhammad SAW sendiri bersabda, antara golongan yang matinya di dalam keadaan tidak beriman adalah 'isteri yang tidak mendengar kata suami'. Huu~ tiba2 macam takut pulak nak kahwin. Besar rupanya tanggungjawab seorang isteri.

P/s: Maybe lepas ni tak dpt nak udpate sgt blog sebab banyak sgt kerja kena disettlekan. So, kepada semua, pray for me k! Jumpa di lain entry! (^_^)


7 comments:

Yanie said...

Wah Pya, thanks for sharing. Kejap nak tanya Pya nak kahwin lagi 13 hari ke? Hoho... Lagi satu Yanie sangat suka lagi Korea kat Mixpod bawah ni. Cerita Boys over Flower kan? Wah suka suka....

OpiYa OneL said...

A'ah yanie. Tinggal 13 hari je lagi. Huhu~ Yang cite Boys over Flower tu dulu gian giler nengok! Lee Min Ho da kuar cite baru tau! Jom tengok!

fana said...

satu renungan yg bagus tuk dibaca. dear bila wedding u? wlupun bz jgn lupa jg kesihatan k

buRn said...

;)

aCik GeE cHoMeY said...

satu renungan yang berguna untuk semua kan...tq:-)

fana said...

dah nak kawen ye congrats tau suka baca n3 nie mmg berguna. take care k

~ thalhazlin ~ said...

Lagi 9 hari dari hari ini. good luck dear! doa kite sentiasa bersama awak. nanti letak picas! :)