Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, February 27, 2010

Nota Buat Bride to Be,,


First of all, thanks a lot to Kamerakahwin Shagrayiid yang telah men'tag' saya dalam FB regarding 'Nota Ringkas Buat Bakal Raja Sehari'. Sungguh terharu!! Hehee... Lain kali tag lagi ye! Saye sgt suka!! (^_^)

So, ape yang ade dalam 'Nota Ringkas Buat Bakal Raja Sehari' itu??

Bace di bawah ye~
Bace pelan2.. (^_^)

Nak kawen:
Survey apa yg perlu 6 bulan sebelum
Book apa yg perlu 3 bulan sebelum

Pegi fitting baju:
Make sure ikut keselesaan dan kehendak anda. Warning awal2 dkt butik jgn ngada2 nak longgarkan takut gemok ke hapa, klau saiz lari, bgtau "Kami xnak bayar!".

Pelamin:
Kalau bleh jgn banyak tiang2 dan luas sedikit. Nanti muatlasedara mara yg 8 generasi tu nak masuk dlm gambarkan...

Warna Pelamin:
Lagi banyak putih, lagi cantik. Janji ada putih pun ok la.. So yg duduk blakang2 tgh makan tu nampak la jelas sikit dr jauh pelamin ko tu..

Mak andam offer photografer:
Boleh consider, tapi lebih baek cari sendiri, ikut kepuasan sendiri. Depan pelamin kalau boleh ada karpet, lawa sikit kan...

Katering or not:
Better go for Katering, banyak belanja tp your family & sedara lebih enjoy & happening kalau xkena buat banyak keja... So gambar akan lebih banyak gelak senyum tawa. Kurang la sikit wajah2 stres mak bapak yg risau nasi da abes la, ais da abesla..

Tapi biasa kalau kat kg yg buat rewang, rewanglah.. xde masalah..

Karaoke???:
Nak nampak best, upah band yg pro (jgn la band2 yg teruk plak, at least yg penah org sajes or u penah tengok sendiri).
Nmpak cool, pasang je MP3 lagu2 terpilih anda, lagu semua lebih sedap, telinga lebih selesa mendengar, tak semestinya lagu kawen saja, yg penting mild2 sikit, & kadang2 baru lagu yg rancak sikit takut ngantuk plak semua org dengar..
Last choice: karaoke.. Kalau yg nyanyi sumbang, tahan je la telinga..

Nikah:
Buat malam, lepas Isyak, sejuk sikit. Kalau pagi hari yg sama, ko akan lebih penat nanti, & maybe termiss beberapa perkara kecil yg penting.. Pastu leh ajak cameraman pi outdoor 2-3 frame.. ala kejap je, maen2 bawah lampu...

Bersalam2an masa nikah & selepas:
Ingat, kameraman ramai ni, salam & hold dulu kasi diorang snap your moment ok??

Nikah @ Masjid/Rumah:
Kalau umah sempit, wat kat masjid/surau berdekatan..

Cincin ke Gelang:
Dua2 lagi bagus. Murah ke mahal pas kawen xde org kesah dah. Tp pd yg suka kat gelang tu, potong bajet gelang tu sikit, bli gelang, & cincin yg murah pun xpe, pas kawen xnak pakai jual la balik... Kenapa pompuan suka gelang? Sebab mahal, kan kan???

Kalau ada can renovate umah:
Cat dengan kaler yg cerah, (nmpak luas, sedap memandang, or langsir2 kain ke apa yg berwarna cerah...)

Salin2 baju:
Xpayah la, kalau mak andam offer pun ckap je tima kaseh.. Sebabnye, memenatkan korang nnti + aku rasa mcm kelakar, kalau nak shoot lain2 baju2 baik buat tmpat lain & pilih betul2, bukan seperti terpaksa pilih antara baju India, pastu Jepun, pastu Minang bla bla yg mcm zaman dulu2... Ish..

Sebelum keluar bersanding:
Make sure klau ada renjis2 tu benda yg nak direnjis tu da diisi da ada di atas pelamin... Call la mak ke adik ke tanya & confirm kan benda2 tu da isi ke blum..

Makan Beradap:
Pastikan ada tabir di belakang anda, jgn kosong..... nmpak pokok umah longkang kereta & etc kat blakang...

Pengapit:
Ingatkan dia bawak tisu, payung, kipas. (cakap 2 -3 kali pun xpa biar tak tertinggal drpd terpaksa kipas pakai tangan je nnti)

Berarak:
Lepaskan Azan Zohor dulu, tak best la plak tgh berkompang2 sama time dgn azan, respekkk...

Pengapit atas pelamin:
Bgtau diorang time renjis2 xyah kipas jap, kameraman xnampak..

Aku suka klau pengantin ada baling gula2 kat pelamin, sebab time tu la dia baru nak senyum natural & gelak ketawa dengan tetamu yg kat depan tu.. ^_^

Gambar outdoor:
Nak nampak kelas, banyakkan shoot outdoor TANPA memandang kamera. (klau kat pelamin dgn family sedara mara ke yg wajib tu standardla..)

Guestbook:
Bagus jugak kalau ada... Sapa yg datang sila sain & bagi ucapan wat pengantin baru. Benda ni klau ada, korang akan kenang smpai bila2.. ^_^

Patung atas kek:
Aku ada perasan kat Midvalley ada booth yg leh wat patung kecik sebiji cam gambar yg korang bagi dia tiru. 300++ kot klau xsilap. Tu pun klau ada, cun jugak, kelihatan cute la majlis tu nnti kononnya..

Bagitau kawan2, nak datang tu jgn smpai pukul 5. Katering smpai pukul 4 je pun sayang.... Pastu pengantin nak shooting outdoor lagik... Kalau tak dpt salam berjumpa tu mintak maapla ye, da ckap awal2 jgn dtg lepas pukul 5..

Upahla budak2 zapin ke Istana budaya ke menari2 sikit..

Susunan aturcara yg aku rasa sesuai:

> Berarak dgn kompang (pempuan kiri, laki kanan, tangan kanan pmpuan kepit tangan laki)
> Naik pelamin (kadang2 ada doa, tengok family la)
> Renjis (JANGAN AMIK GAMBR FAMILY TIME NI! Kalau da sekali ko kena tahan ko nak amik gambar, abih member ko yg lain, sedara2 pun tahan ko) so da rugi beberapa minit, family pelawat tu panas lapar nak makan tau...
> turun pi makan beradab (tunggu! doa kejap..)
> ok dah makan kejap je, xyah la smpai licin pinggan ikan ayam dan udang tu..
> potong kek (xyah tengok kamera, ko suap org ada ke tengok tempat lain??)
> ajak family belah pelawat shoot gambar dulu (sebab diorang nak blk japgi)
> pastu sedara family pelawat
> pastu member2
> pastu turun salam2 tetamu (ingat, diorang dtg nak tengok pengantin, bukan nak salam makan jek) "Jemputlah makan!"/ "Terimakaseh datang!" / "Lama tak jumpa, duduk mana skrg" / bla bla kejap je sudah...
> tetamu da xramai, ajak family tuan umah bergambar puas2, tergolek terlentang semuanya la..
> pastu pose la sikit kat pelamin berdua, da bayar pelamin berhempas pulas xbergambar rugi plak..
> pastu pi la shoot outdoor..

Rasa kekok depan org ramai??:
i) Tak perlu rasa sebarang rasa kekurangan diri anda, konfiden je mcm biasa & tak payah kontrol2 sebab slalunya xjadik klau kontrol2 ni... Ingat je dlam kepala jgn hirau org len, ini majlis anda dan anda punya suka la nak wat apa. Klau nak ketawa, ketawa je.. Candid yg terbaek adalah yg datang secara natural...
ii) rehearsal : tanya kameraman yg ko da book tu, bleh tak nak wat pre-wedd kat tmpat public

Pasangan anda sukar berposing candid?:
Senang, tarik telinga dia, cucuk perut dia, gelak ketawa yg dapat dicapture itulah yg paling beremosi dan xkan basi klau tatap smpai bila2 dlam album anda..

Bajet fotografi & videografi???
Survey cukup2. Lebih senang klau ko bgtau diorang ko ada banyak ni & then tanya apa bleh bagi, pastu rundinglah yg terbaek..

Hari majlis yg dicadangkan:
Sabtu, sebab ahad leh rehat2 lagi, org jauh pun leh dtg xkesah esok cuti lagi..

Minggu majlis yg dicadangkan:
Awal bulan la!!! Sebab bnyak sket hadiah ko dpt nnti HAHAHAHA!!!!!

Last:
Masa salam jgn tonyoh idong/dahi smpai penyek, letak asal jejak je sudehhh hehe...

P/S: Notes yang sangat bergunakan???



8 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

wow...gud info...tq for sharing... :)

~ thalhazlin ~ said...

yeah. thanks for sharing, dear! sangat membantu jadi tips-tips. hihi

buRn said...

hehee... pesal tibe2 nervous nih?!...

OpiYa OneL said...

To Mrs. Engineer & Thalhazlin:

Ur welcoome (^_^)

To B:

Cpt nervous skrg. Nanti tak pyh nervous lagi.. Hehee..

ms. diya said...

keep this list for future.. :P

p/s: rasa nk wat blog kawin gak laaa.. save segala benda yang best walau sanggggat lambattttttttt lagi.. :P

OpiYa OneL said...

To Diya:

Ok dear!

Ala, buat je. Nantikan senang, sume benda yg dipikirkan da dilistkan. hehee..

NoRr said...

some of the infos mmg kelakar baca, tapi sgt2 berguna la...love it! =)

OpiYa OneL said...

Thanks NoRr!!