Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, March 9, 2011

Nama Baby Boy ^_^


Akhirnya, setelah bertelagah beberapa kali dengan hubby, akhirnya kami dapat juga kata sepakat untuk menamakan baby boy kami nanti. Bagi kami, nama tu cukup sempurna plus dengan maknanya yang baik.


Just sekarang ni tiba-tiba terasa yang nama baby boy tu terlalu panjang. Ditambah pulak dengan nama hubby yang dah sememangnya panjang yang amat, Muhammad Abu Bakar As-Siddiq! Huh! Tapi tak kire, nak jugak letak nama tu kat baby boy even panjang. Heheh...


Dan sememangnya kami akan meletakkan nama 'Muhammad' juga di depan nama baby boy nanti. Sebabnya, my mum ada cakap, dia agak menyesal tak menamakan nama anak-anak lelakinya dengan nama depan 'Muhammad'. Me ada 4 orang adik-beradik lelaki dan hanya seorang je my mum ter'eksiden' letak nama Mohd Faizal. Yang lain tu Zulkefly, Zakaria & Harith.


Sebabnya lagi, my mum ada dengar banyak ceramah agama yang menggalakkan meletak nama 'Muhammad' di hadapan nama anak lelaki yang mana, sekiranya namanya diletakkan 'Muhammad' di hadapannya, maka, sewaktu pertimbangan amalan di padang mahsyar kelak, nama 'Muhammad' itu dahulu akan dipanggil. Means, sesiapa yang ada 'Muhammad' di hadapan, mereka tidaklah menunggu terlalu lama untuk dihisab compare dengan yang tiada 'Muhammad' di hadapan.


Begitulah ceritanya...


Sekadar berkongsi apa yang my mum cakap & menyebarkan apa yang baik untuk kebaikan bersama. Sharing is caring rite! ^_^

12 comments:

Puan aiNa Rahman said...

yeke pya..ade Muhammad didahulukan ea? br ingt nak letak name baby simple² without Muhammad kt depan. Nak kena buat perbincangan balik ni ngan hubby. hehe~

cikteratai said...

wah..bestnya..dah cari nama baby...:)

Rosie Rose said...

wahhh advance sungguh la pya nih.. dah confirm nama bb yer? hiksss... bagus, bagus ^__^

sePosen-10sen said...

Muhammad XXX Bin MABAS, ok tak? (dah cukup ringkas)

nadiah said...

yeke pya. alamak, cmne ni, org baru plan nak letak nama baby org tanpa Muhammad, sbb nama yg org pilih dh cukup pjg la. cmano ni?

eh pjgnya nama hubby pya. nt nama bby pya cmpur dgn nama hubby pya, mesti lagi pjg kan. :)

tape pjg pon, jnji maksud bagus. :)

Pya said...

To Aina:

Pya just share je aina. Tp kalau tak letak pun it's ok rasanya as long as nama tu ada makna yang baikkan? ^_^

Pya said...

To Cikteratai:

Selagi tak dpt nama baby, selagi tu la tak dpt tido malam cikteratai. hihi...

Pya said...

To Rosie Rose:

InsyaAllah dah confirm. ^_^ Kena la prepare awal2, karang last minit nak gado2 ngan hubby lagi susah woo.. hihi

Pya said...

To Hubby:

Heheh... senang nolah kalo bleh camtu ^_^

Pya said...

To Nad:

Pya pun same nad. Nama baby dah mmg panjang, tambah Muhammad lg panjang. Tp dah ayah dia nak jugak nama panjang biarle. Hihi..

A'ah, nama hubby sgt panjangkan? Jenuh anak nnt nak tulis nama time exam ^_^

nuruljannah sukhri said...

very good info pasal nama Muhammad tu.saya bru cdg xmo nama pjg2.kalau boleh nk satu nama je.terus pgil nama penuh je.tp dh tau ni, kena letak la muhammad.

Pya said...

To Yuyu:

It's better la kan letak Muhammad sbb dah tau kebaikan dia. ^_^

Mommy yuyu pun baby boy ye! waa... blh geng la baby kt nnt ^_^