Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, March 16, 2011

lump sum punya story. baca la kalau rajin ^_^


Time: 11.40 pm



Hubby tengah tido. Krohh... krohh.
.. krohh bunyinya. Hehe... Setelah memastikan beliau nyenyak tido, me pon merayap slow2 ke bilik sebelah. Tujuan??? Membelog la ape lagi! Wehee! Rindu pulak lame dah tak tulis belog (ceh baru tak sampai seminggu dah kate lame). Hari2 mem'blogwalking' je kejenye tapi nak update belog sendiri mak aiiih takde moodnya!


Sebab takde mood??? Antaranya:



1- Hubby
guna my work station.

Konon2 my work station la ni ^_^


Hoho... Hubby sangat busy this week. Balik2 rumah je after solat Isya' terus dengan selamber sambung buat keje2 ofis using my work station. Kadang2 tu buat keje sampai ke pagi. Kadang2 tu lagi, sambung pulak lepas solat Subuh. Fuhh! Busy betol! Then baru hari ni beliau dapat tido awal sebab keje2 yang menimbun tu dah siap. Balik rumah tadi pon dekat pukul 9 pm. Penat bini dia tunggu dia sampai tertidur-tidur pastu terbangun pastu tertidur balik (-_-).


2- Agenda mengemas rumah

Selama hubby tinggal seorang masa me duduk k
g 2 minggu ++ tu, selama tu jugaklah rumah tak berkemas. Habuk seinchi sudah! Nak tak nak me kena kemas jugak even badan ni selalu tak bapa nak sihat. 1 hari kemas 1 bilik. 1 hari lap part tangga. 1 hari kemas dapur. 1 hari kemas hall. So hari ni boleh kata 90% dah siap mengelap segala habuk2 yang ada. Esok sambung mengelap habuk part mana yang ter'miss' pulak.


3-
Badan tak sihat

Bila dah hari2 mengemas, so ape lagi. Sakit pingganglah, sakit kakilah, tanganlah. Then hari ni terkena selsema loh pulok! Maybe sebab dah beberapa hari bergelumang dengan habuk yang seinchi itu. Bila dah selsema haruslah sakit kepala
kan? Hoho... dugaan sungguh! Tapi terasa berbaloi sebab rumah dah bersih. ^_^


4-
Mata pedih tak boleh nengok lappy lama2.

Ini mata saya ye.

My left eye tiba2 macam ada internal bleeding loh pulok. Pedih sangat! Tak tahu kenape. Bangun2 tido je dah siap sedia jadi cenggini. Kalau tengok lappy lama2 confirm berair.



Ok, kita story hal lain pulak. Ni story minggu lepas punya tapi nak tepek gak kat belog.


11 Mac 2011

Hari tu hari Jumaat malam Sabtu. Hubby ber
sungguh ajak keluar berjalan sebab kesian dekat bini dia asyik terperap dalam rumah je. So, kami decide ke Jusco Bukit Raja untuk menengok wayang cerita Melayu terhebat alaf ini. Cerita ape lagi kalau bukan...

Yeah! Hikayat Merong Mahawangsa!


Hoho... tak sangka seh orang Melayu boleh buat movie cenggini. Tabik spring ah dekat KRU! Siap selit babak2 kelakar yang memang unexpected betol! Haha... Memang tak rugilah kalau tengok.


Before menengok si Merong yang kachak bergaya, kami laki bini sempat la makan dekat Johnny. Pergghh... penuh giler orang sampai hubby kena beratur nak amek turn makan. Tapi sebab dah teringin sangat nak makan kat situ, so sanggup la tunggu lama pon.

See! Punyalah ramai orang!


Dekat 15 minit jugak tunggu, akhirnya sampai jugak turn kami untuk makan. Hoyeh!

Hubby dengan muka tak sabar nak makan ^_^

Extra meal! Last2 tak habis sebab dah kenyang yang amat.

Muka serius sebab tengah lapar

Bila sedar hubby tengah ambil gambar terus sengih sampai nampak gigi ^_^


Overall, hari itu kami laki bini sangat hepi. Kenyang dapat makan steamboat sedap plus dapat menengok si Merong lelaki kachak. Heheh...


Update baby stuffs.


Remember my entry pasal rompers baby? Yang tentang me ada beli rompers baby for newborn. Actually rompers tu dah sampai hari isnin hari tu. But one of the rompers KOYAK!

See!

Adess! Sadis sungguh hati ibu mengandung ni (-_-). Terus mms kakak penjual rompers tu. Then kakak tu bagi 2 choice sama ada nak dia ganti baru or nak dia pulangkan balik duit untuk 1 romper. So me yang kesian kat kakak tu pon mintak ganti duit jela. Nak suruh dia ganti romper baru kesian pulak dekat dia nak mengeposnye lagi. But romper yang koyak ni dia bagi free je. Oklah kan???


Oh di sebalik sad story di atas, ada good story jugak. Pasal rompers baby lagi. Hehe... Setelah ditanya2 dekat owner Super Baby Planet ada lagi tak rompers cute yang I LOVE MOMMY & DADDY tu, owner tu cakap kebetulan ada orang cancel order. So, bertuahnya sayakan? ^_^ Bila tanya2 lagi design yang mana, owner tu bagi design yang bawah ni.


Hoyeh! Dapat jugak ibu belikan anak ibu rompers comel ni ^_^


Then hari ni rompers dah sampai. Rompers ni saiz 3-6 months so agak besarlah. Hubby tengok pon excited sebab sangat cute! Kualiti kain pun sangat bagus!

The packaging pon cantekkan?

Tak sabar nak pakaikan dekat anak ibu nanti ^_^


Overall baby dah ada 7 rompers, 5 for newborn & 2 for 3-6 months. So ibu, enough buying rompers baby for now! Asyik membeli rompers je, benda lain tak beli. Heheh. So, meh nengok sikit barang baby ape tak beli lagi:


- Barut baby.

My mum beria-ria nak tolong buatkan. Me sebenarnya malas nak menyusahkan my mum sebab tau my mum sekarang dah liat nak sewing. Beliau sekarang lagi hiraukan ayam2 belandanya dari menjahit. So tengoklah macam mana nanti.

- Bathtub baby.

- Bedding set.

- Kelambu baby.

- Set tilam kekabu.

- Laundry detergent.


Banyak lagi rupenye basic stuffs yang tak beli lagi. Takpe, pelan2 kayuh. Ado 3 bulan ++ lagi. Tapi seronok beli barang baby ni sikit2 sebab baru tak nampak duit keluar banyak. Last2 nengok dah penuh bilik dengan barang baby ^_^. Oh, baby dah ada bilik dia sendiri. Tak sabar nak decorate bilik kecik tu cantek2. Kunun2 nak buat bilik baby macam dekat bawah ni.

Simple and cute!

Hoho... Berangan kuatlah ibu ni! Tunggu ayah kayo dulu barulah boleh ibu berangan nak buat bilik macam ni. Nak harap ibu yang harap guna duit balance biasiswa dulu memang tak cukup la nak beli bagai2 ni.


Oklah. Penat dah. Jam pon dah nak pukul 1.30 am. Mata pon dah start pedih. Kita sambung lain kali ye. Adioss!


P/s: Lately baby suka nendang2 belah kanan je. Sampai sengal perut belah kanan ni.
"Takpelah baby. Tendanglah sekuat hati kat mana2 belah pon ibu tak kisah asalkan anak ibu ni sehat walafiat kat dalam."


P/s/s: Tak sabar nak tunggu 31.3 dan 4.2 ni. 31.3 ade check-up @ DEMC dan 4.2 pulak ada appointment @ Vision College nak buat scan 3d/4d nak menengok baby.
"Harap sangat anak ibu ni sihat & sempurna semuanya. Tapi sebelum tu teman ibu pegi konvo dulu ye baby!" ^_^

23 comments:

^nanie^ said...

pya,jgn gosok mate tu..hubby nanie pon baru je baik saket mata..smpai ade bijik kt bwk kelopak mate tu..doc ckp alergik..so jgn mkn udang,ayam n telor klu pya ade alergik taw..take care pya ;-)

- Mimi - said...

kenapa mata smp cmtu piya?takut tgk..sian kamu

apai said...

takyah beli baby cot la pya. sume yg aku jmpe yg beli baby cot menyesal. beli mahal2 tp bby taknak tdo kt bby cot

Puan aiNa Rahman said...

baby suke duduk belah kanan..die akan mengiring ke belah kanan..haha. aina smpai ke hari ni, belah kanan je la port die. kdg2 boleh rs siku die kt belah kanan perut neh..hahaa~

b.E.L.L.e said...

uitt.awat mata ko..ngeri aku tgk..mcm dah nak same ngan mata maya karin dah dlm cite PHSM...kehkehkeh..*joking* :p

Pya said...

To Nanie:

Pya rs pya tak alergic la Nanie. Tak tau sebab ape. Maybe sbb rumah berhabok sgt kot. Heheh. Tp alhamdulillah dah tak pedih sgt. Tinggal nak hilangkan darah kat dlm mata tu je. Anyway thanks Nanie ^_^

Pya said...

To Mimi:

Takutkan? Hihi... abu tgk pon ngeri. Time amek gambar tu darah dah kurang sikit kalau tak lagi teruk. Tp dah ok da skrg. Thanks mimi drop comment ^_^

Pya said...

To Apai:

Aku pun pk camtu gak pai. Tp abu nak beli gak. Dia kate nnt kalo budak da lasak pastu malas nak jg, tinggal je dlm baby kot tu. haha...

Pya said...

To Aina:

Pya ada bc jugak entry Aina psl baby Aina pon suka duduk belah kanankan? Dah boleh rasa siku dia ke Aina? Bestnya! ^_^

Pya said...

To Bain:

Aku tengok pon ngeri. Huhu. First time dalam idop mata aku mcm ni. Pegi memane org tgk mate aku je. Naik segan dibuatnye. haha..

sePosen-10sen said...

Saba ye ibu ;)

ally said...

pya, me pon nak pesan..jgn gosok2 mata tu..nt lg teruk..g klinik x? 8 rompers tu sgt2 cantik n cute juga..dah byk tu pya beli..mujo beli lain2 saiz..hehe*

nuruljannah sukhri said...

teruk je tgk gmbr mata pya tu..pya jangan gosok.x pergi klinik ke??

risau gak ni, hari2 rutin wajib ngadap blog.

comel nye rompers tu..tp me dh beli byk sgt rompers untuk baby.nk stop dulu.tkt membazir.

Rosie Rose said...

apalagi pyaa....jom la gi soping barang baby kat motherhood expo esokkk!!!! bukan setkt romperssss, rompakan poket incik suami ada lerrrr... hiks!

nadiah said...

pya, bby boy memang suka tendang2 belah kanan. bby org pon aktif belah kanan jek, kalu tido mengiring belah kanan, msti dia geletek2 atau kuis perot belah kanan ni, hehe!

comel kan. :)

Cik Puan Fara said...

ok..sgt panjang.. pukal betul ni..

btw, rompers tu lawa laaa.. trus bukak blog tu... nk beli jugakkkk


hehehehe



jaga diri pya

Pya said...

To hubby:

Copet la kayo. hihi...

Pya said...

To Ally:

Pya tak gosok ally don't worry ok. ^_^ dah baik dah skrg. Thanks tau! Tulah, next time kena beli baju saiz besar pulak. Takut beli byk2 bj newborn nnt baby cepat besarkan?

Pya said...

To Yuyu:

Pya tak g klinik pun sbb kat sini susah nk cr pakar. Pakcik pya doc pakar mata kate kalo tak jumpa pakar jgn try sebarang ubat nnt bahaye. Last2 pya biarkan aje.

Yuyu mesti byk dah koleksi romperskan? Yelah dah ada blogshop sendiri ni. Nnt pya terjah blogshop yuyu k!

Pya said...

To Mommy Rose:

Aloh mommy rose, pya dah selamat kat kg dah ni. Takpelah takde rezeki nak ke motherhood expo tu. (-_-)

Pya said...

To Nadiah:

Betollah lah nad. Paling tak tahan kalau tido mengiring blh kanan mesti terasa geli yg amat lg2 tergesel dgn katil. hihi...

Pya said...

To Fara:

Thanks drop a comment! ^_^ wah, jumpa lagi geng boyot ni! Suka! Keep in touch k

Beli2 jgn tak beli rompers comel tu ^_^

Cik Puan Fara said...

hari ni rompers yg beli rabu lepas dh smpai.. carters punye je, yg set 5 tu..
sbb dlm tu ada satu yg tulis handsome like daddy.. hahahaha