Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, February 23, 2011

Set Bersalin (Jamu)


Last two weeks masa balik kampung hubby hari tu, me ada la survey2 tentang set jamu bersalin ni. Ala, survey dekat toko jamu je. Macam-macam ado. Yang kami tengok2 tu set bersalin seperti di bawah:

Set Bersalin Leesa Formula
Source: Google

Set Bersalin Jamu MakDara
Source: Google

Set Bersalin Salindah
Source: Google

Set Bersalin Sendayu Tinggi
Source: Google


Then, bila survey2 lagi tru internet ni, banyak lagi rupanya set bersalin seperti:

Set Bersalin NR
Source: Google

Set Bersalin Amway
Source: Google


Hoho... jenuh nak buat pilihan macam ni. Dalam hati macam nak pilih Set Bersalin Leesa Formula je sebab dah terpengaruh dengan iklan dia yang cakap "Ianya mudah dan senang". Kalau boleh nak yang simple2 je takdelah menyusahkan my mum nanti nak menjaga time pantang. Tapi bila baca blog2 ex mom-2-b yang lain, ada cakap Set Bersalin Amway pun sangat ok. Range harga pun lebih kurang sama. Yang paling mahal sekali rasanya Set Bersalin Sendayu Tinggi yang mana complete set dia boleh mencecah lebih RM400. Hoho.. mahal sangat tu, so... reject!


Oh, ni nak share sikit dengan mom-to-be yang lain. Masa 5th checkup hari tu, adalah tanya doktor tentang set bersalin ni. Doc kata semua ok. But she said, "Tolong jangan amalkan set mengandung & bersalin Salindah". Mengikut pengalaman dia, patient yang selalu amalkan Set Salindah ni akan mengalami sakit bersalin yang sangat lama. Hoho... so, dah boleh reject la set bersalin Salindah. Sekarang ni sama ada nak pilih Leesa Formula or Amway. Yang mana agak-agak paling ok ya?

18 comments:

nadiah said...

pya, mmbr org cakap set bersalin nona roguy pon oke. tp org blom survey lg. hehe!!

byknyaa set bersalin kan, org pon taktau nk pakai yg mana. pening nak pilih. tp hrp jupe yg sesuai la kan.

ohh, leesa formula or amway oke ek. nt nak try survey kt kedai jamu lah nt. thanks pya ye!!

^nanie^ said...

pya,btol.akak kt opis ni pon ckp cmtu..salindah x ok..nanie igt nk beli jamu selapan,mustika ratu je..die bg bengkung skali..harga around rm160 je..jimat kan?lgpon xde kene minum pelik2..tablet telan..lagipon kan nti kite kena urut pas bersalin..so,nape nk membazir if bole berjimat..hehe

n@D3iR@H said...

pya, better amek amway kot..nad pun pki tuh time pantang aritu, siap bengkung berbagai..hehehe.. pastu jgn sebarangan pakai jek, sbb takut nnt effect time susu badan, takut bb kuning..hehhe, xbyk info, tu jek ckit2..

Sophie said...

To Nadiah:

Ramai yang ckp leesa formula or amway, either 2 tu mana2 pun ok. Tp nad, rasanya leesa lagi mahal kot dari amway. Barang dia pun macam lagi banyak. Wee... tak tau nak pilih man0.

Sophie said...

To Nanie:

Salindah tu satu kesan buruk dia yg mcm doc ckp tu. Satu lagi makaiihh... sgt leceh woh nak makan dia.

Mak mertua pya pun suh beli set bersalin mustika ratu sebab dulu dia guna ok. Oh, dah jadi antara tiga pulak, mustika ratu ka? leesa formula ka? amway ka? hehe...

Sophie said...

To Nad:

Amway bagus ye nad?? Tulah, pya pun mula igt mcm tu jugak. Harga pun lebih murah dari Leesa Formula. Hurmm...

Anyway thanks nad!!!! Cayang nad!! ^_^

sePosen-10sen said...

mandi air bunga je :)

Sophie said...

To ayah:

Nanti buatkan tau! Nak mandi air bunga ros macam2 kaler ^_^

sePosen-10sen said...

orait ;)

b.E.L.L.e said...

ramai suggest pakai NR, babe..tp aku pon xdecide lg nak choose yg mane..hehe..

Sophie said...

To Bain:

NR pon ok eh? Huhu... mesti pening nnt time nak membeli

Anonymous said...

Ayumi ni:
sian kat aku..bukan main xcited lagi aku nk beli tapi huby n mak aku xkasi..dorg ckp gune je ape yg ade kat kg tuh..huhuhu..sbb dorg takut effect kat bby mcm nadirah ckp tuh..slalu mcm tu..venci venci

Sophie said...

To Yumie:

Wah yumie! Aku tak sangka no ko bc blog aku. Haha. ala, beli jela. Untuk keharmonian rumah tangga jugak kasi normal balik semua urat2 dlm tu.

Aku pulak tak terpk nak beli tp abu ngan mak dia pulak yg advice suh beli. Haha... Takde effect la insyaAllah. Just org ckp kalau baby kena kuning baru stop makan jamu2 ni. Baby baik baru sambung balik *nasihat mak aku*

Anonymous said...

Ayumi ni:
hahaha..ntah mcm mane aku boleh terbaca ntah..boring duk kat opis ni kot..tulah nanti dia gak yg susah (wah!!!!)..xkira nk beli gak kan..

Puan aiNa Rahman said...

kawan aina cakap amway oke..sbb kesannya agak mengagumkan..hehe. so, aina ingt nak pakai set bersalin amway je kot.

Sophie said...

To Yumi:

Beli jew! Duit ko gakkan bukan duit die. Haha... Jahat tak aku menghasut ^_^

Sophie said...

To Aina:

Tulah kan aina. Ramai jugak cakap amway bagus! Harga pun ok. Pya pun maybe akan pakai set bersalin amway jugak ^_^

sitiezahim said...

salam kenal dr germany. mm saje nak share, saya pernah bersalin 2 kali, dedua pakai salindah. so far puas hati, jalan cepat giler terbukak. sakit tak lama.. pes time pakai pon sbb nurse kat klinik desa suggest :)