Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, February 8, 2011

Checklist Baby's Stuffs & Apelagi.... Jom Shopping!!!


First of all, me start dengan checklist baby's stuffs dulu. Ini a
dalah hasil rujukan dari blog mom-to-be Ilyani yang dengan baik hatinya menepek checklist di tepi blognya. (^_^)

Baby's Cloth
Baju baby newborn lengan panjang & seluar panjang
Baju baby newborn lengan pendek & seluar pendek
Baju baby 3-6 month
Rompers
Mitten & Booties
Barut
Napkin (buat bedung)
Baby Hat
Receiving Blanket
Baby Shoes

Bath & Body Care

Towel Baby
Toiletries Set (travel set)
Baby Top-to-Toe Wash

Cotton Buds
Bath Tub

Nail Clipper
Diapers (Newborn)
Changing Mat
Baby Box
Wet Tissue
Termometer
Nasal Spray / Aspirator
Safety Pin
Minyak Yuyi / Telon
Laundry Detergent

Feeding

Breast Pump
Bottles Breast Pump
Berus Pencuci Botol
Bottle Sterilizer Liquid Cleanser

Nursery

Baby Cot
Cot Mattress
Bedding Sets
Set tilam kekabu
Drawer
Mosquito Net

Outing

Stroller
Car Seat
Baby Sling / Baby Carrier

BARANGAN IBU

Beg
Kain batik/Shirt Longgar
Stokin
Selipar
Nursing Bra
Nursing Pad
Disposable Panties
Maternity Pad
Set Bersalin



So, weekend yang lepas, my hubby dengan baik h
atinya telah mengajak me pergi bershopping barang baby. Weheee!!! Hari Jumaat bershopping barang baby di Jusco Bukit Tinggi. Then hari Sabtu pulak ke IKEA, Tesco & Jusco Bukit Raja.


Oh, before berjalan di IKEA, sempat mamam2 di re
storan bawah IKEA. Habis je makan boleh pulak perut ni tiba-tiba berangin sampai nak bangun pun senak. Nasib baik sakit tak lama. Risau jugak takut-takut tak boleh nak berjalan shopping. Heheh...

Mamam time!


Dekat IKEA mula-mula ingat nak survey baby cot dengan drawer nak letak baju baby. Baby cotnya harga boleh tahan around RM3++. Drawer yang berkenan di hati pulak mahal sangat. So, KIV dulu. Last-last terbeli 2 benda alah di bawah ni je. Haha...

Jam dinding murah & bakul rotan (saje gatal beli!)

Bakul rotan tu gatal beli sebab nak isi toiletries baby. Nanti nak kena bikin sarungnya pulak. Heheh.. Baby's stuffs banyak beli dekat Jusco Bukit Tinggi. Beli barang basic je pun. Beli sikit-sikit. Next time beli lagi. Heheh... Antara barang yang dirembat:

Baju baby newborn lengan panjang + seluar panjang

Baju baby newborn lengan pendek + seluar pendek + baby hat

Rompers

Mittens & Booties

Towel baby


Balik rumah terus sumbat dalam box semua baju baju baby tu. Hati berbunga-bunga time nak mengemas baju-baju baby tu. (^_^)

Kotak isi baju. Belum beli drawer, so isi dalam kotak dululah.

Bila dah habis mengemas (^_^)


Barang lain yang dibeli adalah seperti baby wash top-to-toe, baby powder, baby oil, baby wipes, changing mat, cotton buds, pampers newborn & napkin buat bedung.

Barang lain-lain.

Dekat Jusco Bukit Raja pulak saja je nak menengok barang baby. Tiba-tiba tengok ada baby cot Sweet Cherry murah!! Heheh... So, hubby terus beli. Malas nak fikir katanya. So, balik rumah terus hubby excited pasang.

Baby cot


So, lepas ni kalau nak shopping pun maybe beli cot mattress, bedding sets, baju baby lagi & keperluan ibu pulak. Hoho... sangat selonoklah shopping barang baby ni!!!


14 comments:

^nanie^ said...

pya,cute la bakul rotan n bby cot tu..bby cot tu bape ek?cos kt jusco au2 n wangsa maju xde pon pattern cm pya beli..huhu

Anak Tajul Molok said...

excited!!

kak piya.... tetibe teringat bace blog kak piya dr evolusi smpai kang nak jd ibu dah hehe

nadiah said...

pya, comelnya bakul rotan tu. bru terpikir xnak beli bakul, tp bila tgk bakul pya tu, perasaan ni membuak2 nak g beli bakul gtu gak. jelesnyaaa. kalu sy beli jenis ni gak, tape kan pya. hehe! hmm, pya beli kt ikea ke bakul tu?

baju pya beli byk putih kan? putih ni suci je kalu bby pakai. comel. sukaaaa. :)

Sophie said...

To Nanie:

Nanie, baby cot nilah yang paling murah pya jumpa. Harga RM289. Dekat Jusco Pulau Indah mahal giler RM4++. Maybe brand lain kot tapi buat ape beli mahal2 kalo ade yg murahkan? (^_^)

Sophie said...

To Eyra dear:

Hehe... thanks Eyra sbb mengikuti perkembangan akk. Akk pon tak sangka dari anak dara sampai nak jd ibu budak akk membelog (^_^)

Sophie said...

To Nadiah:

Ala nad, beli je. Pya pon jalan2 kat IKEA tu tak tau nak beli apa last2 nampak bakul rotan putih tu cute sgt! Terus peluk tak tengok barang lain dah. Heheh...

Pya beli baju baby newborn byk kaler putih. Maybe baju saiz besar sikit baru beli yang colourful. (^_^)

b.E.L.L.e said...

wah..bestnyer dah shopping brg baby..xsbr pulak nk g shopping jugak...huhu..tp papepon aku tetap nk g scan baby dlu..hehe..

Sophie said...

To Bain:

Best weh shopping barang baby! Aku ni cam tak puas je shopping. Haha... Sian laki aku abes duit die. Ko best la shopping ade duit sendiri.

Ala, tak dpt tau lagi eh gender baby. Cepat2 la babe. Aku pulak tak sabar nak tau ni. (^_^)

.:Mrs. Engineer:. said...

murah gk baby cot tu...tp sy x terfikir lg nk bli...he3...

sile lh amk...uhu

yanie said...

wah pia... bagus 2 bli sikit2 nti xde la kuar duit gedebuk sekaligus.. hhihihihi

Sophie said...

To Ilyani:

Pya pun hubby yang beria nak beli yanie. Katenye rumah kitorang 2 tingkat so takut baby golek2 jatuh tangga. Ade baby cot tu senang letak kat dlm tak jatuh. Heheh..

Sophie said...

To Yanie:

Yanie dear! Rindu kamu! Tula, Pya ni tak keje harap duit Abu je. Time dia dpt bonus sikit ni la pegi shopping sakan. Pasni beli sikit2 je (^_^)

Anonymous said...

Ayumi ni:
poyah..adakah salah penglihatan aku? aku ternampak teh susu/teh tarik/nescafe di depan abu dlm pic tgh mkn tu? xacilah, mana aci..mana blh minum tu..i 8bulan xmerasa tau..

Sophie said...

To Ayumi:

weh, tu teh tarik ah! nape takleh minum pulak. aku suma bedal nes pon minum tp tak la selalu. org dulu2 mane pantang sangat elok je. takyah pantang2 sgt yumi, nnt ko pantang pas deliver nnt barulah tak leh makan sume...