Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, February 20, 2011

5th CheckUp & Alisha Az-Zahira


So, Jumaat yang lepas ada check-up lagi @ DEMC.
Mesti ramai pelik napa ya mesti DEMC? Sebabnya, sepital tu panel hospital untuk company hubby. So, segala check-up men'check-up' ditanggung beres oleh company hubby. Wee... (^_^). InsyaAllah maybe deliver juga di sana. Kalau takde yang menanggung, comfirm la deliver dekat sepital kerajaan je. Manalah mampukan nak bayar mahal-mahal. Baik duit bayar nak deliver baby tu buat kenduri qiqah baby ke lagi bagus! Kan..kan? Doc check baby ok. Alhamdulillah! Berat baby pun dah setengah kilo. Just doc bising suruh makan banyak lagi sebab me tak naik sangat berat badan. Huhu...


Berikut merupakan kenaikan berat badan sela
ma 5 month++ preggy:

2 months preggy: 55 kg (dengan ketinggian 165 cm
) So, ideal weight!
3 months preggy: 54.5 kg (-0.5 kg)

4 months preggy: 55.5 kg (+1.0 kg)

5 months preggy: 56.5 kg (+1.0 kg)


See!


So, overall, berat naik just 1.5 kg. Tolak
berat baby -0.5 kg, so lelemak yang melekat di badan cuma 1 kg. So, no wonderlah perut me tak boyot kan? Die boyot kat montot je kot yang 1 kg tu. Heheh... Masa berdiskusi dengan doc yang check tu, adalah tanya tentang detail scan dengan scan 3d/4d. She said, DEMC will charge RM250 untuk itu. Wah mahalnya! Terbantut terus nak buat detail scan di situ. Haruslah survey klinik private lain untuk buat scan 3d/4d.

Its me @ 5 month++ preggy. Semua orang cakap takde rupa orang preggy 5 month pon!


Oh, kebetulan hari jumaat tu my ex-officemate Kak Zita merangkap hubby's officemate (me pernah kerja sementara di company hubby) deliver di DEMC jugak. So, lepas je habis check-up, terus pergi menengok si ibu & si
baby girl. MashaAllah!! Sangat putih merah si babynya ikut kulit ibunya. Sejam mengulit baby tu rasa tak puas giler! Rasa macam sangatlah tak sabar nak ada anak sendiri. (^_^)

Kak Zita with her baby.

Alisha Az-Zahira Bt. Azimuhaiza


Comelkan??? Huhu. Tak sampai beberapa minit keluar dari wad si ibu, me dah rindu giler si kecik ni. Nanti ada anak sendiri macam mana agaknya. Mesti nak tinggal sekejap pun tak sanggup. Jadi, bagaimana mahu kerjaan nanti??? Oh, nanti-nantilah fikir pasal itu. Fikir keluarkan baby dulu. Heheh...


Oh, sekarang ni me da selamat berada di kampung halaman, Muar, Johor. Hubby hantar hari Jumaat hari tu sebab dah tak sanggup tengok me asyik muntah-muntah je duduk sorang dekat rumah. Yang peliknya, duduk dekat rumah my mum ni takde la pulak muntah. Sedap pulak makan sampai perut ketat plus senak sampai nak bernafas pun susah. Haha... Tak tau lagi sampai bila nak berkampung di rumah my mum ni. Kesian pulak tengok hubby tinggal sorang2 (T_T).

20 comments:

sePosen-10sen said...

xpe.. dah biase ;)

Rosie Rose said...

hi mommy piya, mmg la ank sulung ni... perut tak berapa nak nampak sangat. same experience here... masa 4,5 bulan aritu... semua kata perut kecik. tapi dah masuk bulan ke 6,7 dan seterusnya... fuhhh, mmg akan mula membesar dengan jayanya. ehehehe....

Sophie said...

To Ayah:

Sorry... (T_T)

Sophie said...

To mummy Rosie:

Yeke mummy rosie? Hopefully mcm tu la. Nak jugak perut boyot sikit. Ni dah duduk kg ni maybe boleh kot menambah perut jd +boyot (^_^)

Rosie Rose said...

duk kampung? cuti ke mmg dah duk kampung terus? sampai masa, mmg perut tu akan maju ke depan dgn sendirinya. bukan sbb makan byk ke apa, tp baby akan membesar. biasalah, awal2 pregnancy, proses melengkapkan bentuk dan rupa baby. dah masuk third trimester, baby dah lengkap, dia akan membesar membesar dan membesar jeee.... :)

Sophie said...

To mummy rosie:

Pya baru abes master, so skrg still tgh cari2 job. Hubby kata tunggu pas deliver baru kerja. Tu yg blh duduk kg. Maybe sampai dah tak muntah2 teruk kot.


mummy rosie mesti dah besar perutkan? nnt letakla gambar nak tengok (^_^)

Puan aiNa Rahman said...

pya stay katne?
pegi je scan 3D/4D kat vision college, murah. RM90 dpt cd sekali. Aina lusa pegi scan sane. =D

^nanie^ said...

pya: mmg xnmpk cm preggy pom..ptutla pakcik2 kt kdai tu cbok dok tgk2..cm anak dara oh..eheheh

Sophie said...

To mummy aina:

Pya duduk dkt puncak alam. Boley je kot nak g vision collega tu. Kan Kelana Jayakan? Ramai cakap scan kat situ gambar clear. Wee.. tak sabar ni. (^_^)

Sophie said...

To mummy Nanie:

Hehe... btw thanks Nanie. (^_^)

Tp sedey sbb bila b'jln takde yg notice pun pya preggy. Nurse kat sepital siap tanya lagi "puan ni ngandung ke?" huhu sedey.. =(

Gambo tu dah abes tolak perut ke depan dah =(

asna cute said...

naik 1.5kg jer from 2-5months? asna punye berat dah terover naik wooo~

Rosie Rose said...

ok la tu kenaikan berat badan pya... asna naek terlebey ke? seingat kite la, misi ada kata prior to 5 months, patut naek around 0.5kg jer per month. tp pas 6 bulan, kena naik 2kg every month! fuhhhh...

Rosie Rose said...

ouhh ye, pya baru habis study master ke? okla tu... duk je ler kat rumah slagi boleh. ros pon duk rumah je wat masa ni. pas deliver baru pk sambung phd lak... :)

myaini said...

dulu saya pun tak nmpk pewut tu.then dah nka masuk 3rd trimeser tetibe berat naik melampau...sampai bulat jadinye...dulu jalan mcm tak hengat dunia...skrg ni dah terkedek2 dah....

utk 3D/4...kalau kat vision college kena book awal..takut penuh..

Sophie said...

To mummy asna:

Asna naik berapa? Pya asyik muntah je lagi sbb tu berat susah naik. After dis maybe berat naik mendadak kot (^_^)

Sophie said...

To mummy rosie:

Tulah kan? Nanti bila dah 6-9 bulan mesti berat naik. Hopefully ...(^_^) Tapikan pya jenis tak blh makan bykla perut cepat senak. Maybe sebab ketat sgt kot perut ni... huhu..

Sophie said...

To mummy Myaini:

Yeke Myaini! Hopefully pya pun macam tu jugak. Teringin nak perut besar sikit bagi org notice yang pya ni preggy. Hehe (^_^)

Thanks for da info pasal vision college tu. (^_^)

nadiah said...

pya, org kan dulu suka duk kt kg jgk sbb kalu duk kg, muntah xde sangat la. tp bila balik umah kuantan (dulu, awl preggy org duk kuantan), msti mnth teruk. xleh nk bau rumah kot, hehe!!

tp duk kg syok, selera makan bertambah2, weight pon cpt je naik. hehe!!

Sophie said...

To Nad:

Betol la nad. Pya pun macam nad. Dekat rumah sendiri makan ape pun mesti muntah. Kalo tak muntah tu nasib baik la. Ni duduk kg ada la jugak muntah tp tak la seteruk kat rumah sendiri. Perut pun dah naik sikit ^_^

nuruljannah sukhri said...

wawwww, siyes jeles tgk berat badan sophie..naik maintain je.x macam saya ni..bg petua sikit..