Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, February 17, 2011

ouh...ouh... sakitnya!


Da dekat seminggu tak membuka belog. Blogwalking apatah lagi... Ini semua gara-gara sakit gusi yang sungguh sengsara rasanya... Sakit yang begit
u... ouhh...ouhh... tak dapat nak di'describe'kan.

Tolonglah jangan sakit begini lagi. Tak sanggup sudah!

Source: Google


Actually, sakitnya bermula dari weekend yang lepas di mana hubby minta me masakkan nasi ayam spesial untuknya. Then bila waktu lunch tu, tiba-tiba terasa gigi geraham belah kiri atas macam sakit sikit. Lepas makan tiba-tiba me diserang sakit kepala yang sangat dahsyat! Yang peliknya sebelah kiri je pulak tu. Lepas sakit kepala, sakit mata belah kiri, then sakit pipi belah kiri. Semua sebelah kiri. Sampai menangis dibuatnya tak tahan tanggung sakit.


Dalam kepala ni dah risau, "Aku ni kena strok ke ape?" Sebabnya, adik ipar my brother dulu pernah kena strok sebelah badan time preggy. Tapi lepas deliver terus elok. Takutnyaaa!


Bila hubby tanya paling sakit dekat mana, me cakap la macam dekat gusi belah kiri. Then bila hubby check2, gusi tu memang macam ada bengkak sikit. Bila waktu malam mesti meleleh je air mata ni tahan bisa sakit sebelah muka ni. Hubby kesian then sapu-sapu la vicks dekat tempat sakit then urut-urut. Hari-hari kena macam tu baru lega sikit tapi bisa sakit tu tak pernah hilang. Sob...sob...


Then, nak dijadikan cerita, hari Selasa lepas my MIL jatuh sakit pulak. Demam yang amat dahsyat sampai tak boleh bangun dari katil. So, me & hubby pun bergegaslah balik ke Lumut untuk menziarah. Memang sedih tengok keadaan my MIL. Sampai nangis-nangis dia tengok kami laki bini balik semata-mata nak tengok dia. Tapi alhamdulillah, keesokan harinya my MIL dah sihat sikit dan boleh bangun dari katil. Maybe bila tengok anak kesayangan dia (my hubby) balik kot (^_^).


Bila bersembang dekat ruang tamu, me pun asyik la mengurut-urut sebelah muka nak bagi kurang sikit sakit tu. Tanpa disedari, my PIL tengok je gelagat me then tanya, "Sofia kenapa? Sakit ke?" Then hubby cakap, dah 2-3 hari sakit sebelah muka & maybe sakit sebab gusi bengkak.


Bila tahu je me sakit gusi, keesokan harinya my FIL terus hantar pergi pakar gigi dekat Hospital Angkatan Tentera (My FIL sangat caring giler orangnya). Oh, yang mana belum tahu, my PIL tinggal di dalam pangkalan TLDM Lumut. Doc pakar gigi tu kata, perempuan mengandung memang sensitif sikit dengan sakit gusi atau gigi. Maybe sebab hormon. Then bila check, memang ada bengkak disebabkan karang gigi dekat geraham gusi atas belah kiri. So, setelah mendapat rawatan scaling dari doc pakar yang sangat baik hati, buat scaling langsung tak sakit, sakit sebelah muka pun dah makin berkurangan. Tapi masih sakit jugak tapi taklah sebisa dulu. Alhamdulillah~~~ Berkat balik menjenguk ibu mertua yang sakit.


Hopefully lepas ni dah tak sakit lagi... Sob...sob...


10 comments:

yOurs said...

Alhamdulillah ;)

xcyoobe said...

doktor panel tempat ko check up takde refer ko ke doktor gigi ke, masa mula2 buat check up? klinik kerajaan akan refer mula2 sekali lepas buat buku merah

n@D3iR@H said...

aloh, ciannyer....sabor byk2 yek..
xper, mudah2 an bb sihat..

Sophie said...

To hubby:

Alhamdulillah~

Sophie said...

To Bro Aki:

Tak dok pon abg kie. Agaknye kena tunggu sakit baru dia nak refer doc gigi. Huhu... takpelah, nak wat camne...

Sophie said...

To Nad:

Tulah nad, demi baby sakit ape pun sanggup. Nasib da ok sikit. Thanks nad drop komen (^_^)

^nanie^ said...

pya,ciannye kt u..time preggy ni mcm2..hopefully kite tabah menghadapinye..ameen..;-)

Sophie said...

To Nanie:

Ciankan. Huhu... Nak buat macam mane, sabar jela... Tp alhamdulillah da baik sikit (^_^)

nadiah said...

eh baru tau kalau preggy leh kena strok jgk ek. hehe!

pya, org dulu asyik gusi berdarah jek. risau je kalau nk berus gg sbb bila tgk darah byk tu, teringat cerita raja bersiong, kihkih!

semoga pya tak sakit gigi lagi la. :)

Sophie said...

To Nad:

Nad, gusi pya jarang beno2 berdarah. Tp dis time tak tau mcm mane blh bengkak. Bila jumpa doc smlm, doc kate maybe sbb selalu muntah, then asid byk dekat mulut. Pastu jarang gosok gigi time nak tdo (kalo gosok mesti muntah tu sbb takmo gosok), sbb tu kot gusi boleh bengkak.