Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, June 24, 2009

..:Hari yang Lepas:..


Semalam aku pegi JB (UTM) sebab nak jumpe mama (my previous supervisor) ditemani oleh my mum & my dad. Janji ngan mama kul 3 pm, so aku bertolak dari Segamat dalam pukul 11 am. Sebelum bertolak tu, tetiba my mum ajak pegi balik kg pulak after balik dari JB (my kg dkt Muar). Kelam kabut packing baju sbb nak tido sane. Unfortunately, I forgot to bring my laptop kesayangan n charger handphone pulak. Iskh..iskh.. nasib baik hanya sehari!

So.. dalam lingkungan kul 12.30 kami sampai dkt Tmn U (perjalanan hanya 11/2 jam sahaja sbb aku bawak laju.. Maen lumbe2 ngan kete Mercedes ms kat highway. hehee..) Then, kami singgah kat restoran Mama Lyns (betul ke tak aku eja ni) mamam nasik ayam. Agak2 kul 1 lebey baru kami b'gerak ke UTM. Before jumpe mama, aku settlekan room nak stay time buat master ni. Tapi apekan daya, room tak dibuka utk budak master. 2 weeks after students 1st year masuk baru buley apply room. Cedeynye.. =( Terpakse la aku menompang kasih+bilik dgn Menk sementara nak dpt room.

Actually jumpe mama tak sampai stgh jam pown. Mama just suh aku buat buku based on the previous report time subject option dulu untuk dipublishkan. Kenape nak buat buku tanak publish je report tuw??? Sebabnye, report tu ayat 12 org punye kepala. So mama suh aku smoothkan ayat dlm report tu jadikan ayat yg dibuat oleh satu kepala je. Kepala sape?? Aku le tu.. kehkeh..

After jumpe mama, kami bertiga beranak pergi ke rumah atuk sedara (Tok Su) dkt Taman Desa Skudai. Saje jenjalan. Pastu terus kami bertolak ke Muar. Sampai dkt Muar da malam, so kami stay kat umah tompangan Tok Su untuk satu hari. Purpose kami bertiga beranak ke Muar pada hari ini adalah untuk mengutip buah-buahan dkt dusun atok sambil menengok umah baru mak. Da nak dekat siap juge le.. Tak lame lagi je kot aku akan meninggalkan Segamat dan berpindah ke Muar tu. huhuu..

Ni le umah baru my mum. Tak ciap lagik.. Tu my apak kat tepi tu.
(Gambar dari pandangan belakang umah)

Lepas je snap gambo di atas ni, aku ngan my mum terus pegi umah tok sedara sebelah rumah nak pinjam galah sbb nak menjolok buah manggis. huhuu.. Dusun buah2 tu sume kat belakang umah baru my mum je. Buah rambutan n pulasan blom masak. Yang da masak just buah manggis jew. Pokok duyan penoh buah, tp kalo gugur pown musti kene makan dek tupai. Yela, tak de sape nak tolong jagekan dusun atok tu. (my atok & nenek sudah lama tiada)

Antara pokok manggis atok

Tension tol la!! Tah lembu sape tah berkandang kat dusun atok pown tak tau la. Lembu tu tak le aku kisah sgt, tp mereka2 ni membuang tinja merate2!! Terpakse la aku ati2 ketika berjalan menyusuri dusun atok tu. Actually, buah manggis pown banyak yang belum masak. Kire separuh masak separuh tak masak lagik. And yg my mum hepi sgt, tah bile pulak ade pokok rambai tumbuh sebelah pokok manggis atok. Da berbuah pulak tu! Sonoknye!! =)

Ni buah manggis mude lagi.. Geram jew nengoknye.. hehee..

Ni yg da buley makan. Sodap den makan buah manggis sampai tak hingat dunia! Petik2 jew masuk mulut makan. Hehee..

Sedar tak sedar, 2 beg plastik besa jugak la buah manggis yg kami anak beranak kutip. Penat nyew menjolok buah manggis ni. Dengan nyamuknye penuh! Huh! Mencabar betul!

Inilah hasil kutipan kami yang tak seberapa.. Sebesen besar la jugak! hehee... Pasni mesti sakit tekak nak menghabiskannyew.

Dalam kul 2 pm, kami anak beranak pown bertolak balik ke Segamat. Sempat singgah kat Parit Bakar makan laksa penang. Huiyoo.. Sodap sampai menjilat jari! Bayangkan, penat2 menjolok + ngutip buah, pastu makan laksa, kene pulak dgn Nescafe O ais.. Nikmatnyew! Hehee.. (Sori tak sempat nak snap gambo sbb bateri hset da kong!)

Penatnye time ondaway balik tu. Aku drive slow je sbb mate pown cam antok2. Balik2 jew terus aku ngadap laptop + blog! Hehee... Malam pulak my mum buat nasik goreng.. Sodap! =)

Nasik goreng my mum yg sodap!

P/S: Da masuk bulan Rejab da kan??? Pose ganti belum abis lagi.. Adoyai.. Tak buley jadik ni. Besok nak kene pose gak. Hehee...

Lagi P/S: My Bee da start demam. So worry about him. =( Ade tak ubat nak bg my Bee ni tak kene demam??? Ubatnyew?? Tawakal je la semoga dia cepat baik...

8 comments:

ms. diya said...

save me some manggis PLEASE!!
wakakakaaa..

OpiYa OneL said...

To diya:

Mau manggis??? Mari2 ke sini... Hehee...

myself said...

pengalaman panjat pokok manggis
sangat best
paling tak dilupa adalah bertanding buah manggis sapa yg paling banyak bunga(mean: atas manggis tu ada mcm bunga, so ia akan tentukan dalam buah tu ada berapa ulas buah)

tak caya boleh try

OpiYa OneL said...

To myself:

takde orang nak bertanding mcm tu la ngan saye awk.. awk nak bertanding ke?? buley jugak. hehee...

apaiyapalot! said...

aloh pya thousand apologies. sebab cakap kat ko pasal bilik tu kre da setel sebab da apply on9 aritu.
sbb RO pak im dlu ok je. dpt je blik. mybe die dah tau de tu sem lepas so die hati2 sem. my bad

OpiYa OneL said...

To Apai:

Haloh pai, ngak apa dong.. Aku pown pelik gak sbb kat aims da masuk yuran asrama. Ngok btl la!!

bain said...

apesal ur bee syek demam je weyh?
die ok ke x 2?bek g cek doc...ngehngeh...emm...congratz dpt smbung master..study rerajin no...hehehehe

OpiYa OneL said...

hoi bain, bile ko nak hapdate blog ko!!!