Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, July 16, 2009

..:Aku, Study & Pizza:..


Kejap celik..kejam celik.. da 4 hari aku keje kat Pizza Hut. Skejapnye masa berlalu.. Dan aku kat UTM ni da 2 minggu 2 hari da. Teringat balik time kat umah ms cuti aritu, punyerlah confius nak buat decision sama ada nak smbg study or keje.. And now, I'm here at UTM.. continue my study & buat part time keje Pizza Hut!!! hahaa...

Serius aku cakap, selama 4 hari aku keje ni, aku da terasa agak berat. Maybe masih belum biasa lagi kot. Actually, aku stat keje ari senin yang lalu (13:07:2009), dan pada ari senin tu jugak kelas aku stat dari pukul 8am until 5pm (suppose 6pm tp lect tu sgt baik hati bagi balik awal. hehee..) Then, dengan kelam kabutnyea aku balik bilik bersiap untuk pg keje pkl 5.30pm. Stat keje pkl 6pm until 10pm. 1st day keje, bese lakan.. dpt name tag & apron. Ni kat bawah ni.. Apron tak dpt nak snap gamba sbb baru cuci. heheeh..

Jadik staff Pizza aku.. heheeh..

Ari selasa = ari senin. Ari rabu pulak (semalam), aku takde class, then request nak masuk keje tghari (12pm-4pm) sbb malam ade group discussion utk assignment + presentation senin nie.. Abes jew keje, aku terus tarik far teman aku pg Angsana utk beli buku National Land Code (sbb kat MPH Jusco da abes). Buku tu urgent giler sbb yg kene present tu meaning section dlm buku tu then ngan cases2 skali.. Tp yg English takde pulok! Tepakse aku beli yg BM jew. Balik jew aku trs ngadap buku then prepare tuk group discussion malam tu pkl 8pm. Discuss pulak smpai nak dkt kul 11pm. Serius aku rs mcm berat giler kepala ni time discuss tu sbb aku dpt part yg last skali di mana aku suppose baca dari bhgn depan section tp aku just bace part aku je menyebabkan aku tak paham!!!!! Arggghhhh!!! Seb baik group member aku ade yg da ade experience keje so diorang explain la mane yg diorang tau.. Tp at last... sume pown mcm cuak2 sbb takut pemahaman yg diexplainkan tu salah.. hahaa.... Then, suppose pagi ni (Khamis) kitorang jumpe lect subject tu (En. Jems). Tapi.. adoyai.. dia lupe pulak ade discussion ngan kitorang. Tak leh nak salahkan dia jugak sbb dia tak bp sehat (dgr suara dlm phone cam gitulah).

Selama 2 minggu aku smbg study ni, mcm2 jenih buku aku kene beli (beli jew blm bace lagik.. hahaa). Kalo time degree dulu sume buku kitorang men fotostat jew.. Tp time skrg ni mcm tak berbaloi potostat sbb nnt nak keje pown nak gune buku tukan? Bak kate En. Jems, "Takkan awak nak tunjuk buku fotostat dpn klien time da keje nnt?". So, utk mengelakkan pembaziran, aku pown pg la beli buku2 tu sume. Ni senarai bukunyew:

Kanun Tanah Negara : RM30++
Contract Act: RM12.50
Malaysian Torrens System : RM35
The Commercial Law of Malaysia : RM 30++
Dictionary of Law, Oxford : RM39
Kamus Undang2 : RM39
Malaysia Legal System : RM9 (ni potostat sbb tak jumpe buku ori)
Anson's Law of Contract : RM30 (potostat gak!)


Adoii.. melayang gak la duit2 aku beli buku2 nie.. Tp takpe la.. Ilmukan??? Just aku harap aku ade mase nak bace buku2 nie sume.. heheee...

Berbalik pg keje part time yg aku tgh buat skrg ni.. Ape aku nak cakap eh??? Actually aku ENJOY sgt keje kat Pizza tue. Tak tension langsung. (maybe sbb skrg ni sale kurang mendpt sambutan then customer tak byk so aku tak kelam kabut buat keje). Apepon aku sonok la.. Staff sane pown sume yg ramah, baek & tak kedekut ilmu. Kak Imah, Kak Puspa, Kak Aizam, Izzat, Aidil, Aizat, Akmal, Shamala, Rahela, Aimuni, Alfu, Bhim, & beberapa pekerja lagik yg aku tak hingat name.. Thanks sume sbb byk tolong tunjuk ajar especially Kak Puspa (yg da nak behenti sbb dia nak kawen da), Izzat yg sgt ramah, Shamala the cashier, Aizat & Akmal yg ade sentiasa utk membantu dan sume2 lah!

Antara keje yg aku kene buat:
1. Setting table - means susun tisu, plate, sudu, garpu ngan pisau atas meja
2. Pre-buzzing - means kemas meja ble customer da abes makan
3. Amek order - aku agak kelam kabut dlm amek menu. Jeles nengok Aizat amek menu dgn bersahaja jew.. huhuu.. (mamat ni slalu tgk2kan aku kalo aku amek order sbb takut tersalah. heheh)
4. Punch menu dlm com - yg ni aku tak bp expert.. so slalu suh org len punchkan
5. Anta order
6. Jadik door person - yg bile customer dtg kene ckp "Selamat datang ke Pizza Hut, meja berapa orang makan?". Hahahaaa.....

Ermmm... korang.. Nak tanye sket.. Bile keje Pizza neh, maybe aku tak ley dpt cuti time Raye, Public Holiday or even time aku nak konvo bulan 8 ni.. So, camne eh??? Nak teruskan or behenti keje b4 aku konvo ni.. Tp keje dia sgt simple dan menyeronokkan.. Nak quit pon mcm serba salah sbb baru je nak menyesuaikan diri...Hurrmmmm....

Jumpe di lain entry! Adios!

P/S: Thanks Pai & Far sbb teman aku makan malam tu!!! Sayang korang! =)

14 comments:

apaiyapalot! said...

haih. busy nye lah orang master ni. Pya sok nak join bbq tak?kat umah fida.ke ko de discussion? :(

OpiYa OneL said...

tak bley la pai. de discussion.. huhu.. takpela

ms. diya said...

piya,
selamber gile la photostat buku LAW! perghh.. klu kat UM, dah kene baling da buku photostat tu.. huhuhu.. reason, awk nk tegak kan undang2 tapi undang2 cetak rompak awak x tegakkan. ahaks.

apaiyapalot! said...

aloh pya. apelah ertinye bbq kami tanpamu disisi. discussion ko kul bape

myself said...

mesti semalam sangat busy pasal orang akan makan pizza selepas gila bershopping kan...

rimieilya said...

cayala pya yg lembut ni leh wat keje byk2.hehe..nt leh r aku gi mkn pizza kat jj. aku nak special layanan dari ko.bleh??

dulu time degree xde nak ngapal2 law ni. dah master baru nak gigih2 beli buku ek.ehe..nassib la pya..

ko mintakla cuti kesian kat bos utk konvo nnt.xbestla kl ko xdpt join skali..dahla batch kte dah mmg skit.ko xde,lagi la skit..huhu

eyra said...

nnty eyra nk pizza freee!!!!

OpiYa OneL said...

To Diya:
aloh diya, 2 buku jew pown. Giler r mahal buku anson tu tah dekat beribu kot. Ne de duit nak beli. tu pon lect yg suh potostat sbb dia pon potostat gak.. huahua...

To Apai:
weh, aku pon tak confirm lagi buleh ke tak, sbb ade member tu nak pospon buat sabtu pagi. nnt kalo bleh join aku join k!

To myself:
even smlm JJ card, tp sale bese jew. tp tak tau la malam camne sbb pya keje siang. hehee..

To Mira:
ala mira, kalo dia tak bagi cuti, aku rela benti laa... hehee.. mak aku da bising da tu.. nnt melawan ckp mak tak msk syurga pulak.. hehee

To eyra de junior:
nak pizza free?? hurm, tunggu kat bilik akak lepas pukul 12 mlm k! (sbb dpt bwk balik staff meal.. kehkeh..tupon kalo keje shif mlm)

D'Blaze said...

ko try minta cuti dulu, kalo x dpt, berenti jela kot

kalo aku dtg dpt pizza free x? eheheh

bELLe said...

weyh...pesal x ckp ko kne bli bku NLC 2?aku de mah...ori lg..xpkai pun tym keje nie..duduk diam dlm almari je bku 2...hehehehe

OpiYa OneL said...

To sham:

Tula sham, aku pon pk camtu. Nnt aku dpt gaji aku blanje pizza k! hehee...

To Bain:

Tak pela bain. Mcm puas pulak beli sendiri buku tu. Lagipon buku NLC tu murah jew. Tp yg Anson tu kalo beli yg ori pon mcm tak berbaloi sbb aku bukan nak sgt blaja law ni, aku nak yg core contract study jew. So potostat lagi baek.. botol tak???

D'Blaze said...

orait..hehhee

eyra said...

yes2!!

nnty kul 12 eyra dtg..

haha..bilik pon tataw

xmalu tol eyra ni

bELLe said...

botol..hehehe..yela..lagi mendapat KAP BA RA KA TAN...heheheh..