Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, May 26, 2011

Tungku Baby


Mula2 sekali nak ucap thanks a lot dekat bloggers yang bagi komen dekat entry
Admitted to HPSF due to Premature Contraction tu. Thanks sangat2 sebab ramai yang mendoakan ibu boyot ni. Terharu... (baru lepas balas komen semua tadi).


Actually, aku rasa bersyukur jugak sebenarnya sebab dapat merasa kena prem contraction tu. Sekurang-kurangnya dapat la tau my body ni dapat ke tak menahan rasa sakit contraction tu. Kalau la rasa sakitnya lebih kurang sama, InsyaAllah boleh menahannya dengan baik. Tapi kalau sakitnya lagi teruk, harap sangat tak terjerit2 menahan sakit macam yang selalu dengar time dekat wad dulu. Huhu... Ngeri woh bila teringat balik.


Oh dis time nak cerita tentang tungku baby. Lama dah nak beli sebenarnya. Tapi semalam baru dapat beli. Hihi... Tu pun setelah puas merayu plus disoal oleh hubby seperti, "Mak B dulu takde beli tungku baby pun. Buat sendiri je. Kitorang adik beradik elok je". Haha... Kena kaw! Tapi tak kira, nak beli jugak! Ala, dulu takde orang jual tungku baby, sekarang ni je baru orang sibuk2 nak jual. So apela salahnye belikan? Heheh...


So semalam dah terbeli pun tungku baby ni dekat pasar malam Puncak Alam. RM10 je. Dulu masa my kak long pantang, her baby boy my mom tungku guna daun sireh je. My mom cakap baby boy ni susah sikit nak jaga especially bebird dia. Kena tungku selalu takut kena angin pasang (mende ape angin pasang ni pun aku kurang selidik. heheh...). More info pasal tungku baby ni boleh baca dekat belog tuan yang menjual tungku baby yang aku beli ni.

Ada 3 kaler, putih, merah & biru belang2. Hubby suh beli kaler putih.
(duit dia, haruslah dengar kata diakan?)


Bahan2 dalam tungku baby ni adalah jintan hitam @ habatus sauda dan lada hitam.


Cara penggunaan:

Memanaskan bahagian bawah tungku menggunakan seterika. Rasa dahulu kadar kepanasan dan tuam di bahagian penting seperti perut, dada, sendi lutut, tapak kaki, belakang badan dan bahagian sulit bagi baby boy. Setiap bahagian lakukan 5-10 kali tuaman. Lakukan 2 kali sehari selepas mandi.


Sesapa nak pesan tungku baby ni boleh la buat pesanan tru belog yang dinyatakan di atas ye. Ceh, beria tolong promote, macam dapat komisen je. Heheh...

21 comments:

aYaH said...

mai beli..mai beli...

diyadeary said...

pya,

diya selalu baca blog pya..tapi touch and go je... but previous post memang tak boleh tidak tinggalkan komen.. diya dah takde personal blog, tggl blog kad tu je.. :)

angin pasang ni memang lelaki je kena, bole sampai kena operate kat bebird dia.. hoho.. ini pakcik diya ada kena, dgn adik kawan..

take care pya..

mama_afiq said...

pya.. tunku ne mmg wajib ade..esp klo boboy psl lepas mandi je ken tuamkn dia... utk elak kembong n angin pasang... lama2 sket tuam.. selesa tau baby.. tp mama dlu mak buatkn je..psl xtau pun ade jual hehe... lps tu bl tali pusat dah tercabut mak mama letak kat dlm tu sklai... motip knp ltk skali jgn ty..sb mama xtau..hahahha

~YUN~ said...

yun pn ingt nk beli,mak yun da pesan awal2,anak laki susah nk jage,sbb die salu ader angin pasang..tungku ni wajib ader..tq for the info,yun nk beli laa..hehe!

.:Mrs. Engineer:. said...

mak sy wt sendiri je.he3

InA aWiE said...

anak sedara sy kena angin pasang...kalau xbaik jgk,bln11 ni kena operate...
jage2 la kalau boy...masalah mcm ni mmg slalu jd...

Noli said...

tak penah terpk plak pasal tungku bby nih..bincang ngn en.suami lu..hehe..

Mrs.Qarlista said...

nad takde pakai tungku baby..maybe next baby boleh try pulak..hehe..comella..tah kenape terbayang sup bunjut pulak bile tgk tungku nih. hehe.

b.E.L.L.e said...

heee~~mak aku dah volunteer nak buat senirik..sbb awl2 die dah suh beli jintan hitam tuh..tah cane nak tuam nnti pon aku xsure..let's d expert do their parts..hehe..

^effa^ said...

pya, kalau baby girl kene tuam gak tak? kalau ye effa nak beli.

Pya said...

Hubby:

Amboi tolong promote nmpk :p

Pya said...

Diya:

Mcm serious je bunyi kena angin pasang tu. Harus berjaga2 ni. Anyway thanks dear! ^_^

Pya said...

Mama afiq:

Ade dengar jugak org buat tali pusat tu jadikan tungku. Tapi kalau mak Pya dulu pakai daun sireh je.

Harap2 la senang jaga boboy tu nnt. Takut pulak dgr2 pasal angin pasang ni...

Pya said...

Yun:

Beli Yun jgn tak beli. Hihi... Sekarang ni menda dah ada beli je. Kita kalau blh nak menyenangkan mak kita time pantang nntkan?

Pya said...

Ilyani:

Your mom reti buat takpe yanie. My mom dulu guna daun sireh je. Tp mcm malas la nak menyusahkan my mum g cari daun sireh tu. Beli je senang ^_^

Pya said...

Ina:

Tula, dengar smpai ade yg kena operate2. Takutnya!

Hopefully dah beli tungku ni selamatlah my baby dari kena angin pasang. Amin ^_^

Pya said...

Noli:

Noli tanya la mak Noli kot2 mak Noli reti buat sendrikan? Tak payah susah2 nak beli ^_^

Pya said...

Nad Nazira:

Haha macam sup bunjot ye nad! Tulah, dah la bau dia pun dah bau rempah2.

Delisha Nad tuam pakai ape? Sireh ea?

Pya said...

Bain:

Mak ko reti buat takpe babe. Mak aku pakai dauh sireh je. Nak g ngambek dauh sireh satu hal sbb umah aku takde, kena g ngambek umah kawan mak aku yg kena redah2 semak2. Tak mo la susahkan mak aku. So aku beli je ^_^

Pya said...

Effa:

Kalau tak silap Pya baby girl pun kena tuam effa. Tp byk untuk elak perut kembong je. Kalau effa nak beli pun bagus jugak. ^_^

^effa^ said...

ok.. nanti effa beli. ;) thanks pya