Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, May 10, 2011

barut baby & baby's hospital bag ^_^


Dalam banyak2 barang baby, barut baby adalah barang terakhir yang aku beli. Kenapa??? Sebabnya, awal2 lagi my mom beria-ria kata nak tolong buatkan. Tapi dah tau dah, kesudahannya memang tak terbuat jugak. Hal ini kerana beliau terlalu sibuk dengan ayam2 belandanya. Haha... Nak jahit sendiri memang taklah kan sebab mesin jahit pon nan ado. Last2 beli barut baby ni online jela. Sonang!


Beli barut baby ni dekat Sis Rosniah, Bilik Jahit AnggunFlora. Memang dah lama skodeng2 website sis ni. Sis ni ada terima tempahan seperti set tilam kekabu baby, barut baby, nursing cover, diapers bag dan bermacam-macam lagilah! Harga memang agak mahal tapi berbaloi2 la sebab jahitan sis ni memang kemas yang amat! Tak percaya cuba tengok barut baby dekat bawah ni...


Kemaskan jahitannya ^_^


So, tengahari tadi, sampai sudah parcel yang mengandungi barut baby dari sis Niah. Wee~~~ Happynya ibu boyot ni! ^_^


Yeay! Complete sudah barang baby!


Beli 2 saiz. 5 saiz biasa, 6" x 18" & 5 saiz besar sikit, 6" x 20"


Beli 2 saiz sebabnya ramai orang kata baby cepat membesar. So kena prepare barut saiz besar 2-3 helai. Mula ingat nak la jugak beli barut baby yang colourful, tapi takut pulak my mom bising. Last2 beli kaler putih je. Oh, dapat2 je barut baby tadi terus basuh guna mesin basuh. Tak larat dah eh nak menonggeng2 basuh guna tangan. Heheh...


Yeay barut baby siap dibasuh & disidai!


Disebabkan cuaca yang terik dan panas yang amat, so sekejap je barut dah kering. Lipat2, simpan dalam container/storage.


Lega dah siap simpan semuanya ^_^


Beli container tu dekat TESCO masa balik kampung hubby dekat Lumut last 2 weeks. Murah, RM19.90 je. Ingatkan nak la jugak beli bakul rotan besar macam mommy Yuyu tu, tapi tak jumpa la. Jumpa yang kecik je dekat IKEA itupun muat2 letak bedak plus toiletries baby je. Last2 beli container sudah! Heheh...

Barang2 baby yang mahu dibawak balik kampung.


Bila barang baby dah lengkap semuanya, barulah ibu boyot ni terhegeh-hegeh nak kemas bag baby. Bag baby tak beli pon. Tengok kat JJ bag baby sume cinonet je, tak jadi nak beli. Pakai je bag ape yang ada kat rumah ni. Carik punya carik jumpa bag souvenier yang company hubby bagi. Bedallah!


Again, checklist Baby's Bag:

3 x baby's cloth (2 pasang lengan pendek, 1 pasang lengan panjang) /
2 x receiving blanket /
1 x baby towel /
1 x baby hat /
2 x mittens & booties /
3 x barut baby /
2 x washcloth /
2 x nappies /
6 x diapers /
Baby wipes /
Baby wash, baby lotion, baby powder & baby oil (travel set) /
Minyak Yuyi /
4 x plastik bag /

Siap sudah pack baby's bag! ^_^


Bag baby je dah siap pack. Bag ibu belum lagi. Ada beberapa barang yang belum dibeli lagi macam nursing bra & disposable panties. Takpe ada masa lagi. Nanti dah siap awal2 boring pulak lepas tu tak tau nak buat ape dah. Haha boleh plak macam tu.


P/s: Mommy Rose dah kena tahan wad dah. Tak hari ni esok kot bersalin (terbaca di wall fbnya). Bestnya di minggu ke 37 hari ke 5 dah ada tanda baby nak keluar. Maybe sebab Mommy Rose ni kuat berjalan sebab tu dapat bersalin awal. Jom moms-to-be kita rajin2kan diri berjalan supaya senang bersalin. InsyaAllah...


25 comments:

^effa^ said...

pya.. kene beli barut lain size eh.. tak tau la plak. thanks for info. effa pun tak kemas lagi bag baby, sbb minggu ni baru nak basuh sume baju. ngeh2.. rose nye fb ape? nak add. pya nye tak leh add.. nape ek?

Cik Puan Fara said...

pya,
kene ngn trisystem ke?
heee..vendor kiteorg tu :p

Pya said...

To Effa:

Pya ade dgr yg barut saiz biasa ni kejap je baby blh pakai. bila da 4-5 bulan tak muat. tp yg Pya beli ni baby kecik pn blh pakai just dipanjangkan sikit je lebar dia. ^_^.

Oo best oo basuh baju baby effa. Pastu blh siap2 pack. Nape ye tak blh add Pya? Nnt Pya try add effa k. Fb mommy rose dia tulis Rosie Rose. ^_^

Pya said...

To Fara:

Trysistem tu company hubby la Fara. Hubby keje situ da dekat 2 thn. Pya pun penah keje situ tp keje main2 je sambil nak abeskan tesis master dulu as receptionist. Hehe... ^_^

Fara keje petronaskan? ^_^

b.E.L.L.e said...

hehe..bape bnyk ko bli barut tuh?nmpk cm bnyk jer..hehe..tilam baby dah shopping lom?akunye bag baby pon dah siap..dah siap ltk dlm kete lg..in case klu tibe2 rasa nak terberanak kt opis boley trus heading ke hospital..hehe..bile ko blk kg?after deliver eh?

~Yun~ said...

comelnye da basuh barut..yun bru je beli kat online,yun bli yg colourful2,geram tgk,hehe!siap da semua,yun pn xsaba nk membasuh,mayb next month kot bru nk start,just simpan semua brg dlm container je..hehe~

Pya said...

To Bain:

Aku beli 10 helai. Heheh... Abu kate takpe kot beli byk sikit nnt adik2 dia leh pakai ^_^

Aku balik kg weekend ni. Abu ade keje kat pasir gudang. Sekali cuti sampai ari selasa Wesak day! Wee~

Tilam baby dah beli. Beli bese2 je. Hehe...

Pya said...

To Yun:

Pya pun mcm nak beli yg colourful tp mak Pya mcm tak berkenan je barut kaler2. So kena la ikut ckp dia ^_^

Yun baru 7 months kan? Ada masa lg nak basuh baju baby & siap2 pack barang. Pya tinggal lg 3-4 weeks je ni. Hopefully sempat la...

mama_afiq said...

waa.. pya da siap hospital beg dah erk.. comel jerk barut tu eh.. mama pun silap2 kene beli gak barut... mmg mak mama promise nk buatkn t tu la dok bz ngn bunga orkid jugak bunga rose dia je.. hehe.. bl kain lama dah tp xbuat2 lg..hehe

asna cute said...

semua dah siap nie pya.. hehe best2 mesti dup dap dup dap kan hehe ;D

mommie yuyu said...

yuyu pun baru smlm iron barut baby..sbb berkedut2 lepas basuh..jap lagi baru nk buat entry skit,,hii
excited kan?

yuyu lepas ni nk beli jgk container tu..bakul tu sementara berpantang ni je..kan duduk kat luar, ruang tamu..nnt dh lepas 40, masuk bilik, kene la letak dalam almari atau container..kalau x mesti berhabuk

^effa^ said...

tak tau. kat fb tu tade add tab.. haha. dah approve..

tu la dis week baru nak basuh2. and get ready bag.. ngee

Pya said...

To Mama Afiq:

Pya mmg kalau blh taknak susahkan mak bt barut sbb mak Pya mcm dah lama pun tak menjahit. Dia lagi suka berladang skrg. Hehe... Takpe mama, mama push je mak mama bt barut tu. Mesti mak mama buat punya ^_^

Pya said...

To Asna:

Baru bag baby je. Bag mommy blm lagi Asna. Besok br nak kemas sikit2. ^_^

Pya said...

To Yuyu:

Pya pun iron gak Yuyu barut tu. Tali dia bergulung2 lps basuh. Dah iron br nampak macam barut balik.

Yuyu kalau nak beli container beli la kat TESCO. Murah! Beli kat kedai2 biasa pun RM30> mahal!

Pya said...

To Effa:

Thanks for approve! Pasni blh la kita jumpa di fb pulak ^_^

ally said...

pya, jgn lupe standby kan 1 bg kecil wat masuk dlm labour room nanti..

Noli said...

wahh sume dah complete..tunggu sign bby nak kuar lak yer Pya..gud luck nnt..take care.. ;)

MyRule said...

Bestnyer nak dpt baby..:p

Puan Nurul said...

Owh tempah barut kt bilik jahit anggun flora eh, me tempah sarung tilam+bantal! Mmg puas ati, and jahitan die kemas sgt! Recommend pada those yg nk tempah!!! =)

Ramai gak yg iron barut, xterfikir langsung =p

Pya said...

To Noli:

Bag baby je dah complete Noli. Bag mommy blm lagi. Br kemas sikit2. Anyway thanks Noli ^_^

Pya said...

To Ally:

Oh kena standbykan bag kecik jugak ke ally??? Oo ok ok... thanks inform Pya ^_^

Pya said...

To Myrule:

Best2! Hihi... Tak sabar ni nak jumpa baby ^_^

Pya said...

To Nurul:

Igtkan memang nak tempat set tilam kekabu dgn sis Niah tu tapi tengok2 macam berat je tilamnya. So beli tilam biasa je yg ringan sikit senang nak angkat2.

Jahitan sis Niah tu mmg kemaskan? ^_^

mommie yuyu said...

yuyu x larat nk iron selai2 tali barut tu pya..sehelai barut mula2 yuyu iron.pastu tiba2 jadi malas sbb panas dan berpeluh2..terus x iron dh.iron kain je.tali biar mcm tu je..hikhik..
ok, mst cari kat tesco jgk..bak kata mommy rose, dont shop till u drop, kan..