Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, May 19, 2011

Admitted to HPSF due to Premature Contraction


Kronologi Kejadian


15/5/2011 (Ahad):

Malam tu sakit perut & pinggang yang tak pernah dialami selama preggy. Biasa kalau sakit confirm boleh tahan lagi. Then kalau sapu minyak afiat confirm lepas tu boleh tidur. Tapi this time tak boleh lelap walaupun seminit (-_-).


16/5/2011 (Isnin):

Hubby gerak untuk solat Subuh sama2. Then hubby tanya "Tak tidur ke?", sebab dia nengok bini dia mata segar je. Ngadu kat dia sakit perut. So lepas solat, hubby urut2 sikit boleh la lelap kejap. Tapi lepas tu terbangun2 sebab sakit tu datang balik.

Start tengahari tiba2 kena diarrhea aka cirit-birit. Rasanya sampai setiap sejam adalah pergi membuang kot. Ditambah dengan sakit perut & pinggang yang teramat sangat, adalah termenangis jugak kat toilet tu. Huhu...

Malam macam semalamnya, tak boleh tidur jugak. Sepanjang malam berjalan2 mencari pot untuk tidur tapi gagal. Atas katil tak boleh, atas sofa tak boleh, baring sakit perut, duduk sakit pinggang. Huhu... 2 hari tak tidur plus menahan sakit perut dan pinggang adalah sangat teruk rasanya (-_-).


17/5/2011 (Selasa):

Hubby dah tak sanggup mendengar bininya mengerang sakit2 (tak pernah2 time mandi pun menangis sampai teresak2), so pukul 10.30 pagi tu hubby dengan my mum hantar pergi poliklinik terdekat. Doc check2 perut then dia cakap my perut mengeras. Doc tanya "Sakit tak?" Aku pun jawab "Sakit." Huhu...

Tapi aku cakap dekat doc maybe sakit sebab diarrhea tu kot. Tapi doc tu suspek premature contraction (sebab baru 35 weeks 3 days). Pastu doc cakap lagi, sesetengah ibu mengandung, diarrhea tu adalah tanda2 awal labor. Wuwuu takot! Then doc buat surat suruh refer ke Unit Kecemasan, Hospital Pakar Sultanah Fatimah, (HPSF) Muar.

First time dalam hidup kena admit masuk wad. Huhu...


Sampai sana terus ke Dewan Bersalin. Nurse suruh tukar pakai kain pink. Then kena baring untuk check ctg. Bila nurse tekan2 perut memang mengeras selang 10 minit. Aku yang blur2 ni tanya la nurse tu, "Mengeras2 tu contraction ke nurse?". Nurse pun jawab, "Ni premature contraction. Antara tanda2 baby nak keluar awal." Huhu... Sangat cuak waktu itu. Dalam hati pun dah doa2 harap2 baby boleh bersabar jangan keluar lagi, tunggu 37 weeks baru keluar.

Lepas setengah jam buat ctg tu terdengar nurse cakap dekat doc, "ctg tak berapa cantiklah doc." Then doc suruh masuk air (tak tau la air biasa ke air ubat). Mula tu kena cucuk amek darah dulu (sakit oo...) pastu baru masuk air. Dalam 20 minit lepas tu baru ctg ok. Lega.... Sempat nurse gurau2 cakap kat baby "Baby haus nak air ye..." Haha... Lawaks betol nurse ni!

Tak suka kena masuk air. Sakit... (-_-)


Tapi lepas tu doc still nak buat operasi 'seluk' jugak takut jalan dah terbukak. Huu... merasa la jugak kena seluk tu. Sakit giler tapi malu lagi mengatasi segala2nya kot. Haha... Alhamdulillah jalan still tertutup, means baby masih belum boleh keluar.

Lepas kena seluk tu, terus kena tahan wad sebab doc nak pantau baby. Kat wad dah tak kena diarrhea pulak. Adalah sekali je membuang lepas tu elok je. Tapi perut still sakit plus mengeras setiap 10 minit. Malam tu pun tak still tak boleh tido jugak. Sedey (-_-).

Muka semenyeh tak tidur 2 hari.


18/5/2011 (Rabu):

Lepas solat subuh baru terasa perut dah kurang sakit. Nurse yang datang check jantung baby plus tekanan darah pun cakap perut dah kurang mengeras. Alhamdulillah. Bila doc datang check je terus tanya, "Dah boleh balik ke doc?". Heheh...

Doc kata belum lagi sebab perut masih mengeras. Huuu... Tapi suruh jugak hubby pujuk doc nak mintak balik sebab dah nak kena balik Puncak Alam, hubby kena kerja. Last2 after scan perut buat kali terakhir, then condition semua ok, diarrhea pun dah ok, doc pun bagi balik. Yipeee!!!

Tapi balik2 rumah je terus sakit perut balik. Huhu padan muka. Natijahnya hubby kena balik Puncak Alam sorang2, aku tinggal la kat kampung sementara sebab takut nak berjalan jauh. Sedey (-_-).

36 comments:

~Yun~ said...

scarynye pya bile bc part seluk tu..baby tnggu dulu k,jgn kua dulu,hehe!take care pya.. =)

mama_afiq said...

alahai siannye mommie pya kene tahan wad.. baby saje usik2 mummy tu... doa byk2 IsyaAllah baby kuar ckup mase nnt. take care tau.. xmo jln2 sgt.. : )

^effa^ said...

pya.. effa ada baca dlm fb,, ingat pya dah bersalin. nak reply comment, husband pya yang balas, segan pulak nak tanye. hehe.

nasib pya tak ape2.. effa pun skang ada rasa sakit2 perut. and ramai cakap nampak perut dah ke bawah.. baby dah ke bawah kut. pe pe pun take care ye ;)

Cik Puan Fara said...

pya,
fara pn br kuar hosp smlm.. 2nd time admitted sbb pre-contraction..
1st time@ 29wks - seminggu kt hosp, n kene cucuk bagia dah
2.d time@ 33wks - 3hari kt hosp isnin-rabu smlm..

esok kene g hosp lg sbb bleeding lg sikit2 dr smlm..

dh 3x kene seluk..ohhh sakit kangkang 2 hari jgk la kene seluk tu :|

Pya said...

Yun:

Baru tau rasa sakit mcm mane kena seluk tu Yun. Huhu... Tp kalau seluk jalan dah terbukak relakan la. Ni blm terbukak lagi... So malu je terlebih. Huhu.

Tula, harap sgt baby keluar bila dia dah matured. Anyway thanks Yun!

Pya said...

Mama Afiq:

Tula semua ckp baby nak acah2 je. Sabo jela... Huhu... Mama doakan la Pya deliver bila baby dah matured ye.

Pya said...

Effa:

Effa, kalau rs sakit tu kerap sgt, mcm selang 10 minit sakit, better g klinik check. Sbb takut contraction then jalan dah terbuka. Takut la kan baby nak keluar awal. Tapi doa2la jgn sakit lagi time ni. Biar sakit time betul2 nak bersalin nnt time 37 weeks ke atas tu...

Pya said...

Fara:

Ala yeke Fara. Fara lagila kan bleeding. Pya takde tanda ape2 keluar, just sakit kerap then kaw2 punya sakit. Huhu...

Sakitkan kene seluk tu. Huhu... Awal2 lagi kita dah merasakan? Sabo je la...

Fara nnt ape2 update la belog ye nak tau perkembangan terbaru.

Wanie Nasir said...

pya dah merasa kena seluk dulu sebelum wanie.takutnya....pergh berpeluh baca entry pya ni.ingatkan pya dah nak bersalin dah.pya take care k..

izyan asimat said...

hye pya.. slm perkenalan..
last week sy pon kena admit hospital sbb prem contraction.. mujur 2 hari je... hehehe
anyway take care tau...

b.E.L.L.e said...

uii..dah de experience contraction..sok2 klu btol2 nak bersalin mesti dh get ready kan?

apesal ko kene masok air?bdn kurang air ker?
sakit ek kene seluk..adoyai...cmano nak bersalin nnti nie weyh...malu r...hihi..

papepon, take care taw..eh, if still nak bunga fatimah tuh nnti inform la ek..

- Mimi - said...

piya, ngeri la..mimi pulak yg trasa-rasa kt sni..hiks..btw, tke cre dear..x sbr nk jd aunt =)

jihan said...

oo...pre-contraction mcmner boleh jd mcm tu yer??..take care..;)

asna cute said...

hmm hmmm xtau nak cakap ape. cuma yg boleh cakap asna risau bab seluk menyeluk tue =(

Puan Nurul said...

Teruk eh saket contraction pya... sebaik xde rasa seteruk gtu. adeih, xdpt nk imagine plak... Take ya!

yanie said...

ohh pia.... hope semuanye selamat, xpe baby bagi pia rasa sakit sikit2 dulu nti da nk delivery pia da rasa da sikit sakit 2... hihihihihi... pape pon insyaallah semua nye akan selamat amin

Farah Zamri said...

take good care of yourself kak pya!
semoga Allah permudahkan semuanya..
x semua orang berpeluang menjadi momma-to-be like you :)
semoga selamat dua-dua,baby and momma,amin..~

Mrs.Qarlista said...

sakit, kan kene seluk..nad paling tak suke mase nak seluk tu die swab dulu pakai kapas ngan cecair apetahhh..huuu..mase tengah contraction nak bersalin, rase nak menerajang seseorang je. hehhe. baby wait dulu k..jangan kuar..tunggu cukup mase. hehe.

^nanie^ said...

pya dear..cian pya..saba ye..nanie pon pnah admit mase 7bln ari tu cos diarrhea..doc risaukn bby tu yg kena admit tu..pya takecare ok!preggy ni mcm2 sakitnye..

mommie yuyu said...

xtau pun pya admitted..lepas ni pya kena ready la..kot2 sakit dtg lg..byk2 la doa pujuk bby tgu seminggu lg kan..tp ada 2 3 org kwn yuyu bersalin 36w..ok je..

sian pya, awl2 dh merasa sakit perut tu..yuyu kalau boleh biarlah dh merasa nnt terus bersalin..amin

Noli said...

hope pya n bby ok2 je yer..doa byk2..tunggu matang dulu baru kuar..hehe..

baru sekali masuk spital yer..noli dah berkali2..hehe..mcm2 sakit...huhu..

tc pya ;)

diyadeary said...

pya.. seriau baca post ni.. extra take care ye pya.. hugs for you mommy pya.. :)

Pya said...

Wanie:

Dah nasib Wanie. Huhu... Merasa kena seluk sebelum waktunya. Takpelah, experience. Semoga Wanie selamat bersalin nnt, Pya doakan. Amin...

Pya said...

Izyan:

Kena prem contraction jugak ke? Takpelahkan. Dpt bt kenangan time preggy ni. Hihi...

Anyway thanks drop a comment ^_^. Take care jugak ^_^

Pya said...

Bain:

Dah nak kena babe nak buat camne. Tp merasa la gak kena contraction awal. Nnt sakit betol2 tau dah kot camne rasenye. Huhu...

Tah le tak tau kenape kena msk air. Maybe sbb diarrhea kot asyik membuang air je. Haha...

Ok2, nnt aku nak bunga tu aku roger k!

Pya said...

To Mimi:

Ngeri ea mimi. Huhu... Pengalaman yg takkan dilupakan.

Nnt dah jadi auntie Pya gtau Mimi k!
^_^

Pya said...

Jihan:

Tah le Jihan. Yg tau perut tak pernah rasa sakit camtu. Tak tau pulak tu prem contraction. Tp nasib gak baby tak keluar awal sbb dia tak cukup umur lagi. Anyway thanks drop a comment ^_^

Pya said...

Asna:

Yg pasti nnt time nak deliver pasti kena seluk gak Asna. Be prepared k. Yg penting rilex je. Takde papela ^_^

Pya said...

Puan Nurul:

Sakit la jugak Nurul. Tak pernah sakit cenggitu. Tp takpelah, nnt dah sakit btl2 tak la cuak sgt kot sbb dah merasa (harap2 camtu la)

Anyway thanks drop a comment ^_^

Pya said...

Yanie:

Oo Yanie... Rindunya kat Yanie. Tulah, baby nak suh ibu dia prepare awal2, senang tahan sakit time nak bersalin nnt kot. Hihi...

Pya said...

Farah:

Thanks dear! Tulah, akk pun bersyukur jugak Allah dah bagi akk merasa sakit sikit2 ni awal2. Nnt sakit betol2 tak la akk cuak sgt (harap2 camtula) ^_^

Pya said...

Nad:

Ms swab tu rs geli sbb kapas tu sejuk. Hihi... Tp bila dah kena seluk, tergamam kejap menahan sakit. Tak tau la nnt time sakit nak bersalin betol2 camne rsnye...

Baby dgr kata Nad dia tak jadi keluar awal. Hihi...

Pya said...

Nanie:

Oh Nanie pun pernah kena diarrhea time preggy ye? Sakit kan perut time tu, memulas2. Kalau la nak bersalin rs camtu, harap2 Pya blh tahan.

Anyway kiss & hug kat baby Ammar for Pya ye ^_^

Pya said...

Yuyu:

Takpe Yuyu. Ni jadi pengalaman takkan dilupakan sepanjang preggy. Hihi... Kalau la sakit contraction mcm yg Pya rasa haritu, harap sgt la boleh tahan time contraction betul2 nnt. Amin...

Pya said...

Noli:

Noli selalu msk sepital ke? Kenape? A'ah Pya first time msk wad. Igtkan time bersalin nnt baru 1st time masuk wad, rupanya awal2 lagi dah merasa. Hihi...

Anyway thanks Noli ^_^

Pya said...

Diya:

Oh Diya dear! Lamanya menyepi. Rindu kamu tau. Anyway thanks drop a comment. Doakan Pya & baby selamat ye nanti ^_^