Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, April 17, 2011

Yeay! Basuh Baju Baby = DONE!


Yeay! Selesai sudah kerjaan membasuh baju baby. Alhamdulillah! Hari2 dok pikir bilalah nak basuh baju baby ni. Pikir2 balik macam awal lagi. Ingatkan dah masuk 32 weeks nanti baru nak hegeh2 basuh baju baby. Tetapi, setelah dinasihat oleh Mommy Nad Nazira & setelah menengok geng boyot yang seangkatan seperti Mommy Yuyu dah p
un basuh baju2 babynya (siap dah pack pon hospital bag!), so me pun dengan S.E.M.A.N.G.A.T telah menyelesaikan misi ini pada hari ini. Ngeeee!!!


Oh sebelum itu, jom kita nengok proses2 ibu Pya
basuh baju baby dia. Hubby kata si isteri sangat cerewet sebab basuh baju baby pon ade step2 pastu lama pulak tu. Haha...


Keluarkan dulu baju baby. Time ni rasa sayangnye nak basuh sebab kalau basuh nanti mesti ade kedut2 dah tak comey dah. Haha...


Me using baby laundry detergent jenama Tollyjoy. Beli yang kecik je. Ala, nak pakai sabun biasa pon boleh. Saje gatal gak nak beli baby laudry detergent ni. Btw, sabun ni sangat wangi okeh!


Ok, mula2 basuh blanket baby dulu. Basin ni kecik sangat so kena basuh one by one. Receiving blanket ni sebab tengok kain dia sangat lembut, so terbeli lagi 1 set untuk buat bedung baby. Hehe...


Pastu basuh napkin baby pulak. Oh sungguh syiok basuh napkin baby ni sebab kaler dia putih gebu gitu.


Then basuhlah baju2 baby. Time ni lagi syiok tengok baju2 baby yang kecik2 tu. Siap boleh berangan lagi dah ade anak time ni. Hoho...


Then ape lagi, bilas & sidai! Part sidai paling lama sebab baju2 baby tu sangat kecik pastu hanger yang ade pulak besar. Jenuh nak muatkan jugak baju baby tu masuk hanger. Haha..


Yang kelakarnya, ade jiran2 depan rumah siap ngintai2 lagi nengok me sidai baju baby ni. Haha... Adakah awal sangat me basuh baju baby? Taklah kan? Nanti dah boyot sangat tak larat pulak nak basuh.


Ok, next adalah kerja2 lipat2 baju then pack hospital bag pulak! Wee tak sabar pulak nak mem'packing'. Tapi bag baby belum beli lagi. Dah survey aritu kat Jusco beg Pureen kaler brown tapi macam kecik la pulak. Hoh! Pakai beg plastik je boleh tak?


P/s: Cerita sedih di sebalik ibu Pya membasuh baju babynya. Satu mitten dah hilang! Penat dah carik tapi tak jumpa. Masuk lobang toilet ke? Tak mungkin la pulak. Uuuu sedey... (-_-)

19 comments:

mama_afiq said...

alolo.. omel-omel je tgk baju baby yg tersidai tu... byk gak bju2 pya beli... xsbr dah rase kan? hehe.. mama walopun 2nd baby tp sama je rase excited mcm mase 1st baby dlu.. : )

Cik Puan Fara said...

fara br msk 7bln tp kakak ofis dh soh pack bj dlm kete..
smlm dh g shoping abes sume, kononnye nk basuh2 hari ni.. tp tak terbasuh pulakkk
penat campo malas..
wuhhh..byknye baju dia :)
seronook kn time beli, dh la baju comel2 kecik2.. huuhuhu

mommie yuyu said...

best kan basuh baju baby ni.tp tu la, bila dh basuh mmg jadi kedut, lagi2 receiving blanket tu.nasib mama nye rajin nak iron..semangat ank sulung la katakan..

byknye piya beli baju baby..yuyu x beli byk mcm tu..sbb sini mahal..hari tu yuyu borong kat baby fair mid valley masa g KL.murah2 gak..ni tgu baby lahir baru nk beli lagi..cari baby fair jgk..baju dak kecik ni mahal2 kan kalau x pandai pilih..

xpela, mittens tu menyorok dulu tu.nnt jumpa la balik..

myaini said...

bes kan dapat basuh baju baby..kecik2 je...skrg ni rasa macam baju baby lagi banyak dari baju mama dia...yelah, ditambah dgn yg org bagi hadiah lagi...
Tapi kan pya, dah ada baby agak penat n kesabaran jugak la...kadang2 susah nak buat keje kalo baby merengek..hehe...tp biasala kan..kena cpt sesuaikn diri bila dah ada baby...tapi sgt best ada baby ni..boleh gomol2....

~Yun~ said...

comelnyee baju baby!!geramla plak tgk!!hehehe~

Farah Zamri said...

haa..tah2 orang yang intai kak pya tu yg sorok mittens baby kak pya..
hihi :D
joking!
miss place kot..
nanti carik lagi ye..
selalu carik sekali ni mmg x jumpa,kena ulang2..
sabar ye kak pya :)
ibu mengandung x elok sedih2..

Pya said...

To Mama Afiq:

Pya beli 5-6 helai je mama. Rompers pun same. Pastu mak ade belikan lgi 5 helai jugak plus ada junior kasi lagik 2 rompers. tu yg mcm byk tu ^_^

Pya said...

To Fara:

Fara, Pya beli start 5 bulan aritu. Beli sikit2. Tp actually beli 5-6 helai je. Mak Pya yg belikan the rest tu. Tu yg byk.

Jom2 Fara kita start packing barang masuk kete ^_^

Pya said...

To Yuyu:

Syiok giler Yuyu basuh baju baby ni. Siap blh sengih2 sorang2 lg berangan time basuh bj baby ni. Hehe...

Pya beli sikit2 Yuyu tambah dgn mak Pya plus ada junir bg adiah lg tambah byk pulak ^_^

Pya said...

To Aini:

Tah sapelah nak kasik kita adiah Aini. Tak mengharap pon so better beli sendirik. Hehe...

Tula kan, dari skrg dah kena prepare mental ngan fizikal sbb suma kate jg anak ni bukan senang. Hopefully Pya blh handle nnt insyaAllah.

Pya said...

To Yun:

Ye comel!!! Suka jugak! Tp lg suka kalau time blm basuh tak kedut2. Huhu...

Pya said...

To my dear juni0r:

Org yg intai akk tu pelik sbb dia nengok akk cam tak ngandung kot tp tiba2 blh sidai bj baby pulak. heheh...

Tula Fara, sedih jugak. Sbb mittens yg paling comel pulak tu ilang. Nntlah akk carik lg. (-_-)

Rosie Rose said...

bes bes, dah basuh baju bb! ok la basuh awal2 sikit, tak penat sangat. hiks! makin tak sabar je rasa bila tgk baju bb, main2 baju bb... kan?

Anonymous said...

lepas ni boleh la beli hanger kecik2 kan..hhee

Puan aiNa Rahman said...

yeay..da start basuh baju dah..cpat2 packing masuk beg lak.hehe

Pya said...

To Rose:

Oh sgt syiok la mommy rose basuh bj baby ni lagi2 basuh gune tangan lagilah feeling2 gituw. hihi...

Pya said...

To Anonymous:

Hoho... mcm tau2 je mmg nak beli hanger kecik2. ^_^

Pya said...

To Aina:

Yeap baik! Akan dipacking barang2 secepat mungkin! ^_^

zafairMAS_shakleeSITE said...

Haii.. Fuh comel sungguh! Tak sabaar nak mendobi bju bb jgk..