Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, April 18, 2011

Checklist Hospital Bag


Baru lepas habis melipat baju2 baby. Berpeloh la jugak melipatnya. Pastu adalah terajin pulak meng'iron' receiving blanketnya (ikut mommy Yuyu). Tapi adalah sangat tak syiok sebab baju2 tersebut sudah berkedut2 sedikit (-_-).


Nak jugak tepek gambar baju baby yang dah dilipat.
Sila jangan muntah hijau ye!


Oh, semalamkan time membasuh bajus baby ni telah terhilangkan satu mitten. Alhamdulillah dah jumpa balik! Yeay gumbiranya ibu boyot ni tak terkata. Hubby yang jumpa, bawah tangga rupanya. Lepas tu hubby telah meminta maaf sebab katanya his fault sebab masa bawak turun baldi penuh baju baby tu dia dengan tak sengajanya telah terjatuhkan mitten tu.


"Oh it's ok lah dear! Asalkan dah jumpa balik ^_^"


Tapikan adalah sangat sedih jugak sebab hubby telah memarahi saya kerana ingat saya telah careless menjatuhkan mitten dalam lobang toilet tu sem
asa membasuh bajus baby semalam. Hoh!


Inilah mitten yang telah membuatkan si ibu & ayah sedih semalam. Heheh...


Oh sangat panjang mukadimahnye ye. Ok, jom kita nengok barang ape yang perlu di bawak ke sepital nanti (rumusan setelah melihat2 ke blog ibu2 boyot yang lain).


Baby's Bag:

4 x baby's cloth (2 pasang lengan pendek, 2 pasang lengan panjang)
2 x receiving blanket
1 x baby towel
1 x baby hat
2 x mittens & booties
3 x barut baby
2 x washcloth @ sapu tangan kecik
2 x nappies
6 x diapers
4 x plastik bag (untuk isi uri & baju kotor)
Baby wipes
Baby wash, baby lotion & baby powder, baby oil (travel set)


Mommy's Bag:

IC ibu & ayah

Kad kahwin & Sijil Nikah (thanks Mommy Nad Nazira!)
Kad lawatan hospital

3 x blouse/t-shirt

3 x kain batik
1 x sweater

2 x socks

1 x towel

6 x disposable panties
2 x nurs
ing bra
4 x nursing pad

Maternity pad
Toiletries
Al-Quran
Telekung (thanks Mommy Nad Nazira!)
Tudung
Kurma for tahnik

Air selusuh

Slipper

Handphone & charger

Camera

Minyak Angin (thanks mama Amani!)

plus


Baju hubby 2 pasang

Towel


....................................................


Ade yang tertinggal ape2 tak? Hopefully takdelah kan? Barang baby sudah boleh packing tapi barang ibu banyak tak settle lagi. Huhu... Takpelah, buat checklist dulu. So, next adalah shopping barang ibu pulak seperti:


- Nursing bra
- Nursing pad
- Disposable panties

- Socks

- Maternity pad



Oh, Mommy Aini ada advice, siap2 pakai disposable panties before nak ke hospital nanti. Nasihat yang berguna tu ye mom-2-b sekalian. ^_^


Oklah, nak pegi nengok Nur Kasih. Daa~


P/s: Cakap pasal Nur Kasih, teringat one of my friend baru sahaja mendapat hidayah dari Allah. Sudah bertudung litup dan segala percakapannya adalah sangat indah di dengar, semuanya berkisar hal agama, usrah dan segala berkaitan Allah. Syukur Alhamdulillah! Kepada Nurzawani Muktarah @ Juju, Pya doakan semoga Jue di bawah jagaan Allah sentiasa. Amin~


Lagi satu, Selamat Bertunang Jue! Semoga kekal hingga ke jinjang pelamin & hingga akhir hayat! Amin~~~


Ayukan kawan saya ni? ^_^

27 comments:

Princess Cindellyna said...

masa saya kat hospital dlu nursing pad & bra xpakai pun sebab susu xkuar lagi.. few days after that lepas urut baru kuar =).

ibu pun bleh bawak minyak angin skit kot2 sakit urat kaki or dada..=)

Pya said...
This comment has been removed by the author.
Cik Puan Fara said...

wuu bestnye dh siap pack.. xsabar nk tunggu masa tu jgk

Pya said...

To Fara:

Barang baby je yg dah complete fara tp tu blm masuk bag lg. Bag blm beli.

Takpe fara ade byk ms lg. Tp mc syiok je buat mende2 ni sume. Hehe..

Mrs.Qarlista said...

telekung jangan lupe..kot-kotla termasuk wad awal..nad aritu lupe bawak telekung. mase kat wad 3rd class ade bilik solat, so guna telekung yang ade. time dah kat wad 1st class sumer sendiri2.. lagi ape yek.. kad kawen / sjil nikah jangan lupe ye cik adik sayang.. :)


pssttt..nad pun tak pakai bra..pastu nak lagi senang pakai disposable panties jenama audrey. 6pcs rm15.90. fuh siap harga. sebab disposable panties yang biasa tu macam haru sket..tak selesa pakai..sebab macam tak serap air kan..kalau gi toilet and terbasah jadik tak comfortable

myaini said...

pya..masa nak p hospital tu better pakai dsposable panties dari rumah terus..
sebab nanti terus buang je takyah pk2 nak simpan or basuh....saya dulu masa kat labour room baru nurse suh tanggal panties..nsb baik pakai disposable.terus buang je..

Pya said...

To Nad:

Oh kad kawen, sijil nikah & telekung! Thanks a lot nad! Camne blh tak t'alert barang2 penting ni.

Disposable panties jenama audrey ea. Hurmm ok ok akan dicari nanti. Tula, ms g mall survey2 gak disposable panties tp mcm erkk je nak pakai. Nengok pon tau tak selesa. Hehe...

Anyway thanks a lot Nad!!! ^_^

Pya said...

To Aini:

Ini nasihat paling berguna ni. Thanks a lot Aini! Perlu update dlm entry ni ^_^

mama_afiq said...

waa rajinye pya siap iron blanket tu yer.. hehe bagus2.. pya.. mama copy ye hospital checklist pya.. nmpk complete sume.. mama dah ingat2 lupa pe brg nk kene bwk.hehe.. thanks for the info ye...

Pya said...

To Mama afiq:

Geram nengok sbb kedut sgt blanketnye. Hehe... Silalah copy mama ^_^

^effa^ said...

hi mummy pya.. nasib baik jalan2 dtg sini.. banyak info berguna ni.. effa pun nak copy ye.. banyak gak yang tak tau.. nak tanya gak, receiving blanket tu supposely kene beli berapa. effa baru beli satu je..

nadiah said...

pya, betol tu, baik pakai disposable panties sbb sng nak buang, beli byk2 skit. mcm org aritu, lps jer bersalin, sgt takut nak kencing, fobia sgt, trus terkencing dlm panties, hehe! dan oleh sbb susah nak basuh panties tu, org trus je buang, leceh. baik pakai disposable panties je, memang senang.

wah, jelesnya pya dah ade susu start 5 months ye. senang la nak BF bby after deliver tu. emm org ni after massage baru ade susu, skrg ni smpai bengkak susu lak.. :)

asna cute said...

wah! dah ready semuanya.. =)) xsabar nk tgu baby pulak keluar nie hehe ;D

MyRule said...

bestnyer tgk org nak dapat baby..:P

Pya said...

To Princess Cindellyna:

Thanks a lot mama Amani! Will put it in the list ^_^

Pya said...

To Effa:

Hye Effa ^_^. Copy je sbb Pya pun copy dr blog org lain jugak tmbh2 yg mana penting je.

Yg receiving blanket tu Pya beli 6 helai sbb kain dia lembut sgt (Bumble Bee) blh buat bedung sekali. Actually terpulang. Pakai napkin pun ok ^_^

Pya said...

To Nad:

Tak tau jugak Nad. Mcm kak long Pya mula2 ade susu tp lps 2-3 bulan susu dah tak nak produce sgt dah. Risau jugak ni.

Oh kena beli byk la disposable panties ni ea? Hoho kopak duit hubby ^_^

Pya said...

To Asna:

Barang2 baby je dah complete suma tp bag blm beli! Heheh... Barang ibu byk takde lagi. Tunggu bulan ni punya pulus pulak nak g shopping. ^_^

Pya said...

To MyRule:

Hye dear! Thanks drop a comment. Hehe... best2! Tp ade jugak rs takut nak bersalin nnt. Doakan la semua selamat nanti ye.

MyRule said...

ok dear... jgn risau..belasah jek..hehehe

mommie yuyu said...

comel kwn piya tu.sejuk je mata tgk..
byk info dpt kat sini.dr komen2 kat atas..berguna betul

Mrs.Qarlista said...

pastu kan..aritu nad bawak gak baju ngan kain batik..tapi bile kat spital. kene pakai gown pink tuh je memanjang..so tak pakai pun baju tu.. pakai mase nak discharge dari ward je..

lagi satu, nad aritu mase nak kene warded baru sibuk nak tanggalkan segala barang kemas. kalau pya ade pakai rantai ke cincin ke tanggalkan dulu siap2..takut tercicir pulak nanti.. :)

Rosie Rose said...

tuuu dia! dah siap sedia dahhh... :) excited kan kan kan?

Pya said...

To Myrule:

Haha... will try 'belasah' je nanti ^_^

Pya said...

To Nad:

Pya tak taula sepital tempat Pya nak deliver nnt bg ke tak gownnye. Aritu tgk kawan deliver dia macam pakai t-shirt ngan kain batik jugak tak pakai gown pun. Tah2 diorg takde bg kot. huhu...

Tanggalkan barang kemas ea.. oo ok ok. Thanks nad!! Nasihat yang sgt berguna tu! ^_^

Pya said...

To Yuyu:

Dia memang sgt comel! Skrg dah pakai tudung lagilah makaih comel bangat! ^_^


Thanks to kawan2 lain yg bagi info ni. Sesungguhnya sharing is caringkan? ^_^

Pya said...

To Rose:

Baru checklist rose. Blm pack lg. Nak pack ade brg tak beli lagi. Biasela tunggu gaji hubby. heheh...