Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, April 26, 2011

7th Check-up. 32 Weeks ++ already!


Syukur alhamdulillah. Dah 8 bulan ++ dah aku jadi ibu boyot. Perasaan??? Of course la happy tersangat! Tinggal sebulan lebih je lagi nak bertemu anak kesayangan ni.
Wee~ tak sabo!!! So semalam ada check-up lagi @ DEMC. Berjumpa pakar gynea kesayangan Dr. Mazita Mashor. Dr. Mazita ni sangat best ok! Dah la sangat lembut, pastu banyak cakap pulaks tu! Haha...

Nak jugak tepek gambar Dr. Mazita ni ^_^


So, apa perkembangan terbaru setelah entering 32 weeks ++ ni:


1. Berat naik 2 kg! Sekarang sudah mencecah angka 6 iaitu 61 kg sudah! (Aritu timbang dekat Jusco berat turun dari 59 ke 57.5 kg. Penipu betol penimbang tu!!!)

2. Tapi berat baby naik sikit je. Masa scan 3d/4d @ 29 weeks ++ aritu, berat baby 1.5 kg. Ni dah 32 weeks ++ berat baby baru 1.87 kg. Rasa memang takde can berat baby nak cecah 3 kg kot!

3. Tekanan darah semua normal. 113/77. Tapi memang sebelum ni tekanan darah sentiasa normal pun. Tak pernahnya tinggi sangat & tak pernahnye rendah sangat. Alhamdulillah!

4. Urine pun ok. -ve

5. Kedudukan uri ok. Air ketuban pun ok, just makin kurang. Doc kata memang dah2 nak dekat due air ketuban akan makin kurang.


Tu jela kot. Then masa scan perut tu, adalah tanya doc, "Doc, kepala baby ok tak? Besar tak?" Heheh... Takut sangat kepala baby besar sebab takut baby tak leh keluar ikut bawah tu. Then doc kata, "Saiz kepala baby ok je. Boleh sangat bersalin normal ni." Wee~ Alhamdulillah!


Scan photo muka baby dari sisi.
Nampak macam baby tengah buat bubble! Hehe...


Doc siap suruh pack hospital bag dah sebab dah tak lama dah kan? Isy... kekadang macam tak caye je tinggal lagi sebulan lebih nak due. Kadang2 tu rasa macam cepatlah bersalin! Tak sabar nak jumpa baby. Tapi kadang2 tu rasa takutnya nak bersalin. (T_T) Harap sangat nanti dipermudahkan semuanya. Amin~~~


Ok, nak pergi mamam. Tah kenape lately selera makan sangatlah kurang. Hari2 dok pikir nak makan ape. Tension betol sampai hubby pun dah terikut sama tak selera makan. Last2 malam tadi ingat tak nak dinner sebab masing2 takde selera. Tiba2 tengah2 malam boleh pulak perut bunyik2. Last2 masing2 telan maggie. Huhu...


"Sorry ye anak ibu. Ni last time ibu makan maggie pasni dah tak makan dah!"


Ok sambung next entry. Daa!

15 comments:

Rosie Rose said...

fuh fuh... mmg cpt masa berlalu, kan? tak sabar rasanya bila makin dkt time nak jumpa si kecik! :)

pya, stop2 makan megi.... nanti susah nak deliver!

mama_afiq said...

uwee.. kejap je dah 8 bln kan? musti xsbr neh.. oklah baby xbesar sgt pya.. klu besar2 nnt jenuh nk kuarkn hehe.. mcm kwn mama baru2 ne bersalin baby smp 4kg lbh.. adoii last2 operate.. xpela kecik ke besar janji baby sihat kan?

mommie yuyu said...

jeles nye tgk kwn2 dh tau berat baby.yuyu check up kat KK mmg xdpt tau sume tu.scan pun abru sekali masa 22w x silap..last scan kat al farabi , 28w tgh2 scan mcm mana boleh pulak doc tu silap tekan.setting lari..xdpt tahu berat baby...xtau bila boleh g al farabi, nak gak tau berat baby..

agak2, sape dulu deliver antara kita eh?

Pya said...

To Rose:

Betollah mommy Rose! Sgt tak menyabo dah ni. Lg2 bila nengok baby org. Gerammm je...

Pasal megi tu, mmg taknak makan sbenarnye. Tp smlm mmg takde lgsung mknan. Terpakse bedal gak. Pasni tak makan dah. Hehe...

Pya said...

To Mama Afiq:

Tula kan mama. Baby kecik takpe asalkan sihat. Kawan mama tu makan ape agaknye anak smpai 4 kgs! Sihat betol! Hehe...

Pya said...

To Yuyu:

Takpe yuyu, nnt tau gak tu. Agak2 berat baby kita same je kot. Hehe...

Ntah la Yuyu. Tah2 kita bersalin sekali. Weheee!!! Tp tah kenape Pya nak sgt deliver bulan 5. Biar same bulan lahir ngan ayahnye. Hehe... buleh plak camtu...

~Yun~ said...

pya,baby comels la..mmg nmpk mcm die tgh buat bubble,hehe~

bab tnye kepala tu kan,mcm yun,risau sgt baby kepala besar,mcm2 kan ibu preggy ni,risau the whole time.. =)

Princess Cindellyna said...

teringat masa nk lahirkan amani dlu.. mmg sgt teruja ketika ni... lagi2 masa nk due dah dekat!!

moga selamat semuanya soon to be mommy!=)

Pya said...

To Yun:

Kan Yun? Sekali tengok mcm dia tgh buat bubblekan? Hehe...

Tula, lega giler bila dah tau kepala baby tak la besar sgt. B4 dis asyik risau mende tu je.

Pya said...

To Princess Cindellyna:

Sgt2 teruja. Hehe... Kalau time nak g check-up tu tak menyabo je rasa. Sbb nak jumpa baby. Hehe...

Anyway thanks mama Amani!

mama_afiq said...

xtau la pya dia mkn ape... dua2 ank dia 4kg lbh... huhu.. tp maknye kurus ajo...jenuh gtu..hehe

Puan Nurul said...

Sama la kita, dgn doc Mazita gak. Sgt2 lembut orgnya. Seronok rasanya bila gi checkup :p

lina-don said...

pya n pn.nurul,sy tgh nak pilih dr. kat demc ni...yg pasti nak dr. pompuan,mcm mane u all decide pilih dr.mazita tu,dia ok ye?

lina-don said...

pya n pn.nurul nak tanya mcm mane u all decide dr.mazita sbg gynea...dia mmg best ye?

Pya said...

Pn lina-don:

Actually ramai kawan hubby yg suggest doc mazita. ikut experience diorang mmg doc mazita tu lembut then sgt ok! so kami pn memilih doc tersebut =)