Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, April 10, 2011

30 weeks & 1 day pregnant


Haha... Ingatkan hari ni genap 30 weeks me preggy. Sekali sudah terlebih sehari la. Takpe la, yang penting my baby dah mencecah umur 30 weeks. Alhamdulillah! So, dah boleh start minum air selusuh la kan mommy Rose! (^_^) Harus rengek kat hubby mintak dia buat air selusuh ni.


Oh, semalam my bestie Mommy Bain dengan hubbynya, Mi
zie datang my house. Tujuannya??? Ada operasi pasang wiring kipas syiling dekat guest room (yang terletaknya work station tu).


"Thanks Mizie sebab tolong pasangkan kipas! & Thanks B
ain sebab introducekan Mizie untuk buatkan wiring." Hehe...


Bukan ape, kalau orang luar mesti agak mahal diorang charge. Tapi dengan Mizie ni sangat berpatutanlah harganya! Saja je nak pasang kipas sebab memikirkan bila ada guest nak datang rumah after dis mesti selesa nak tido dekat bilik tu. An
d me pulak boleh la senyap2 berbelog tengah2 malam dengan selesanya after dis sebab sudah ada udara nyaman dekat bilik itu. Hehe... Tapi hubby awal2 dah pesan. Nak tau dia pesan ape???


"Nanti bila dah ada kipas kat bilik sebelah, jangan pulak nanti kalau merajuk pergi tido dekat bilik sebelah lepas tu, then kunci pintu. Kalau b
uat macam tu nanti B bukak balik kipas tu!"


Adoyai... Nampak sangat sang isteri kuat merajukkan? Haha... Tapi bila dah preggy ni takde perasaan pulak nak merajuk teruk2. Sebabnya? Nanti takde sape nak tolong me urut2 if me sakit kaki ke sakit pinggang ke. Hehe...


So, saje nak update perkembangan diri bila dah mas
uk 30 weeks ++ preggy ni. Antaranya:


1. Selera makan dah ada. Muntah pun dah kurang. Alhamdulillah.

2. Masih lagi larat untuk solat berdiri. Alhamdulillah.

3. Kaki & tangan masih lagi tulang rangka, means belum swollen lagi. Heheh...

4. Stretch marks pun belum ada lagi. Maybe sebab awal2 preggy dulu rajin nyapu baby oil kot. Tapi sekarang ni dah bertukar ke Bio Oil sebab ramai cakap lagi bagus!

5. Masih lagi larat buat kerja2 rumah seperti kemas & mop2 lantai. Tapi mesti malam tu sakit2 pinggang & kaki.

6. Berat pun masa 6th checkup hari tu dah naik 59 kg. Means, 7 bulan ++ preggy, my weight naik 4 kg. Berat baby pulak dah 1.5 kg.


07 weeks preggy : 55 kg
13 weeks preggy : 54.5 kg
18 weeks preggy : 55.5 kg
22 weeks preggy : 56.5 kg
28 weeks preggy : 59 kg


Hopefully time deliver nanti berat badan taklah lebih 65 kg. Risau pulak takleh nak turun pulak berat after confinement nanti. Means, ade 2 bulan ++ ni me kena jaga makan supaya berat tak lebih 6 kg. Will try!


Oh, saje jugak nak bercerita perihal my hubby sepanjang me preggy ni.


1. Oh hubby sangat rajin tolong di dapur. Kebiasaannya after me habis masak, hubby akan tolong kemaskan dapur sebersih mungkin plus buangkan sampah jugak.

2. Pantang dengar bininya ngadu sakit kaki ke, sakit pinggang ke... Cepat je tangan dia ambil minyak afiat then urut2kan bini dia ni. Hehe... Sampaikan cadar katil tu ade je tumpah2 minyak afiat. Dah tu mengurut time ngantok2. Hehe...

3. Pantang dengar bininya nak makan ape, cepat je keluar belikan. Wee~ bestkan???


Oh banyak lagilah tapi karang kembang kempis pulak idungnya baca my entry ni. Hehe... Apepun, me bersyukur sangat2 dikurniakan suami yang sangat bertanggungjawab dan penyayang yang amat seperti my hubby. Kadang2 tu rasa nak nanges pon ado sebab terharu sangat dengan apa yang dah dibuat oleh my hubby.


Wohoo my baby dah sakan menendang ni. Lapar gamaknya. Dari pagi si ibu hanya telan 3 keping roti bakar je. Oklah, nak pergi cari nasik kejap. Sambung next entry wokeh! Daaa...

20 comments:

nuruljannah sukhri said...

syukur alhamdulillah kan dapat suami yang bertanggungjawab.mmg x semua org sempurna, tp asalkan dia tahu tanggungjawab sebagai suami dan ayah pun dh cukup memadai..piya, yuyu dh basuh baju baby..

Pya said...

To Yuyu:

Betullah Yuyu. Sgt bersyukur sbb dapat suami yg sgt b'tanggungjawab. Lagi t'serlah ksh syg dia bila time pya preggy ni. Yuyu pun samekan? Alhamdulillah.

Yuyu dah basuh baju baby ke? Huhu.. Pya pon dah kena start basuh la ni ye. ^_^

mama_afiq said...

seronok kan bl hubby mau melayan.. time2 gini lah kt sgt2 memerlukan hubby.. time2 gini la klu nk mintak lebih2 sket pun..hehe...

Pya said...

To Mama afiq:

1st of all thanks drop a comment. Hehe... betolla mama afiq. Syiok sgt dpt hubby yg caringkan! ^_^

Cik Puan Fara said...

pya,
i br msk 7mths smlm.. tp kakak2 ofis sume dh soh i letak baju baby dlm kete siap2, takot baby nk kuar awal bile tgk size perut i yg besar n kaki dh sembap.

O J O L A L Y said...

alhamdulillah....doakan semuanyer selamat...pya awalnyer nak minum selusuh? hehehhehe masa akak...dah masuk labour room baru akak minum ....petua baru kot?

b.E.L.L.e said...

huhu..u're most welcome..papepon enchek miji ckp nasi ayam ko sedap..kehkehkeh..

buRn said...

to bain: tgklaa sape assistant dia..hehee

Puan Nurul said...

Pya checkup kt DEMC ke? tgk kad tu cm familiar plak :p

b.E.L.L.e said...

to enchek burn:ececey...enchek burn tlg saat2 akhir yo..pya yg bertugnkus lumus kt dapor..hehehe..

Pya said...

To Fara:

Mcm awal lagi je fara. Tp takpelah bagus jugak kalau dah prepare awal2. Pya ni tak basuh2 lg bj baby. Igt nak tunggu 8 months br basuh kot sbbnye takut berhabuk balik je baju tu.

Pya said...

To Kak Dckey:

Ade kawan bgtau elok minum air selusuh ms 30 weeks kak Dckey. Tp abg yg doc tu tak kasi minum. Tah le tak tau nak minum ke idak.

Pya said...

To Bain:

Babe, kebetulan ms ko dtg aritu aku br beli butter. So sj try masak ns ayam ngan butter. Nsb jadi u! Hihi... Anyway thanks babe! ^_^

Pya said...

To Hubby:

Yela tukang buat sambal. Sambal B mmg sedap! (nnt blh tlg lagi ye ^_^)

Pya said...

To Nurul:

Hi Nurul! Ni geng boyot baru ni. A'ah Pya bt check-up kat DEMC sbb panel hospital company hubby. Nurul pun check-up kat situ ye.

Pya said...

To Bain:

Mati2 aku igt takpayah masak aritu. Last2 kena masak gak. Haha... Nasib sempat ^_^

Mrs.Qarlista said...

pya..dah 30 weeks! make sure sume barang dah ready..so takde la kelam kabut. hehe.. dont worry bout the weight. nad aritu pun risau sangat sampai siap letak limit. huhu..nadnye last weight was 65kg. bile baby keluar, almost 10kilos gone. heaven.. :)

Pya said...

To Nad:

Oh baik Nad! Akan Pya packing suma barang secepat mungkin. Hehe...

Oh yeke Nad takyah riso sgt pasal berat. Tp Pya ni mmg jenis susah nak turun berat (-_-)

Rosie Rose said...

wah, dah 30wk ++! pasal air selusuh tu, depends. byk org kata, better minum masa dah mula sakit nk beranak, bg senang terbuka bukaan. tp ada yg amalkan dari awal, bila baby mula matured. like myself, yg penting suami doakan, redha dan amalkan je ngan positif. bukannya buat terberanak awal pon :) rasa kuat ada lah :)

Pya said...

To Rose:

Hubby pun ckp mcm tu rose. yg penting kt berdoa pd Allah & percaya padanya. ^_^