Today, dengan tak semena-mena aku and my bee teringin nak makan kari ikan bawal.. hehe.. So, pepagi lagi pegi pasar kat Taman U beli bahan2 sume.. Isk..isk.. sampai pasar tu rambang mata.. Ikan sume segar2, sayur pown.. Tapi sayur tak beli la sbb da masuk bendi dlm kari.. hehe.. save budget.. kuikui..
Sape2 yang berminat nak masak kari ikan, buleh le try recipe ni ok!!!
So, bahan2nyer adalah:
1. 3-4-5 bijik bawang merah (ikut la nak masak byk, letak byk sket) *
2. 2-3 bijik bawang puteh *
3. 1/2 inci halia *
4. Satu sudu teh halba (yg ada jintan putih kasar dan biji sawi)
5. Satu paket kari ikan (babas ke faiza ke...)
6. Santan 1 biji (pati jek..)
7. Air (separuh acap ikan)
8. Ikan Bawal Itam (arini I masak 2 ekor belah 2. Cuci ngan air asam dan toskan)
9. Tomato 2-3 bijik
10. Bendi 5-6 bijik
11. Lada merah 2 bijik
12. Asam keping or sumtimes org panggil asam gelugor 2 keping
13. Daun kari 2-3 tangkai.. (but dis time tak sempat nak rembat kat rumah fellow.. haha)
14. Garam dan sedikit perasa
Cara memasak:
1. Tumbuk bahan * dengan sedikit garam sampai agak lumat
2. Then, masukkan satu paket rempah kari ikan dalam lesung tu, gaulkan bersama bahan 1 dan tmbh skit air
3. Panaskan satu senduk minyak n tumis bahan 2 bersama halba dan daun kari
4. Bile da naik bau, dlm 5-7 minit tumis, masukkan sedikit air (agak2)
5. Tunggu sampai mendidih, baru masukkan ikan, asam keping, garam dan sedikit perasa
6. Lepas 2-3 minit tu, baru masuk santan, tomato, bendi dan lada merah.
7. Bile da masuk santan, kene slalu godak (slow2) sbb takut santan tu bergentel. Biar mendidih atas api kecik selama 10 minit
8. Tadaaaa!!!!
No comments:
Post a Comment