Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, August 5, 2010

Tentang Aurat...


Pagi2 lagi dah menjelajah ke blog orang lain. Tapi malangnya, semua masih tak berupdate. Huhu... Sgt malas nak berbelog sekarang ni. Maybe sebab dah start masuk sem baru then dah kena start mentelaah untuk dissertation. Warrghhh! Sungguh tertekan! Lagi sanggup sit for examssss dari buat thesis. Manyak poning ooo....

Ok lupekan... Actually, entry kali nie adalah berkenaan dengan apa yang ditulis oleh my bff, Bain regarding 'Bila Lelaki Menjadi Dayus'

But, first of all, me nak mintak maaf kalau ade sesiapa yang tersinggung ye...

Sangatlah menyokong tentang apa yang dikatakan oleh my bff nie. Bukan ape, trend orang sekarang ni, memang suka dedah sane dedah sini kot even pada asalnya bertudung litup.

Antara yang pelik regarding bab2 aurat nie. Ni from my observation la kan...

1. Ramai bride yang actually pada umumnya memakai tudung. Tapi suka meletakkan gambar2 time make-up nikah or sanding yang tidak menutup aurat. Bukan setakat bagi reveal tang rambut, tapi ada yang siap pakai singlet tu yang tak tahan...

2. Ramai bride yang time akad nikah elok je bertudung litup. Sejuknye mak pak mertua tengok menantu macam tue. Tapi... bila time sanding, mak aihh... terbuka semua especially tang dada. Semua nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Kalau 1000 jemputan, 1000 orang la yang menengok aurat tu...

3. Gambar pre-wedding. Kalau boleh semua bride to be mesti nak amek gambar pre-weddingkan? Gambar pre-wedding pulak mesti punyalah ada adegan2 yang memerlukan pegang sana pegang sini. Better jangan tunjuk la gambar macam tu ok. Nak tunjuk gambar2 yang tak pegang2 takpe =)

4. Like my bff said, ade setengah gurl ni, time pegi keje or majlis2 formal pakai tudung elok je. Tapi bila dah keluar dengan bf ke, tunang ke, husband ke, terbang tudung tu tah ke mana. For those yang dah especially dah kahwin tu, please la... kesian dekat hubby masing2. Sanggup ke melihat hubby yang disayang diseksa kelak akibat perbuatan kita yang tidak menutup aurat.

5. Pakai tudung tapi still tak mengikut hukum. Means, pakai tudung tapi nampak bahagian dada, pakai lengan pendek, pakai baju ketat yang menampakkan bentuk anggota badan. Ishh... Kadang2 tu sedih tengok gurl zaman sekarang ni. Lagi2 sekarang ni da ade trend pakai tudung yang ade bonjot2 kat belakang tu. Even ramai dah tau fesyen tu berdosa, tapi sebab nak cantik, sanggup buat jugak. Astagfirullah...

Ok..ok.. cukuplah tu. Banyak lagi kalau nak dicerita bab aurat ni. Tapi yelahkan, manusia semua ada kekurangan. Me too! But I'm so lucky sebab dapat hubby yang sgt...sgt...sgt menjaga aurat I. Thank you dear!!!

Lurve my hubby so much!!!!!

P/s: Untuk renungan bersama, info mengenai cara menutup aurat yang betul, sila baca di sini.

8 comments:

Hanis MY said...

Pia..saya ada update bloglah..mungkin tak perasan kut, hehe sje je jenguk2..yip nice entry.. i likeeee.....

anak tajul molok said...

kak piya yg bonjot tu dose ke? ritu eyra was was gak..eyra de bace dlm paper dr mashitah kata takpe..selagi menutup aurat... tp eyra xdela bonjot ngatt.. ade yg terukk tu sampai panjang bonjotnye kan. hehe..

papepun hope kak piya happy

OpiYa OneL said...

To Cikgu Hanis:

Cikgu... rindu gler kat cikgu. hihi... Da bace da entry cikgu. Still conpius lagi ke? hihi...

To Eyra:

Akak ade terbaca satu blog ni, then dia bgtau ada hadith yg melarang perempuan pakai tudung bonjot2 tu.

Eyra baca blog ni k.

http://isubumperkahwin.blogspot.com/

=)

miss nona said...

sgt2 setuju tang pre wedding tu

OpiYa OneL said...

To miss nona:

Thanks miss nona!!

buRn said...

hehee... thank you ;)

b.E.L.L.e said...

ko 3bulan ko kawen..hehe. xrelated ngan topic pon.mwahaha.

OpiYa OneL said...

To Bain:

Ha? Tak paham???