Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, July 19, 2010

..:Tol Terlampau!:..


Tajuk tak tahankan? Haha... Just nak share sikit experience 'TOL' masa my wedding dulu. Bagi orang Johor, mesti sedia maklum tol tu apedia. Tapi kalau yang belum tau tu, TOL ni adalah adat bagi orang Johor yang mane, kalau pengantin lelaki nak duduk atas pelamin tu, diorang kene bagi duit dulu. Tak paham??? Bace link kat bawah ni k!

Kosmo - Tol Perkahwinan (Mesti klik okeh!)

Before bercerita panjang, jom layan gambar kejap.

Before kena TOL. Ouwhh! Miss my nieces!!

Hah! Hambek ko! Berderet mokcik2 tunggu duit TOL. Haha..

Sian my adik ipar. Jenuh dia nak bagi angpau sorang satu. Hehe..

Kesian my hubby. Abes kene paw! Huhu..

Then, sape yang da click yang dekat atas tu mesti pelik, apehal pulak minah ni boleh masuk KOSMO kan?? Ceh..ceh.. Tetibe saje nak enterprem. Actually, ade sorang my fren ni wartawan KOSMO. So dia beria mintak tolong nak buat liputan tentang TOL mase my wedding tu. Siap kene buat rakaman semula TOL tu. Sabo jela... Heheh...

Photoshoot kali ke-2. Khas tuk En. Shalmizi Hamid.

Duit Tol Perkahwinan KOSMO - My Wedding. Wink...wink...


Actually, dis entry bukanlah nak cerita pasal me masuk KOSMO. Just nak share something. So, regarding the tittle, memang TOL time my wedding tu sangatlah melampau2 teruknya. Melampau bukan ditujukan kepada semua mokcik2 di atas yang telah sengaja meminta TOL. Bukan itu... Sebab aku pun yang suruh sebenarnye mokcik2 tu duduk berderet ramai2 mintak TOL sebab atas request my fren Syalmizi tu. & aku pun da awal2 suruh my hubby masukkan notes RM1 je dalam setiap sampul. Just yang melampaunye, TOL yang diminta oleh mak andam. Serious tinggi nyah!!! Malas la nak cakap berape. Sebab kalau di mention di sini, sure semue b-2-b yang dah book dgn bridal ni rase mcm bridal ni agak melampau. Yela, dah bayar package sume, nak tambah lagi TOL yang tinggi. Serious cekik darah!!!

Bukan apa, kalau dimentionkan awal2, bolehlah pihak lelaki preparekan TOL tu awal2kan? Ni, last minute baru bagitau. Means awal tu, mase kitorang book package lagi. Bukan bila dah bayar semua baru bagitau.

Okok.. Hal ni pun dah berlalu. So, halalkan jela. Banyak sebenarnye perkara yang tak puas hati tentang bridal ni. & banyak jugak yang puas hati. So, bile mengenangkan yang puas hati tu, hati ni pun let go je perasaan tak puas hati tu. Haha.. Ayat belit-belit. Oklah. Sambung lain kali k! Adiossss!

14 comments:

buRn said...

hehee...amboi, btl2 xpueh ati tu...

Mrs Drac said...

piya kene berapa?ratus2 ke?akak kene 80..huhu..alang2 tu kasila servis free ke ape ek

OpiYa OneL said...

To My Hubby:

Ye! Sgt tak puas ati!

To Mrs Drac:

Nak reveal kat komen lah! Haha..
Kene RM150 la kak suraya. Huhu...

farahfatihah said...

yeayy betul2..johor mmg ada tol hahahaha tp best..sbb bila kawan2 kawen puas fara jd tukang kutip tol hahaha

OpiYa OneL said...

To farahfatihah:

Sonok mmg sonok farah sebab boleh jadikan majlis lagi meriah. Tp yg tol dkt mak andam tu, tak payah la nak tinggi2. Sikit2 suda.

kay kamal said...

rm 150? hiuh da 25 percent harga andaman tu

diyadeary said...

piya, ada memori dalam kosmo.. best! ngee...

kalau pasal tol, haha, masa cousin diya kawin dulu, ada another cousin bawa baldi besar minta rombongan lelaki isi duit dalam tu.. hehehee.. ngok je...

OpiYa OneL said...

To kay kamal:

Tulah kan... adehhh... nasib da lepas...

To Diya:

Hehe... best sampai terasa nak frame je paper kosmo tu. hihi...

Anonymous said...

piya,mahalnya dia letak.sy blom kawen lg tp owner bridal sy tempah dah siap pesan2 yg dia punye mak andam max rm100 je.jgn smpi lebih.lgpon pakej amik dah mhl kan..rm150 agak melampaula...

-SR-

nasriah ngasiman said...

bridal yang orked tu ker u amik?? ok x die?? i jumpe brochure die.. i mcm nak amik jugak..tapi i tau testimonial orang sangat. share2x la ek..

Humairah said...

Salam,cantik pelamin, nak tanya u ambil mak andam dekat mana yer..tq for sharing..;-)

Sophie said...

To Humairah:

Sy ambil wedding package Mega Bridal dekat Pulai Utama, Skudai. Dekat2 dgn Giant Pulai Utama.

Anonymous said...

piya..now turn i pulak yg kena dgn bridal ni..dah byr pakej abis br nak ckp kena sediakan 100 bg mak andam okeh! duit bukak kipas katanya..eiii...nyesal x sudah ni..mcm ambik kesempatan je..igt kita pengantin ni bnyk sgt duit agaknye..dh la ambik pakej ribu riban dgn dia, mintak kurang punya la kedekut..tp dia tmbh plk lg dgn benda2 mcm ni...rasa mmg melampau la! mentang2 la i dh byr abis, ms fitting bj pun mcm hape je..sibuk sgt nk cpt..tau la tgh ramai client skrg, hargaila sket org yg dh byr awal2 ni..klu tau tgglkn balance 2-3 rat, lps majlis br byr..aihhh!!

-NA-

Humairah said...

salam..actually saya pun plan nak ambil pakej wedding planner RM20,000 dgn mega bridal..tapi br bayar deposit sikit jer..so,macam takut plak dgr komen2 negative tentang bridal nie..rasanya2..patut ker sy continue dgn dia or cari bridal lain?
thanks..
humairah