Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, December 19, 2011

Kisah tentang cidebab Afeef & adiknya =)


Kisah 1: Tentang si Abang, Cidebab Afeef.



Sudah 6 bulan ++

Alhamdulillah, Afeef sudah genap 6 bulan tanggal 17 Disembe
r yang lepas. Dan hari nie Afeef dah pun berumur 6 bulan 2 hari. Cepatnya masa berlalu... Terasa seperti baru je melahirkan Afeef ke dunia semalam. Sakit contraction pun masih boleh ingat lagi. Haha!


Diploma in Breasfeeding

Dan alhamdulillah, aku berjaya fully breastfeed Afeef until now, even ada tipu-tipu sikit time bulan puasa dulu, sebab terpaksa top-up dengan susu fm sebotol dua sehari. Ceritanya kalau nak baca di sini yea. But now, Afeef dah sangat pandai. Bukan je susu fm dia tolak, tapi botol susu pun dia taknak! Pernah la jugak try bagi Afeef susu fm bila mana Afeef still menangis after menyusu, tapi dia muntahkan balik susu fm tu. Then, terfikir yang si anak ni confuse puting ke??? Tapi bila dah belikan botol susu Tommie Tippie yang comel, gemok-gemok dan puting seakan puting ibu tu pun anakanda tolak, terpaksalah ibu minum bergelen-gelen air masak bagi refill balik susu. Huhu... Risau jugak kot-kot la susu merudum disebabkan 2nd pregnancy ni, tapi alhamdulillah, susu still mencukupi untuk Afeef =)


Dah pandai meniarap! Yeay!

Alhamdulillah... Afeef dah boleh meniarap dengan sendiri pada umurnya 5 months, 3weeks & 3 days! Sekarang ni, pantang letak je terus meniarap! So, bila anak teruna da mula meniarap, haruslah kena belikan Alphabet & Numerals Foam Puzzle Mat
seperti kat bawah nikan? Dengan harapan kasi Afeef leka sikit bila dah meniarap, baru ibu boleh buat kerja dengan senang hati. Hehe!

Mana nak cari mat macam ni yang saiz dia besar yea? Dapat cari semua saiz kecik-kecik 10cmx10cm je =(


Start solid food

Actually dah start bagi Afeef solid food masa Afeef berumur 5 bulan seminggu. Sebabnya, nengok geng-geng ibu semua da start bagi solid food seawal 4months ++. So, sajalah try-try bagi sikit-sikit dulu.


Beli cerelec, farley's rusk & puree buah Heinz. Mula-mula tu semua pon Afeef taknak! Habis dimuntahkan balik je semua makanan tu. Then ibu decide taknak bagi la selagi Afeef tak cecah umur 6 bulan. Tapi hubby suruh bagi jugak sikit-sikit. Lama-lama, only farley's rusk sahaja yang Afeef boleh makan. Cerelec hanya 2-3 suap je boleh. Yang 2 botol puree buah Heinz tu habes dibuang ke tong sampah je sebab seriously memang Afeef tak boleh telan. Membazirnya =(


Then semalam dah start buat porridge campur carrot sikit. Langsung Afeef taknak! Puree pisang pun ada pernah buat tapi Afeef muntahkan balik. Adoi risaunya si anak tak nak makan ni. Takkan nak bagi makan biskut je hari-hari. Ada tak mommies yang mengalami situation macam ni... Nak buat macam mane yea? =(


Ok, tamat kisah cidebab Afeef.


Kisah 2: Tentang si Adik, dalam Perut Ibu.

Alhamdulillah, adik Afeef dah 9weeks ++. Masa pergi scan 2 minggu lepas, dapat tengok adik Afeef dah ada degupan jantung dan kepala dah! Ya Allah, tak sangkanya dah besar anak ibu dalam perut nie. Semoga anak ibu membesar dengan sihat dan sempurna yea di dalam sana.


Masa ni adik Afeef baru 7weeks ++


Perbezaan 'pregnant'kan Afeef & Adik Afeef.

1. Nausea

Time 'pregnant'kan Afeef, nausea teruk sangat sampai 9 bulan. Even kadang tu sampai hari-hari muntah hijau yakni jus gastrik, sebab perut kosong, tapi tekak ni nak muntah jugak! Then selalu jugak pergi keluar makan dengan hubby, then ondaway balik muntah semua makanan di tengah jalan. Balik rumah still dengan perut kosong. Then balik rumah still nak muntah lagi. Muntah angin. Huhu, kenangan betul!

But 'pregnant'kan adik Afeef, buat masa ni baru sekali je kot muntah. Itupun time gosok gigi before solat subuh. Sebabnye, tertelan sikit ubat gigi tu. Haha... Loya-loya sikit ada la tapi takde muntah-muntah teruk. Alhamdulillah.


2. Cooking

Time 'pregnant'kan Afeef dulu, langsung tak boleh masak. Bau tumis-tumisan orang belakang rumah masak pun dah boleh menyebabkan rasa nak muntah yang sangat dahsyat! Kesian sangat kat hubby sebab hari-hari kena makan luar.

But 'pregnant'kan adik Afeef ni alhamdulillah, aku boleh masak seperti biasa. Wee~~~ suka!


3. Seri muka

Bukan kuih seri muka yea. Hehe... Time 'pregnant'kan Afeef dulu, hubby selalu puji my face sangat-sangat berseri. Kalau keluar tu, pakai compact powder selapis pun dah cukup. Jerawat satu pun susah nak keluar.

But, this time pregnant, jerawat sangat suka keluar. Bukan jerawat besar, tapi jerawat kecil-kecil tu. Jerawat besar ada juga tapi tak la banyak. If nak keluar, harus tepek BB cream tebal sikit then baru sapu compact powder. Tapi itu pun still muka tak naik seri. Huhu...


4. Recites Quran

Time 'pregnant'kan Afeef dulu, aku akui, susah sangat aku nak habiskan satu page Quran. Kalau surah Yusuf tu, tah berapa minggu baru habis. Sebabnya, kalau baca je mesti nafas macam tak cukup dan mencungap-cungap.

But this time pregnant, boleh spent time lama untuk mengaji Quran. Alhamdulillah! Dah tak tercungap-cungap macam 'pregnant'kan Afeef. Mungkin sebab cukup makan dan tak muntah-muntah lagi kot.


Hoho, panjang pulak kalau dah menulis. Harus pen off sekarang. Sebabnya, cidebab bawah ni dah bunyi-bunyi nak nenen. Bersambung lain kali yea...


Kesayangan Ibu dan Ayah, Muhammad Afeef =)

11 comments:

buRn said...

love u ibu!!

Cik Puan Fara said...

ala geramnye tgk gamba last sekalil tuuuu..
hmm tahniah pya.. moga2 dipermudahkan la pregnant kali ni sampai deliver sbb skrg nk jage afeef lg..farrah xpenah miss period lg lps pantang, tp ni dh 2 hari lewat.. xsabar punye pasal, terus buat upt tp 1 line lg.. heh, kalo tak dh join pya dh.. haha
farrah memula poyo nk buat homemade je solid food utk iqbal, tp smlm rasa mcm x jd je so putus asa dh.. tp ni semangat blk.. farah ada softcopy buku masak2 utk baby, kalo pya nak, kasi email..nnt farrah hantar.. nnt kita boleh share2 resipi..hihi

~YUN~ said...

alhamdulillah,mayb dah 2nd baby kurng kot kan sickness semua tu..suka tengok afeef,bam2,sihat je..teruskan bf pya! =)

Farah Zamri said...

kak pya,nak dapat baby girl kot?
sbb suka sgt masak..
hihihihi :D
klu dpt girl,lengkap sepasang..
take care mommy!

Pya said...

To B:

Hehe... Love u too! =)


...................................

To Fara:

Hee, thanks fara. Blm ade rezeki kot Iqbal nak dpt adik. Bagila Iqbal manja puas2 dulu. Afeef ni cian dpt manje sampai setahun lbh sikit je pastu da dpt adik. Huhu...

Fara ada softcopy resepi masakan tuk baby? Bestnya! Nanti pya sent e-mail tru fb ea. Anyway thanks fara!


...................................

To Yun:

Alhamdulillah Yun, Allah permudahkan tuk Pya kot sbb tau ada anak kecik nk kene jaga. Hehe... & alhamdulillah jugak masih ada susu tuk Afeef. Btw, thanks a lot Yun!


...................................

To Farah:

Ade org kata kalo suka masak nak dpt baby girl ke Farah? Hehe! Kalau dpt alhamdulillah! Doakan yea! =)

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

comel la afeef.. ari ahad bg akid solid food sikit.. sbb my SIL masak bubur utk anak die.. then .. aku blend je la...kahkah... pastu.. akid makan dengan lahap.. tapi x habis la.. tp aku masih blom bersemngat nak bg die makan... mayb dis wiken or next wiken nak start bg akid solid food ari2..
rajenkan la mama akid yg malas ni.. haha...
afeef... mkn byk2... nnti kuwus... debab2 comelness

asna cute said...

Pya.. Asna perasan kan tin bubur tue bases dia gandum bukan beras. Asna beli yang tin hijau punye base dia beras. Gandum xsesuai lg utk baby start solid pekat sgt. Asna pun beli yg instants jer xbuat sendiri pun sebab memang tak sempat la nak buat. Skrg pun haikal suke mkn bubur tue dengan pisg n pear puree hienz tue.

PUAN THALHA : said...

wah. dapat adik suda. alhamdulillah! moga yang kedua ni girl so dapat pair. bestnya! :)

diyadeary said...

piya,

diya geram kat afeef!! heee..
Alhamdulillah, 2nd pregnancy smoother, mudah2 dipermudahkan segalanya.. InsyaAllah..

Take care dear! :)

Anonymous said...

TADA!!!
hai pya

1.khayra iman dulu xpernah tolak ape2 yg masuk dlm mulut dia, termasuk yg bukan mknan..hahaha..
2. org2 tua ckp if anak kita dah terlebih besar sperti cidebab afeef comel, xperlu bg solid fud lagi cz nti dia tmbh bambam..tgu 7m@8m..tp blh je if nk ajar kenal2 sesuap 2 kan.
3. si adik afeef nk bg ibunye jaga abg so xleh wat hal..hehehe
4. khayra iman bg rusk itu meraung2 bile org abik..sedap cz manis kot..dulu aku pun bg cerelec 1st tp bg yg susu+beras, makan dia cz myb sbb manis (ibunye try skali mkn..hehehe)
5. khayra iman mmg kampung betul pakaikan bid tu slalu je dia tarik, last2 bia kotor baju..
6. lama xnyembang ng ko..byk aku komen kan..

tekateki..
siapakan saya..

dalilarahmad said...

dear sofia

nanti bila baby dah deliver, be strong ye.Bukan senang nak handle dua baby dalam satu waktu.
Akak now tengah slowly rasa ok membesarkan dua anak yang umurnya tak jauh beza..nanti kita serupa la..hehe..
Agak2 this time biar la girl..bila dah sepasang, tutup kilang 2-3 tahun. baru pk next baby..i bet this time pregnant, mesti rasa sekejap je
apa pun, stay healthy..=)