Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, December 3, 2011

Alhamdulillah... Rezeki...


Pertama sekali, inginku ucap SYUKUR di atas rezeki ALLAH ini. Alhamdulillah, aku disahkan pregnant buat kali ke-2.


Actually, memang aku & hubby belum bersedia
untuk menambah bilangan ahli keluarga. Tapi... tapi... kami tahu ALLAH telah merancang yang terbaik untuk kami. Maka, kami terima ketentuanNya ini dengan seikhlas hati.


At first, memang nak senyap-senyapkan aja berita nie. Tapi bila dah sembang-sembang dengan Mommy Rose, she told me that,

"Macam unfair pulak time dapat yang sulung, heboh bercerita. Tapi yang 2nd senyap2 aje."


Jadi, haruslah hebohkan jugak ye tak? Hehe!


Perasaan??? Memang pada mulanya rasa bersalah sangat dekat my baby Afeef sebab kecik-kecik lagi dah nak dapat adik. Tapi bila mengadu nasib dekat my mom, my mom cakap,

"Takpelah, nanti Afeef besar ada kawan. Taklah dia boring sorang-sorang"


Betul jugakkan??? Terus ibu mengandung 6weeks ni jadi happy. Wee~~~


My hubby pulak bila nak happykan isterinya, selalu je cakap ayat ni,

"B rasa this time baby girl pulak kot. Bestnye kalau dapat sepasangkan?"


Wawa... mengharap sudah dapat baby girl. Lagi-lagi yang super comel macam gambar bawah nie.

Time 'pregnant'kan Afeef dulu memang hari-hari tengok gambar baby nie.


Even takde iras, tapi bagi ibu, Afeef da super comel dah! Hehe!


Tapi kalau dapat baby boy pun alhamdulillah! Rasanya possibility nak dapat baby boy pun memang tinggi sebabnya my hubby punya siblings ada 6 orang lelaki, 2 orang je perempuan. Haha... Apepun, tak kisah la kan, asalkan baby inside sihat dan dapat membesar dengan sempurna.


Just nak sharing apa kata-kata orang bila dapat tahu yang aku preggy lagi. Macam yang dekat group We are 2011 Babies yang aku join kat fb tu, ramai yang ucap CONGRATES. Alhamdulillah.

Kawan-kawan pun ramai yang cakap CONGRATES. Selain itu, ada jugak yang bercakap seperti di bawah,

"Wow aktifnya!"
"Uish rushingnya!"

"Tah merancang pakai ape tah si Pya tuh?" (terbaca dekat komen kawan-kawan yang sememangnya suka bergosip) Ku maafkan dikau wahai sahabat.

"Dahsyat betul penangan si *my hubby* tuh!"
"Cepat betul laki ko bagi bonus tahunan ea"


Dan bermacam lagilah ayat yang dirasakan agak kurang selesa di dengar. Takpelah,
Ku maafkan dikau wahai sahabat.


Apepun, aku dan hubby bersyukur sebab, memang 'ANAK' ni pembawa rezeki. ALHAMDULILLAH masa 'pregnant'kan Afeef, my hubby dapat tukar kerja plus gaji berganda-ganda naik. Then bila aku disahkan pregnant 2nd baby, hubby terus dapat beli rumah dan tukar kereta baru. Dan lagi, aku bersyukur even masih belum bekerja, jadi fulltime housewife, my hubby masih boleh menanggung segala permintaan yang bukan-bukan dari bini dia ni. Haha...


Last but not least...

Ibu, Ayah & Abang Afeef sayang sangat-sangat dekat Adik =)

18 comments:

yOurs! said...

yeszzz!! 1st...I LIKE :-)

ciksuen said...

wa...congratz!! :) syiok la baby afeef nk dpt kawan..he

pizet said...

wah congrats..jgn sedih2 ke bersalah semua tu kerja Allah, dah terjadikan..lepas ni kalau nak rancang pas pantang trus ambik pencegah..cam pz dulu mula2 rasa kesian dekat si abg tapi skang cam seronok plak tgk adik ngan abg membesar sama2...hihi abg dia pun dah ada kawan kat rumah x la sunyi

Mrs.Qarlista said...

congratz pya..:P

Farah Zamri said...

kak pya!
farah belum jumpa Afeef lagi tapi kak pya dah nak dpt 2nd baby.
alamak,cam ne ni?
btw,congrats kak pya!
tu semua rezeki ketentuan Allah,jgn sedih-sedih ye.
be happy always.
moga kak pya tabah & kuat harungi 2nd pregnancy ni :)
semoga semuanya dipermudahkan Allah.

ziemie said...

tahniah awk.. :) mmg anak ni pembawa rezeki.. pasni afeef dh ada kawan.. dia msti suka.. :) Moga-moga dapat baby girl pulak ek.. nanti update lah pulak pengalaman anak ke 2 ni..:) tahniah sekali lagi..

Noli@Ibu Wafa said...

tahniah..moga dumurahkan rezeki lagi..aminn

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

pya.. if.. aku jd kau,,, bersyukur sgt.. haha.. aku mmg rase nk prgnant lg tp belom ade rezeki.. dan kwangn belom stabil.. =)
insyallah.. tahun depan merancang semula.. nak kejar.. haha

myaini said...

wah..best2....rezeki pya tu....dgr kwn2 yang pregnant semula, rasa macam dapat aura nak pregnant lagi....rindu masa2 pregnant dulu...

iNa aWiE said...

congrates piya..hepi utk korg..
it's ok..rezeki Tuhan bg tu...
My mom pnah pregnant time 40-an.ramai ckp 'dh tua2 pun nk ngandung lg'..but my dad ckp 'biar la,die ade hak utk hidup...'
So,lantaklah org nk ckp ape pun..janji kite bhgia.. :)

supersepet© said...

Kita merancang tapi Tuhan lagi bijak merancang :) congrats dear..

a.n.y.s.s said...

tahniah kak pya. alhamdulillah. semoga kak pya sihat2 selalu je :)

Puan Nurul said...

Tahniah Pya! =) Rasanya anak kita sbaya, tkejut dapat berita ni. anyway rezeki tu, alhamdulillah syukur

fara said...

pya..tahniah..rezeki tuhan nk bagi kan..syukur alhamdulillah.. :)

rimieilya said...

WAH...tahniah2...cam best je afeef dpt adik...camne nk kejar ni..haha...papepn,jg kshtn tau...hopefully xmorning sickness cam 1st time dl k

xuelia said...

he..congratzz pya! btul tu...mmgla mcm kesian afeef kecik lagi...tp die mesti best sbb ade kawan nak main n membesar! jg diri ye!!

Pya said...

Kepada semua, thanks a lot ya!!! Sangat-sangat terharu! =)

Mrs.Qarlista said...

pya..just nak share, nad tak reveal lagi this second pregnancy..bile bace entry pya rase macam yela, it's a bit unfair pulak.. huhu..mcm baru je semalam sakit bersalin delisha.. ni dah nak ada yang kedua pulak..semoga kite same2 dipermudahkan..aminn..