Muhammad Afeef B. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, February 6, 2013

About Diapers


Assalamualaikum w.b.t.

My friend Juju minta tolong review sikit pasal diapers ape yang daku pakaikan untuk my babies. Juju ni actually adalah my ex-classmate masa zaman U dulu plus housemate masa di blok H19, KTF, UTM Skudai (tetiba rindunya zaman di rumah H19 itu.). Hee... Tumpang excited sama nengok mom-to-be ni buat checklist untuk her baby mujahid. Teringat pulak zaman preggykan cidebab Afeef dulu. Best woo hari-hari duk fikir barang baby je sampai selagi tak beli tu nak tido malam pun tak lena. Ahaks!

Oklah. Jom cerita!

Masa preggykan Afeef dulu, the first diapers yang aku beli adalah:


1. Drypers!

 Beli Drypers adalah sebab dapat free 6 keping diapers tu ye. Hehe.


Review pasal Drypers. Emm... Ianya tak lembut sangat tak keras sangat, tak nipis sangat tak tebal sangat. Mulanya Drypers adalah sangat ok. Sebab Afeef pun bukan jenis yang selalu kene nappy rash kut. Guna Drypers sampai Afeef umur 2-3 bulan je. Lagi teruja beli Drypers ni sebab ade satu time tu design dia sangat comel seperti gambar di bawah.

 Masa ni cidebab Afeef umur 2 mo++.
 Comelkan design dia. Hehe. 


Tapi adalah sangat tertekan hokeh pakai Drypers ni. Sebabnya, anak terunaku ini selalu sahaja kalau pee mesti bocor tang tepi pinggang. Tak sure kenape (maybe bebird dia ternaik kut. Ehee.. ). Kalau dia tido dalam buaian tu, sampai kadang menitik-nitik air kencing dia. Rasanya boleh katakan hari-hari kena tukar kain buaian. Stress mak! So, tukarlah ke diapers lain pulak.


2. PetPet


PetPet ni yang bagusnya ia sangat-sangat lembut. Tapi cidebab Afeef still tak serasi jugak. Kencing BOCOR lagi. Hukhuk. Tak habis guna pun rasanya PetPet ni dah bertukar ke diapers lain.


3. Huggies 

Ada 2 jenis Huggies yang my babies pakai. Afeef merasa pakai Huggies Total Protection (red color). Yang ni memang lagi fail lah! Huhu. Sekejap je dah BOCOR tang pinggang. Kadang tu tengok kat diapersnya still kering lagi. Pelik yang amat! Plus ia sangat nipis. Ade lagi tersimpan dalam bonet kereta hubby. Pakai bila urgent je. Huhu. Tapi kalau pakai ni biasanya 2 jam dah kene tukar. Memang tak sesuailah untuk daku yang pemalas ni. Heheh.


Then Huggies Ultra (green color).


Yang ni bukan beli but dapat hadiah cidebab Afeef menang hadiah masuk contest Huggies. Tapi time tu Afeef dah pakai saiz XL, yang hadiah tu saiz M. So sedekah dekat adik dia je yang time tu masih dalam perut. Hehe. Yang Huggies Ultra pulak sangat tebal plus keras sikit. Arissa pakai macam tak berapa selesa plus nappy rash tumbuh banyak! Nasib la dapat free, kalau beli hoho mahal tu!


5. MamyPoko!



Sekarang, both Afeef & Arissa pakai MamyPoko. Its true MamyPoko adalah diapers yang termahal besides Huggies Ultra, tapi kepuasan memakainya adalah sangat penting. Actually, Afeef ni kalau takde kes bocor tang pinggang tu diapers mane-mane pun ok je dengan dia. Tapi la hai... dia nak diapers mahal jugak baru tak bocor. Huhu. Kopak ayahnye membeli setiap bulan.

Oh review pasal MamyPoko. Ia sangat lembut juga macam Pet Pet cuma ia sangat-sangat tebal & ketahanan dia menahan 'pipis' (bak kata dekat plastik MamyPoko tu) sangat TERBAIK! Hoho. Kulit baby pun takkan basah even diapers dah melayut-layut penuh air kencing. Barang berkualiti sememangnya mahalkan?

Honestly, aku beli Mamypoko ni time promotion je. Biasanya dekat Tesco Seri Alam, Masai ni sebulan sekali mesti ada promotion MamyPoko ni. Retail price kalau tak silap RM51.90 kut. Tapi kalau ada promotion, tinggal RM41.90 je. Kadang tu lagi best, beli 2 packs dapat RM82. Time promotion itu adalah time hubby dah bergaji, so ape lagi... boronglah kami sorang baby 2 packs Mamypoko.

Oh, yang memakai fully MamyPoko hanyalah cidebab Afeef sahaja ye. Adiknya Arissa siang pakai pampers lain. Malam je baru pakai MamyPoko. Ni kes ibu dia nak tolong ayahnya berjimat-cermat. Heheh. So ape Arissa pakai time siang?


6. Whoopee!



Review pasal diapers ni. Hurmm... Ianya agak keras berbanding MamyPoko & PetPet tapi lembut sikit compared to Huggies Ultra. Lebih kurang macam Drypers la senang cerite. Biasa kalau nak tukar diapers mesti akan perasan muntut Arissa agak lembab-lembab tak macam pakai MamyPoko. But now Arissa pun dah selalu kena nappy rash. Maybe jugak kut sebab pakai Whoopee ni. Tapi masih ada sepeket yang tak bukak lagi. Nak habiskan kesian pulak dekat anak dara kecik tu selalu lepas mandi dia garu-garu tut dia, GATAL kut. Haha. Kalau tengok muka dia sambil menggaru tu, mak aih syok je. Then habis merah-merah dah tutnya. So maybe after this both Afeef & Arissa kena pakai fully MamyPoko. 

Oh, ada juga review tentang diapers ni dekat one of my fav blogger, sis Diah. Baca juga lah ye entry sis ni Ju.


Next entry inshaAllah 'Kisah Kelahiran Khayla Arissa Bt. Muhammad Abu Bakar As-Siddiq'.

Wassalam...



8 comments:

MissRhana said...

babe, saw ur tickers. 2nd baby mase baby 1st stahun sebulan ey? haw was it? mine also lebih kurg mcm tu insyaAllah. neves pulak

Pya said...

MissRhana:

hye dear. thanks drop a comment =). yup my baby gap cume setahun sebulan je. Rhana dah berapa weeks? Memang bila dah ada 2 budak kecik ni kadang tu kelibut jugalah mulanya. Tapi lama2 dah pandai manage. InshaAllah Rhana boleh manage juga =)

Nurza Awi said...

hehehe thanks Piaa!! Aku survey survey mmg ramai kata huggies ni mudah bocor..tatau laa nape? Huhu. Skrg tgh dilema nak peli diapers apa..tu yg terkial kial ni..

Tp rsnya klu nak guna mamipoko tu rs mcm sakit kat wallet lah pulak! huhu. so skrg tgh fikir fikir maybe tgk antara petpet ataupun diapers..lgpub newborn takleh beli byk sgt kan (atas nasehat apai) sbb baby cepat besar dan berat..nnt kena tukar saiz lah pulak. huhu

Anonymous said...

Thanks Piaa!!

oo..masa afeef newborn dulu pakai drypers ehh? juju tgh cari cari jugak..ramai gak kata hggies tu bocor. huhu. so bila baca review PIa ni mgkin kena tgk drypers n petpet lah ekk..kalau mamipoko tu mcm mahal amat la pulak..huhu

mysara said...

Yes mamy poko is the best la kn pya ealopun hargsnta mahal sket tp blh jimat jugak sb tahan.. Ipan kalo x poo poo cuma pakai 2 keping je sehari mlm n siang.. Since baby smp skrg ipan pakai ne penah cuba whoopee tp xok lekas basah.

Pya said...

Nurza Awi:

Jue, sangat betul tu. Awal2 jgn beli byk tau! beli 1 pack newborn je sbb nak try & error diapers tu dulu. awal2 ni kalau nak try Drypers & Petpet memanglah sgt digalakkan sbb 2 jenama tu biasanya ok (kalau takde kes bocor mcm afeefla). plus baby selalu yak2 so kene selalu tukar diapers. Byk nak guna time pantang nnt. Kalo guna mamypoko awal2 mmg sakit sgtlah walletnya. haha! aku pun guna masa afeef dah 4mo kut br try pakai mamypoko sbb time tu yak2 dah kurang so agak jimat dah =)

Pya said...

Mysara:

Kan My! Pya pun mmg sgt puas hatilah dengan MamyPoko. Afeef pun sama kalau tak yak2 pakai 2 or 3 keping je sehari. Hubby pun dah suruh Arissa pakai mamypoko jugak dah srh stop pakai whoopee sbb muntutnya dah melecet. =( nasiblah harganye murah je. hehe.

~YUN~ said...

pya,afif yun ni satu hal pl,pkai mummy poko pants sti bocor..yun mcm fade up,terus beli yg murah diapex..haa,okla plak,hehe